Νέοι πράκτορες σε νέα ΕΥΠ κατά των ασύμμετρων απειλών!

Η θεωρία του Βύρωνα γίνεται νομοσχέδιο του Προκόπη. Οι σύγχρονοι πράκτορες θα αντιμετωπίζουν... πυρκαγιές, μετανάστες και λοιπούς εσωτερικούς εχθρούς! Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η ΕΥΠ, μετά τις αλλαγές που αποφάσισε η χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή, με τη δημιουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών σε διυπουργικό επίπεδο, επιχειρείται να μπει τάξη στο νευραλγικό τομέα των πληροφοριών και παράλληλα να περιοριστούν οι χρόνιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην ΕΥΠ, την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Αμύνης. Κάτι που επανειλημμένως είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται σοβαρά λάθη στη διαχείριση κρίσεων.

Με το νομοσχέδιο, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, κ. Πρ. Παυλόπουλος, προωθείται η δημοκρατική λειτουργία της Υπηρεσίας, η οποία «θα πρέπει να είναι οργανωμένη πάνω στα θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Ο ίδιος, επίσης, έκανε λόγο για σημαντικές αλλαγές με στόχο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της ΕΥΠ. «Είναι ανάγκη η ΕΥΠ», είπε «να έχει αυτόν τον έλεγχο και γι’ αυτό θα ζητήσουμε από τη Βουλή μέσω του κανονισμού να οργανωθεί και η διαδικασία αλλά και το όργανο εκείνο που μέσα στη Βουλή θα είναι αρμόδιο για να ασκεί αυτόν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο». Επίσης θεσπίζεται η θέση εισαγγελέα «πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης με τριετή θητεία» αποκλειστικά για την ΕΥΠ. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι έτσι ενισχύεται η διαφάνεια και διασφαλίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Πόσω μάλλον, όπως ισχυρίζονται, αφού για οποιαδήποτε άρση απορρήτου και συναφή θέματα (υποκλοπές, παρακολουθήσεις, κ.λπ.), η ΕΥΠ θα πρέπει να πάρει τις σχετικές άδειες από τον εισαγγελέα. Βεβαίως τυπικά και σήμερα η ΕΥΠ όσο και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, προκειμένου, για παράδειγμα, να παρακολουθήσουν το κινητό τηλέφωνο κάποιου υπόπτου θα έπρεπε να υποβάλουν σχετικό αίτημα σε εισαγγελέα ώστε να αναλάβουν την άδεια. Πλην όμως κάτι τέτοιο μάλλον δεν γίνεται... Κατά συνέπεια, συμπεραίνουν στελέχη της ΕΥΠ, η μόνιμη παρουσία εισαγγελέα στην Κατεχάκη, στο μόνο που βοηθά είναι αφενός να διευκολύνει τη δράση της Υπηρεσίας, αφετέρου να παίζει ρόλο «εκφοβισμού» για διάφορα «παραμάγαζα», όπως τα ονομάζουν, που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν εντός αυτής. Οσον αφορά το Συντονιστικό Συμβούλιο, αυτό «θα αποτελείται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Εξωτερικών, Αμύνης, Υγείας, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικρατείας». Το Συμβούλιο, στο οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός Εσωτερικών, θα προβαίνει σε εκτιμήσεις πληροφοριών και θα παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης επί σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, απειλών ή συμβάντων που πλήττουν ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια της χώρας ή τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα χαράσσει την επικοινωνιακή τακτική επί των ζητημάτων. Στο Συμβούλιο, ανάλογα με τη σοβαρότητα των θεμάτων, θα μετέχουν από γενικοί γραμματείς υπουργείων -τα οποία αφορούν οι πληροφορίες- έως υπουργοί. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα λειτουργεί και ως «επιτροπή διαχείρισης πληροφοριών και κρίσεων». Τέλος, η ΕΥΠ διατηρεί στον έλεγχό της το «ιστορικό αρχείο» με έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό. Αυτά μπορούν να αποχαρακτηριστούν έπειτα από 30 έτη, με απόφαση του διοικητή της και ύστερα από τη γνώμη Τριμελούς Επιτροπής Αποχαρακτηρισμού. Αποκλείεται κάτι τέτοιο, μόνον εφόσον η δημοσιοποίηση «επιφέρει βλάβη στα εθνικά συμφέροντα ή τα πολιτικά δικαιώματα».

- Την κατάργηση των «προσχηματικών τρομονόμων και των συμφωνιών που νομιμοποιούν την παρακολούθηση» ζητά το ΚΚΕ.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενδεχομένως πριν από τα Χριστούγενα, προωθείται:
- Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ σε όλα «τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών».
- Η τοποθέτηση μόνιμου εισαγγελέα, αποκλειστικά και μόνον για τη συγκεκριμένη Υπηρεσία.
- Η καθιέρωση ελέγχου της ΕΥΠ από τη Βουλή.

Στην Υπηρεσία επίσης ανατίθεται η ασφάλεια όλων των ηλεκτρονικών δικτύων του δημόσιου τομέα καθώς και όλων των κρατικών υπηρεσιών, όπως επίσης και η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ενδιαφέρον είναι, τέλος, ότι στο εξής θα μπορούν να εντάσσονται στην ΕΥΠ και μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος.

πηγη: e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα