Νίκος Σεργιανόπουλος: Πώς εντόπισε η αστυνομία τον δολοφόνο;

Στην πιάτσα της πλατείας Βικτωρίας, εκεί όπου συνάντησε τον Νίκο Σεργιανόπουλο το μοιραίο βράδυ της 3ης Ιουνίου 2008, επέστρεψε και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής τη νύχτα της Παρασκευής ο δολοφόνος του δημοφιλούς ηθοποιού.

Πρόκειται για έναν 30χρονο Γεωργιανό, πρώην πυγμάχο και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος είχε βρεθεί για πρώτη φορά στα χέρια των αρχών το 2006 στα Πατήσια, όταν συνελήφθη για κλοπή αυτοκινήτου. Τότε είχε απειλήσει αστυνομικούς με μαχαίρι. Απελάθηκε στη Γεωργία και συνελήφθη ως λαθρομετανάστης στη Σάμο τον Ιούλιο του 2007. Δήλωσε ότι είναι Αφγανός και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Τα αποτυπώματά του «συνάντησε» ξανά η Αστυνομία στο διαμέρισμα του Ν. Σεργιανόπουλου.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής έφτασαν στα ίχνη του δολοφόνου μόλις πριν από μερικές ημέρες όταν ολοκληρώθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια ο έλεγχος των αποτυπωμάτων στο σπίτι του Νίκου Σεργιανόπουλου. Αρχικώς τα αποτυπώματα του δράστη δεν είχαν ταυτοποιηθεί, αφού συγκρίνονταν κυρίως με τις λίστες των σεσημασμένων ατόμων για διάφορα ποινικά αδικήματα. Ωστόσο εκεί δεν είχε υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Στη συνέχεια όμως στο σύστημα δεδομένων εντάχθηκαν και δεκάδες χιλιάδες αποτυπώματα ατόμων που είχαν προσαχθεί ως λαθρομετανάστες. Εκεί εντοπίστηκε το αποτύπωμα του 30χρονου Γεωργιανού. Η δίμηνη καθυστέρηση στην ταυτοποίηση του δράστη δημιουργεί πάντως ερωτήματα αφού η σχετική διαδικασία θεωρείται τυποποιημένη και η σύγκριση των αποτυπωμάτων θεωρητικά γίνεται με ταχύτατες διαδικασίες.

Τις τελευταίες ημέρες με κάθε μυστικότητα αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσαν τον 30χρονο Γεωργιανό στις γειτονιές της Πατησίων, όπου είχαν πληροφορίες ότι σύχναζε. Την ευθύνη των ερευνών για τον εντοπισμό του είχαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κ.κ. Γρηγόρης Μπαλάκος, Κώστας Κουζέλης και Σταύρος Σταυρόπουλος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, ο 30χρονος διέμενε μαζί με τον πεθερό του στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχε εργασθεί περιστασιακά και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τον αναζητούσαν σε όλα τα στέκια με βάση τη φωτογραφία του και άλλα στοιχεία του. Τελικά ύστερα από πολυήμερες έρευνες το απόγευμα της Παρασκευής εντοπίστηκε από αστυνομικό στην πλατεία Βικτωρίας, το σημείο μηδέν της ιστορίας. Προσήχθη στην Ασφάλεια Αττικής και ομολόγησε.

Μετά την πολύωρη ανάκρισή του ο 30χρονος υποστήριξε: «Εκείνο το ξημέρωμα βρισκόμουν στην πλατεία Βικτωρίας περιμένοντας το λεωφορείο για να πάω στη δουλειά μου. Με πλησίασε ο Νίκος Σεργιανόπουλος τον οποίο ήξερα από την τηλεόραση. Μου ζήτησε να πάμε σπίτι του. Κάναμε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. Εκεί με την απειλή μαχαιριού μου ζήτησε να προχωρήσω σε διάφορες πράξεις που δεν δέχθηκα. Τον σκότωσα, βρήκα τα κλειδιά του σπιτιού και έφυγα. Μαζί μου πήρα και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του. Γύρισα με ταξί στο σπίτι του πεθερού μου...».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αμφισβητούν πάντως πολλούς από τους ισχυρισμούς του σχετικά με τη σειρά των γεγονότων, για το τι αναζητούσε στην πλατεία Βικτωρίας αλλά και για τις αναφερόμενες «απειλές» που δέχθηκε από τον ηθοποιό. Ανακάλυψαν στο σπίτι του Γεωργιανού τους υπολογιστές, ενώ επιβεβαίωσαν την εμπλοκή του και από σύγκριση πελματικού αποτυπώματος που είχε βρεθεί - μέσα σε λίμνη αίματος - στο διαμέρισμα του άτυχου ηθοποιού.

Το χρονικό και οι έρευνες για το αποτρόπαιο έγκλημα

 

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από τον αποτρόπαιο θάνατο του Νίκου Σεργιανόπουλου. Ο δημοφιλής ηθοποιός είχε βρεθεί νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος στο διαμέρισμά του, στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην οδό Μετεώρων 14, στο Παγκράτι, χτυπημένος άγρια με 21 μαχαιριές. Λίγο πριν από τις 9 το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουνίου η 30χρονη αλλοδαπή οικιακή βοηθός του, η οποία έφτασε στο σπίτι για να καθαρίσει και άνοιξε με το κλειδί της, τον βρήκε πεσμένο στο πάτωμα του σαλονιού. Σε έξαλλη κατάσταση βγήκε από το διαμέρισμα και ειδοποίησε την Αστυνομία. Τα χτυπήματα που αποδείχθηκαν θανατηφόρα ήταν μια μαχαιριά στο νεφρό που δέχθηκε ο 56χρονος ηθοποιός από πίσω και άλλες μαχαιριές στον θώρακα, τις οποίες δέχθηκε αμέσως μετά. Το πιο βαθύ τραύμα ωστόσο ήταν στον λαιμό του θύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έρευνας που διενήργησε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Φ. Κουτσάφτης. Το μαχαίρι του εγκλήματος βρέθηκε από τους αστυνομικούς μέσα στο σπίτι και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για κουζινομάχαιρο που ο δράστης είχε βρει στην κουζίνα του σπιτιού.

Το σπίτι είχε βρεθεί αναστατωμένο, ωστόσο η Αστυνομία από νωρίς, αν και εξέτασε το ενδεχόμενο της ληστείας, προσανατολίστηκε περισσότερο στην εκδοχή ότι ο δράστης τα έκανε όλα άνω κάτω αναζητώντας τα κλειδιά του διαμερίσματος. Και αυτό γιατί ο Νίκος Σεργιανόπουλος είχε κλειδώσει την πόρτα από μέσα, όπως έδειξε η έρευνα. Οταν ο δράστης βρήκε τα κλειδιά, επιχείρησε να ανοίξει την πόρτα και το κλειδί έσπασε στην κλειδαριά. Αναγκάστηκε να την παραβιάσει από μέσα για να φύγει. Από τα χρησιμοποιημένα ποτήρια και τα κουτιά από μπίρες που είχαν καταναλωθεί στο διαμέρισμα ήταν εμφανές ότι ο Σεργιανόπουλος πέρασε το βράδυ του με παρέα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε από τις πρώτες ημέρες των ερευνών η Ασφάλεια Αττικής, ο Νίκος Σεργιανόπουλος στη 1.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης γυρνούσε στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, ώσπου τελικά συναντήθηκε με άτομο ηλικίας 30-40 ετών.

Αυτό θα πρέπει να ήταν το μοιραίο «ψάρεμα» για τον Νίκο Σεργιανόπουλο, όπως έλεγαν τότε άντρες που μετείχαν στην έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη· ο άνθρωπος που τον συνόδευσε στο σπίτι του έκανε τον φόνο. Προχθές αποδείχθηκε ότι η εκτίμησή τους ήταν σωστή.

Από την έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει οι υπεύθυνοι των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντοπισθεί τα αποτυπώματα και είχαν βρεθεί δείγματα DNA του δράστη. Ωστόσο τα ευρήματα αυτά μέχρι πρότινος δεν είχαν ταυτοποιηθεί με κανένα άτομο από τις λίστες σεσημασμένων ή άλλων προσώπων που έχουν κατά καιρούς προσαχθεί για διαφόρους λόγους από το κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κάθε χρόνο σημειώνονται μία με δύο δολοφονικές επιθέσεις με θύματα μοναχικούς άνδρες οι οποίοι δέχονται στο σπίτι τους εφήμερους ερωτικούς συντρόφους - συνήθως αλλοδαπούς - από το κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας η Αστυνομία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση της σύλληψης του Νίκου Σεργιανόπουλου το βράδυ της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2007 στον Κολωνό για κατοχή περίπου 35 γραμμαρίων κοκαΐνης. Τον είχαν σταματήσει άνδρες της Αμεσης Δράσης γιατί έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με το αυτοκίνητό του και εντόπισαν ότι είχε πάνω του κοκαΐνη. Τότε με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο ηθοποιός δεν προφυλακίστηκε, αφού δεν κρίθηκε ύποπτος φυγής από τη χώρα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας είχαν καταθέσει γνωστοί ηθοποιοί, φίλοι και συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Θοδωρής Αθερίδης, οι οποίοι στις καταθέσεις τους είχαν χαρακτηρίσει τη σχέση του ηθοποιού με το αλκοόλ και την κοκαΐνη «αυτοκαταστροφική». Ετσι, η αστυνομία εξέταζε όλα τα σενάρια για τη δολοφονία του, από έγκλημα πάθους ως φόνο που να συνδέεται με ναρκωτικές ουσίες.

Επίσης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αν και εξέτασαν με ιδιαίτερη προσοχή το γεγονός ότι ο ηθοποιός είχε επισκεφτεί τον ιδιωτικό αστυνομικό κ. Γ. Τσούκαλη λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γεγονός αυτό δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του. Ο ηθοποιός φαίνεται να επανέλαβε στον ιδιωτικό αστυνομικό τους ισχυρισμούς του περί κάποιων άγνωστων εχθρών του, περί προσχεδιασμένης σύλληψής του και περί «μεγάλων κινδύνων» που διέτρεχε. Αλλά αυτά είχαν σχέση με την ιστορία της κοκαΐνης και τους «δαίμονες» που τον καταδίωκαν. Το στοίχημα με τη ζωή το έχασε στην επόμενη στροφή...

 

TO BHMA

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα