Ο σεισμός στην Πάρνηθα ξύπνησε μνήμες!

Δεν... καταλαβαίνει από χιονιά ο Εγκέλαδος κι εξακολουθεί να «χορεύει» τους Αθηναίους. Χθες τα ξημερώματα ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Φυλής ξυπνώντας στους κατοίκους του λεκανοπέδιου εφιαλτικές μνήμες από το φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03.30, ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Προερχόταν από απόσταση 16 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην περιοχή της Φυλής, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Οπως ανέφερε στην «Εspresso» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος, «πρόκειται για τοπικό γεγονός. Το επίκεντρο του σεισμού δεν είναι το ίδιο με εκείνο του 1999. Εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή και δεν προκαλεί καμία ανησυχία. Από το 1999 που το ρήγμα της Φυλής έδωσε τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί δεκάδες σεισμοί μεγέθους από 4 έως 4,5 Ρίχτερ. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος και, όπως είναι φυσιολογικό, θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Για σύνηθες φαινόμενο έκανε λόγο και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος επισημαίνοντας: «Το ρήγμα της Φυλής δεν... κοιμάται. Ανά διαστήματα δίνει τέτοια μεγέθη σεισμών. Ωστόσο, παρακολουθούμε το φαινόμενο καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στο εσωτερικό της Γης».

Ενα νέο ισχυρό σεισμό στο άμεσο μέλλον περιμένει -σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμου Χουλιάρα- η ομάδα ΒΑΝ που έχει ήδη δημοσιεύσει τη μελέτη της σε επιστημονικά περιοδικά.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χουλιάρας, η ομάδα ΒΑΝ σε σχετική έκθεσή της κάνει πρόβλεψη για νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγαλύτερη των 6,5 Ρίχτερ, που αναμένεται σύντομα στην ευρύτερη περιοχή της ήδη «χτυπημένης» Μεθώνης.

Οπως σημείωσε ο ίδιος, η χρονική περίοδος που ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και οι συνεργάτες του θεωρούν πιθανότερη για την επίσκεψη του Εγκέλαδου ξεκινά από σήμερα και ισχύει για βάθος χρόνου δύο μηνών. Σε ό,τι αφορά το επίκεντρο του «μελλοντικού» σεισμού, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να σημειωθεί από το Ιόνιο έως τον Κορινθιακό και πιθανολογούν την περιοχή της Μεθώνης, η οποία χτυπήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου από τους «δίδυμους» ισχυρούς σεισμούς, των 6,5 και 6,4 Ρίχτερ.

espresso 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα