Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2008

Οι μαθητές ξεκινούν από σήμερα την «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τη Νεοελληνική Γλώσσα.  Οι περίπου 94.600 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερήσιων γενικών λυκείων που διεκδικούν μία από τις 70.701 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εξετασθούν στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, η οποία περιέχει την Εκθεση. Πρόκειται για ένα μάθημα καθοριστικό για την επιτυχία, ιδίως στις περιζήτητες σχολές. Και αυτό διότι ουκ ολίγες φορές υποψήφιοι που αρίστευσαν σε Μαθηματικά, Φυσική κ.λπ. έχουν χάσει μονάδες από την Εκθεση. Ενδεικτικά, πέρυσι μόλις το 0,99% των υποψηφίων έγραψαν πάνω από 18, ενώ στον αντίποδα το 29,12% δεν κατάφερε να πιάσει τη βάση του 10. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η εξέταση στο δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το οποίο κάθε υποψήφιος το επιλέγει ανάμεσα στη Βιολογία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και την Ιστορία.

Συνολικά φέτος, τις 86.736 θέσεις στα ΑΕΙ θα διεκδικήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπ. Παιδείας, 145.100 υποψήφιοι όλων των τύπων λυκείων. Αρα μπορούν να εισαχθούν οι έξι στους δέκα (59,7%) φτάνει να περάσουν τη βαθμολογική βάση του 10. Η γενική αυλαία των εξετάσεων πέφτει την Παρασκευή 27 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει περί τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών και των βαθμών πρόσβασης. Νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι θα κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία (το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου). Οι βάσεις εισαγωγής για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα θα αναρτηθούν λίγο μετά τις 9 π.μ. (το ίδιο θα συμβαίνει με τα θέματα όλων των μαθημάτων) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.madata.gr, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση των λύσεων και των σχολίων επί των θεμάτων

Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 17.000 επιτηρητές.

Για την αποτροπή της πιθανότητας πλήγματος στο αδιάβλητο των εξετάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει έξι νέα μέτρα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Πλατή, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην επιλογή των προσώπων που θα βαθμολογήσουν και θα αναβαθμολογήσουν τα γραπτά των υποψηφίων, οι οποίοι θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια. 

Επίσης, το υπουργείο έχει προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα τα οποία θα τοποθετηθούν στα εξεταστικά κέντρα και θα απενεργοποιούν, εάν τυχόν υπάρχουν, τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία όμως ούτως ή άλλως απαγορεύονται.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή ώστε οι πρόεδροι των βαθμολογικών κέντρων αλλά και των νομαρχιακών επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα γίνει ανακατανομή των βαθμολογικών κέντρων σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να μην γνωρίζει κανένας πού βαθμολογείται το γραπτό του.

Τέλος, όπως είπε κ. Πλατής, τροποποιήθηκε το προεδρικό διάταγμα 60/2006 για την αναβαθμολόγηση των γραπτών και έτσι τελικός βαθμός του γραπτού υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο μεγαλύτερων βαθμών.

Ανακατατάξεις στις βάσεις αναμένεται να φέρει η αύξηση των θέσεων με κύριο βάρος στα περιφερειακά ΑΕΙ με ταυτόχρονη μείωση κατά 10% των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Λόγω των αλλαγών αυτών θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να κινηθούν ανοδικά οι βάσεις σε κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας, δημιουργώντας διλήμματα ακόμα και στους αριστούχους. Παράλληλα αναμένεται αύξηση των αιτήσεων για μετεγγραφές.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκσε στην αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επανέλαβε ότι η πανευρωπαϊκή τάση είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα πρέπει να είναι προϊόν εξαντλητικής συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

news.in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα