Συνεχίζεται στη βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

Συζητείται στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Γ.Παπανδρέου ζήτησε τη διενέργεια εκλογών και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκ μέρους της κυβέρνησης δήλωσε ότι αρχίζει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση της δυσπιστίας, βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Η συζήτηση θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Με αιχμές περί τραυματισμού της συνταγματικής νομιμότητας εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και υπαινιγμούς για διερευνητέα οικονομικά σκάνδαλα, με πρωταγωνιστές στελέχη της ΝΔ, εμφανίστηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το κόμμα τους.
Πρώτος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, διαπίστωσε πως «η κυβέρνηση έχασε πλέον την πολιτική της νομιμοποίηση: Ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης της ΝΔ έκλεισε, καταγραφόμενος στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ως κοινωνικά άδικος και ταξικός».
«Η κυβέρνηση παίζει με τους θεσμούς και το Σύνταγμα σε πάρα πολλά επίπεδα. Ταπεινώνει και ευτελίζει τις διαδικασίες», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. «Ζήσαμε προχθές μια απροκάλυπτη προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, εκβιασμούς και πιέσεις σε βάρος βουλευτών της ΝΔ που τόλμησαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Υπερασπιζόμαστε το κύρος της Βουλής και τα δικαιώματα των βουλευτών της ΝΔ. Τίθεται σήμερα, ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας», είπε.

Σε αντίστοιχους τόνους κινήθηκε κατά την εισήγησή του και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα πέρασε μεγάλες δοκιμασίες - και η Δημοκρατία, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες αντιμετώπισαν μεγάλες περιπέτειες. Σε όλη όμως αυτή την περίοδο, ουδέποτε εδοκιμάσθη η Δημοκρατία μέσα σ’ αυτό το κτίριο, όπως έγινε προ 48 ωρών. Ουδέποτε σ’ αυτό το κτήριο έγιναν ζαβολιές και παιχνίδια με την καταμέτρηση των ψήφων. Αντί να το αναγνωρίσετε και παραδεχθείτε, η κακιά η ώρα, λάθος συναδέλφων, έρχεστε να το καλύψετε», ανέφερε.

Ο κ. Πάγκαλος άφησε υπαινιγμούς για οικονομικά σκάνδαλα και αναφέρθηκε στην εξαγορά τουρκικής τράπεζας και του ομίλου "Γερμανός", τα οποία, όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να ταφούν» και κατέληξε λέγοντας: «Ο κύβος ερρίφθη. Ο κος πρωθυπουργός πρέπει να σηκώσει ή όχι το γάντι. Η πολιτική της μελετημένης, ή χαλαρής ραστώνης, η πολιτική της αδιαφορίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί του προκειμένου. Να αναλάβετε την ευθύνη μιας δυναμικής εξόδου από την κρίση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τις εκλογές».
Κανένα λόγο πέραν του να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα δεν είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής μετά τους κ.κ. Βενιζέλο και Πάγκαλο.

Σύμφωνα με τον υπουργό η επίκληση από το ΠΑΣΟΚ της πρόσφατης διαδικασίας ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν δικαιολογεί την πρόταση μομφής, καθώς η καταμέτρηση κατέληξε στο γνωστό αποτέλεσμα, και χωρίς να προκαλέσει καμία αλλοίωση.
Άλλωστε, σημείωσε, ο κ. Παυλόπουλος, οι αποφάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση λαμβάνονται από την ολομέλεια. Υπογράμμισε δε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε όχημα φυγής του από την όλη διαδικασία αναθεώρησης και να λυθεί το πρόβλημα της στάσης των βουλευτών του στο άρθρο 16. «Το ΠΑΣΟΚ φεύγει διότι η συζήτηση και η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα ήταν επώδυνη για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, ενώ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές χωρίς να έχει καταρτίσει το προεκλογικό πρόγραμμά του.

Αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές καταμετρήσεις επί ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα αποτελούν διαρκές στίγμα τα έγχρωμα ψηφοδέλτια που ευτέλισαν το κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εκεί ήταν η αστυνόμευση και η αλλοίωση της βούλησης του βουλευτή», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Εξ άλλου, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα του αναχωρητισμού και του «στρίβειν διά του αρραβώνος», καθώς -όπως είπε- αποχώρησε από την ψήφιση του συντάγματος του 1975, από τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, ενώ προτίμησε τις πρόωρες εκλογές το 1996, τινάζοντας στον αέρα την τότε συνταγματική αναθεώρηση.

Εμείς, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, θα συνεχίσουμε κανονικά και θα ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και μετά τις εκλογές, που θα γίνουν στη ώρα τους, θα κρίνει εκείνη η εκλογική πλειοψηφία, το αποτέλεσμα της αναθεώρησης.
Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι το μόνο που κατάφερε ο κ. Παπανδρέου με την πρότασή του ήταν «να χαλάσει το Σαββατοκύριακο των βουλευτών του και να σπείρει τέτοια αγωνία, που δεν έχω ξαναδεί ποτέ στην αίθουσα. Ο αρχηγός τους παίζει με την αγωνία τους για να λύσει τα δικά του προβλήματα».

Όσο για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι για το θέμα θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, αλλά, όπως τόνισε, «εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς».

Τα μεγάλα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ εκφράζει η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και μεγάλου μέρους του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας «εκφράζει το κλίμα εσωστρέφειας, κατήφειας, ηττοπάθειας και το εσωκομματικό άγχος που διακατέχει την αξιωματική αντιπολίτευση». Κατά τα λοιπά, πρόσθεσε η πρόταση «δεν σημαίνει τίποτα: Απόδειξη, τα κενά έδρανα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα, που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας είναι απόν» σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ περί συναίνεσης και αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία ήταν προσχηματικά ενώ «όσα έλεγε για τη συνταγματική αναθεώρηση, για το άρθρο 16 και για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ήταν υποκρισίες».
Ο κ. Αλογοσκούφης αφού επανέλαβε ότι η ΝΔ μίλησε εξαρχής για τις δυσκολίες και τις προσπάθειες που απαιτούνται, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί «στο ακέραιο» τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, και ειδικότερα, για το πρόβλημα της ανεργίας, είπε ότι μειώθηκε κατά 3%, στο 8,3%, ωστόσο «η αντιμετώπισή του θα παραμένει πάντοτε η πρώτη προτεραιότητά μας, διότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι».
Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά κοινωνική καθώς «δεν υλοποιήσαμε μόνο δράσεις και μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε οικονομική πρόοδο αλλά και σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αποκαθιστώντας αδικίες ετών με την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, τη ρύθμιση για τα πανωτόκια και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.
Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνοντας ότι αυξήθηκαν από τον Ιανουάριο οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το Επίδομα Ανεργίας «σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας».
Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είπε ότι αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες κατά 2 δισεκ ευρώ, σταδιακά μέσα στην πενταετία, ενώ γίνεται καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών.
«Πραγματοποιούμε και υλοποιούμε όλα όσα είπαμε. Καλώ τους συναδέλφους από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνουν ευθεία αντιπαραβολή των όσων είπαμε και των όσων υλοποιούμε. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε σύγκριση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.
Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας από το βήμα της Βουλής, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για διαδικασία που θα εξελιχθεί σε φιάσκο.
«Είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να ασκήσει το δικαίωμα αυτό, αλλά θα είναι μεγάλο φιάσκο. Θα γίνει μία μεγάλη συστηματική προσπάθεια για να κυριαρχήσει σε 24ώρη βάση το εκβιαστικό δίλημμα μεταρρυθμίσεις ή χανόμαστε από τη μια και από την άλλη πλευρά εκλογές ή χανόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Είναι ευκαιρία να προβληματιστούν ο λαός, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, αυτοί που βρίσκονται στους αγώνες, να ασκήσουν πίεση μαζική, δυναμική, να δημιουργήσουν καταστάσεις μαζικής αντεπίθεσης. Σ' αυτή τη διαδικασία, όταν ο κομματισμός φουντώνει, το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι η παρέμβαση του λαού. Γιατί όταν τα λαϊκά προβλήματα είναι μόνο ταμπέλα, το ελπιδοφόρο είναι οι αγώνες».

Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι «η ΝΔ με πολύ μεγάλη συνέπεια πραγματοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ενώ χαρακτήρισε την αντιπολίτευση που κάνει το ΠΑΣΟΚ «ανέκδοτο», στη προσπάθεια του, όπως είπε, "να γλυστρίσει από τις δεσμεύσεις του για να υπηρετήσει τις επιλογές του κεφαλαίου και να συγκαλύψει ότι συμφωνεί στα βασικά με τη κυβέρνηση".
«Η ΝΔ βλέπει το λαό πίτα, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, παίρνουν ένα μαχαίρι για να δουν πως θα τη μοιράσουν. Δεν μπορώ να διαλέξω ποιος είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του κεφαλαίου», κατέληξε η κα Παπαρήγα.
«Η πρόταση δυσπιστίας είναι κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη. Από την πλευρά του κόμματος μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί στο επίπεδο που της αρμόζει. Διεκδικούμε το δικαίωμα να λέμε τις απόψεις μας". Αυτά τόνισε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Και πρόσθεσε ότι "δεν επιτρέπουμε να μας ταυτίζει κανείς με κανένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις απόψεις του δεν τις θέτει υπό την κρίση άλλου κόμματος, δεν μας ενδιαφέρει τι εκτιμά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν μας ταυτίζει κανένας».

Γ.Παπανδρέου: Η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της
Το πρωί, καταθέτοντας τη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για'' ανικανότητα, αναξιοπιστία και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών.''
Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ ζήτησε εκλογές τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ώρα να μιλήσει ο ελληνικός λαός αν θέλει μια κυβέρνηση που αντιμάχεται τους θεσμούς, μια κυβέρνηση που έκλεισε το κύκλο της. Μια κυβέρνηση που είναι ήδη εκτεθιμένη στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση που θα κλείσει το κύκλο της στις εκλογές με τη θέληση του ελληνικού λαού για να ανοίξουμε το δρόμο για το αύριο και την ελπίδα».
Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον, ο κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η κυβέρνηση «είπε ψέματα στον ελληνικό λαό» στις εξαγγελίες της.
Στην οικονομία, είπε, «παίρνει από τους πολλούς και τους ασθενέστερους για να ευνοεί τους λίγους και τους ισχυρότερους», «εκποιεί και αφελληνίζει τον εθνικό και δημόσιο πλούτο» και «με το νέο κόλπο της κυβέρνησης Καραμανλή της πλαστής αύξησης του ΑΕΠ, όλοι οι Έλληνες θα πληρώσουν 4 δις ευρώ».
Στην υγεία, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση «απαξίωσε το ΕΣΥ», στην παιδεία, «με αυταρχισμό και κομματισμό διαλύει και απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο ως τα πανεπιστήμια», στο ασφαλιστικό σύστημα «ταλαιπωρεί τον συνταξιούχο με κινήσεις χωρίς σχεδιασμό», στη δημόσια διοίκηση, «καταπατά κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιών».
Και συνέχισε λέγοντας: «Εδώ και τρία χρόνια, απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, σε κάθε δημόσια υπηρεσία και οργανισμό, οικοδομείται συστηματικά ένα παράλληλο κομματικό κράτος, ένα παρακράτος που γίνεται θερμοκοιτίδα της διαφθοράς. Στην κορυφή των κυβερνητικών επιλογών βρίσκεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που γίνεται πάντα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ή αδικαιολόγητες εξαγορές που γίνονται πάντα στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Η κυβέρνηση θεωρεί φυσικό να συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω οι «κουμπάροι», αλλά να μην υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και να μην παραιτείται κανείς από τους υπεύθυνους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να συγκαλύπτει το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο - των υποκλοπών».
«Εμείς θα τα αποκαλύψουμε όλα. Ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κινούμενος στο ίδιο κλίμα,ο κ.Παπανδρέου στράφηκε και κατά της Προέδρου της Βουλής, Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, υποστηρίζοντας πως ανέχεται τα «αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης», με αποκορύφωμα τα «χθεσινά και προχθεσινά πρωτοφανή γεγονότα, με την επιχείρηση αλλοίωσης και παραχάραξης των ψηφοφοριών στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος».

Άλλο τόσο, είπε, «η χώρα διασύρεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο - απογραφή, βασικός μέτοχος, FYROM, ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά, κυπριακό, ενεργειακό».

«Η κυβέρνηση έχει μπει στη δίνη της προεκλογικής λογικής. Δεν κάνει τίποτε πια. Είναι επιβλαβής για τη χώρα. Εμείς λέμε, φτάνει πια!», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά: 

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Εκλογές ζητάει το ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα