Βάσεις 2008: Τα πρώτα συμπεράσματα

Από τους 97.407 υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2008 εισήχθησαν στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 68.224, δηλαδή το 70,04%.

Η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής ανέδειξε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις στην κίνησή τους, οι οποίες «κατασκευάστηκαν» από τα «οικοδομικά υλικά» των διαφοροποιημένων επιδόσεων των υποψηφίων, από τη μείωση ή την αύξηση των θέσεων εισακτέων στα εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και από την υπερβάλλουσα ζήτηση των υποψηφίων σε μια συγκεκριμένη ομάδα σχολών ή από τη μειωμένη ζήτηση σε κάποια άλλη.

Έτσι, οι περιζήτητες νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα, οι ψυχολογίες, οι φιλολογίες κλπ σημείωσαν σημαντική άνοδο, καθώς στη θεωρητική κατεύθυνση οι υποψήφιοι φέτος έγραψαν καλύτερα.

Στις περιζήτητες σχολές των αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ η άνοδος συνδέεται κυρίως με τη μείωση των θέσεων εισακτέων.

Το «σπάσιμο» των βάσεων εισαγωγής των ιατρικών σχολών σε δύο κατευθύνσεις, ανοδική για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πτωτική για Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα και Θράκη οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιφερειακές σχολές είχαν φέτος αύξηση των θέσεων εισακτέων.

Η πτώση των περιφερειακών σχολών του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου συνδέεται και αυτή με την αύξηση των θέσεων εισακτέων αλλά και με τις σαφώς χειρότερες φετινές επιδόσεις των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Τέλος, η πτώση των οικονομικών σχολώνσυνδέεται άμεσα με τη «συντριβή» των βαθμολογιών σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα-«κλειδί» των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής:

α) χώρισε τον αριθμό των υποψηφίων στη μέση, καθώς δίπλα στα 70.000 παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους, άλλα τόσα περίπου αποκλείστηκαν

β) δημιούργησε νέο ρεκόρ κενών θέσεων, ιδιαίτερα σε περιφερειακά ΤΕΙ (πάνω από 18.000) ανάβοντας το «πράσινο φως» για το κλείσιμο ή τη συγχώνευσή τους.

Ρεκόρ τριετίας στις κενές θέσεις προέκυψε φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ σχεδόν οι μισοί απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, δηλαδή περισσότεροι από 60.000 νέοι, έμειναν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χθες αποκάλυψε ότι μένουν κενές περίπου 18.500 θέσεις, ιδίως σε Σχολές ΤΕΙ της περιφέρειας, στις οποίες μάλιστα το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει... αύξηση θέσεων το τελευταίο έτος. Οι Σχολές αυτές απειλούνται τώρα με αναγκαστικό κλείσιμο ή συγχωνεύσεις για να επιβιώσουν, ενώ ολόκληρες πόλεις όπως το Μεσολόγγι, η Καστοριά, η Άρτα, η Κοζάνη, η Καλαμάτα, η Ηγουμενίτσα κ.ά. θα απολέσουν και φέτος μεγάλο τμήμα του φοιτητικού τους πληθυσμού. Πέντε Τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα έχουν φέτος ούτε ένανπρωτοετή σπουδαστή (!), ενώ σε 26 Τμήματα ο αριθμός των εισακτέων είναι μονοψήφιος. Συνολικά προκύπτουν κενές θέσεις σε περίπου 80 Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

Οι κενές θέσεις της τριετίας
Μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς τις κενές θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ την τελευταία τριετία οπότε εφαρμόζεται το μέτρο της βάσης του δέκα, τότε διαπιστώνει ότι πάνω από 46.000

υποψήφιοι που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έμειναν εκτός και οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς τις διάφορες ιδιωτικές μορφές εκπαίδευσης...

Ωστόσο, για τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται η βάση του δέκα αλλά... οι ίδιοι οι υποψήφιοι! «Σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν πέτυχαν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, οφείλουν αυτή την αποτυχία, όχι στη βάση του 10 όπως συνηθίζεται πολλές φορές να λέγεται, αλλά και στο Μηχανογραφικό και στον τρόπο που δήλωσαν τα μαθήματα», είπε χθες χαρακτηριστικά. Απαντώντας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «Δυστυχώς, και πάλι υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις σπουδών, που δεν καλύπτονται εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ. Είναι κρίμα οι επιλογές αυτές, των οποίων οι επιπτώσεις στην Παιδεία και την Οικονομία ουδέποτε συζητήθηκαν ή μελετήθηκαν, να στερούν την ευκαιρία μιας θέσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση για πάνω από 18.000 νέους και νέες και να δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε περιφερειακά κυρίως Ιδρύματα, πολλά από τα οποία ουσιαστικά αποδεκατίζονται. Δυστυχώς, η συνήθης και εκτός πραγματικότητας “ωραιοποίηση” του υπουργού Παιδείας, δεν μπορεί να κρύψει την αρνητική πραγματικότητα».

Για το Μηχανογραφικό
Εκτός από τις κενές θέσεις, πλάι στους 68.224 φετινούς επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, περίπου ισάριθμοι νέοι βρέθηκαν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι 29.183 από αυτούς είναι όσοι είχαν συμπληρώσει Μηχανογραφικό και δεν πέτυχαν, αλλά ακόμα τόσοι υπολογίζονται οι απόφοιτοι των Λυκείων και των ΤΕΕ που προτίμησαν να μη συμπληρώσουν Μηχανογραφικό. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μέτρησε την επιτυχία υπολογίζοντας μόνο τους υποψηφίους που κατέθεσαν Μηχανογραφικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλασματική επιτυχία της τάξης του 70%, ενώ στην πραγματικότητα- σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕτο συνολικό ποσοστό επιτυχίας φτάνει μόλις το 55,68%.

Συνολικά, 138 Σχολές ΑΕΙ και 175 ΤΕΙ εμφάνισαν άνοδο των βάσεων, ενώ 68 Σχολές ΑΕΙ και 126 ΤΕΙ πτώση. Η Ιατρική της Αθήνας ήταν και φέτος η Σχολή με την υψηλότερη βάση, ενώ οι Παιδαγωγικές Σχολές που εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση ανέβασαν τις βάσεις τους ακόμα μία χρονιά. Αντίθετα, πτώση εμφάνισαν οι Οικονομικές Σχολές, λόγω της μεγάλης αποτυχίας στα απαιτούμενα για την εισαγωγή σε αυτές μαθήματα.

Η ανακοίνωση των φετινών βάσεων είχε πολλές πρωτοτυπίες. Αφενός είχαμε την πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ με «πεσμένες» τις βάσεις τους και πάνω από 80 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ με βάση... κάτω από τη βάση, κάποια από αυτά με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων ή χωρίς εισακτέους.

Αφετέρου, οι κενές θέσεις έσπασαν ρεκόρ καθώς ξεπέρασαν τις 18.000, ενώ 35.000 εξετασθέντες του Γενικού Λυκείου αποκλείστηκανσυνολικά δεν βρήκαν θέση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ πάνω από 55.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Τι φταίει για όλα αυτά; Αν πιστέψουμε το υπουργείο Παιδείας φταίνε οι υποψήφιοι που... δεν συμπλήρωσαν σωστά το Μηχανογραφικό τους!

Πλησιάζοντας το μικροσκόπιο στις φετινές βάσεις εισαγωγής εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις στην κίνησή τους, οι οποίες κατασκευάστη- καν από τα «οικοδομικά υλικά» των διαφοροποιημένων επιδόσεων των υποψηφίων, από τη μείωση ή την αύξηση των θέσεων εισακτέων στα εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και από την υπερβάλλουσα ζήτηση των υποψηφίων σε μια συγκεκριμένη ομάδα σχολών ή από τη μειωμένη ζήτηση σε κάποια άλλη. Έτσι, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, οι περιζήτητες Νομικές Σχολές, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, οι ψυχολογίες, οι φιλολογίες, τα ιστορικά κ.λπ. σημείωσαν άνοδο, καθώς στη Θεωρητική Κατεύθυνση οι υποψήφιοι φέτος έγραψαν καλύτερα, αφού τα θέματα ήταν λιγότερο δύσκολα από πέρσι.

Η μείωση των θέσεων εισακτέων στις σχολές του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης πριμοδότησαν ακόμη περισσότερο αυτή την άνοδο, ενώ το άλμα σε ορισμένες σχολές με ειδικά μαθήματα (π.χ. Μουσικές, ΜΜΕ, Αγγλικής Φιλολογίας κ.λπ.) οφείλεται αποκλειστικά στις σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σεαυτά.

Μείωση των θέσεων
Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στις περιζήτητες Σχολές των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών- Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ η άνοδος συνδέεται κυρίως με τη μείωση των θέσεων εισακτέων. Αντίθετα, η αύξηση των θέσεων εισακτέων στην Περιφέρεια, μαζί με τον μικρότερο από πέρσι αριθμό υποψηφίων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, πίεσε τις βάσεις προς τα κάτω στην πλειονότητα των τμημάτων και δημιούργησε δεκάδες ΤΕΙ με βάσεις κάτω από τα 10.000 μόρια.

Δύο κατευθύνσεις
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, το «σπάσιμο» των βάσεων εισαγωγής των Ιατρικών Σχολών σε δύο κατευθύνσεις, ανοδική για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πτωτική για Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα και Θράκη οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιφερειακές σχολές είχαν φέτος αύξηση των θέσεων εισακτέων, τέτοια που άντεξε την πίεση του αυξημένου, σε σχέση με πέρσι, αριθμού αριστούχων της Θετικής Κατεύθυνσης. Οι οικονομικές σχολές
Τέλος, η πτώση των Οικονομικών Σχολών συνδέεται άμεσα με τη «συντριβή» των βαθμολογιών σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα-«κλειδί» των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής:

Α. Χώρισε τον αριθμό των υποψηφίων στη μέση, καθώς δίπλα στα 68.000 παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους, άλλα τόσα αποκλείστηκαν.

Β. Δημιούργησε νέο ρεκόρ κενών θέσεων ιδιαίτερα σε Περιφερειακά ΤΕΙ (πάνω από 17.000

σε σύνολο 18.000 θέσεων) ανάβοντας το «πράσινο φως» για το κλείσιμο ή τη συγχώνευσή τους. 

Όλο ψηλότερα οι Παιδαγωγικές 

 Η σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχεται για τα επόμενα χρόνια ο χώρος της εκπαίδευσης έκανε φέτος τις Παιδαγωγικές Σχολές (1ο Επιστημονικό Πεδίο) να κάνουν ρεκόρ εννιαετίας με νέα σημαντική αύξηση στις βάσεις εισαγωγής τους.

Το 2002 όποιος είχε 14.500 μόρια περνούσε στο Παιδαγωγικό Αθήνας, ενώ για να μπει κάποιος σ΄ ένα Περιφερειακό Παιδαγωγικό, π.χ. της Ρόδου, της Θράκης ή της Κρήτης, του έφθαναν και του περίσσευαν τα 13.000 μόρια. Από τότε μέχρι φέτος άλλαξαν πολλά...

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2008-2111) ο αριθμός των δασκάλων που θα βγαίνουν από τα εννιά Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης θα κυμαίνεται στους 1.500. Την ίδια περίοδο το ΥΠΕΠΘ αναμένεται να διορίζει κατά μέσον όρο ετησίως 2.000 μόνιμους δασκάλους και να προσλαμβάνει πάνω από 3.500

αναπληρωτές.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι όσοι πήραν πτυχίο τον Ιούνιο του 2008 κλήθηκαν από το ΥΠΕΠΘ να υποβάλουν τα χαρτιά τους τον Αύγουστο με προοπτικές να προσληφθούν αναπληρωτές τη φετινή σχολική χρονιά. Είναι φυσικό λοιπόν στα Παιδαγωγικά Τμήματα να προκαλείται κοσμοσυρροή, κατά συνέπειαν και άνοδος των βάσεων.

Στο μεταξύ η εικόνα των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο, διαμορφώνεται ως εξής:

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:
Καλά κρατούν οι Νομικές
Ρεκόρ οκταετίας για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο έκαναν φέτος οι Νομικές Σχολές, αφού οι βάσεις τους στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα- Αθήνα: 18.978, Θεσσαλονίκη: 18.797- είναι οι υψηλότερες του Πεδίου. Βασική αιτία, οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που παρουσίασαν αύξηση του αριθμού των αριστούχων (βαθμολογία 18-20) κατά 60%. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών η εισαγωγή στο χαμηλότερο τμήμα των ΑΕΙ του Πεδίου επιτυγχάνεται με 11.529 μόρια και με 10.720 στα ΤΕΙ.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αντίο... Πληροφορική
Ίσως το πιο διακριτό σημείο του 2ου Επιστημονικού Πεδίου είναι η πτώση των περιζήτητων πριν από λίγα χρόνια Τμημάτων της Πληροφορικής. Προφανώς, οι υποψήφιοι έχουν «μυριστεί» μπούκωμα στην αγορά εργασίας. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο η βάση για τα ΑΕΙ άνοιξε με 9.015 μόρια (Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου) και στα ΤΕΙ με 8.719 μόρια (Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου).

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πάντα ψηλά οι Ιατρικές
Το ρεκόρ των βάσεων όλων των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ κατέχει η Ιατρική Αθήνας από το 2000. Φέτος, στη Θετική Κατεύθυνση των περίπου 11.000 υποψηφίων, στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 είχαμε συνολικά φέτος 80 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι κι αυτό ήταν που προκάλεσε την άνοδο των Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, η αύξηση των θέσεων εισακτέων στις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές (113 θέσεις εισακτέων περισσότερες από πέρυσι) πριμοδότησε αντίστοιχη μικρή πτώση (εκτός της Πάτρας). Η βάση για τα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου ανοίγει με 15.868 μόρια με το Τμήμα της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου. ενώ στα ΤΕΙ με 11.455 μόρια (Νοσηλευτικής ΤΕΙ Καβάλας).

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οι πολιτικοί μηχανικοί πήραν κεφάλι
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ περνάει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί ήδη από πέρσι. Η βάση για τα ΑΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου άνοιξε με 10.341 μόρια (Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Θράκης) και στα ΤΕΙ με 8.446 μόρια (Μηχανολογίας ΤΕΙ Σερρών).

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Βουτιά στα Οικονομικά Τμήματα
Εάν κάποιος θέλει να μιλήσει για συνολική πτώση σε Τμήματα Αθήνας και Περιφέρειας αρκεί να ρίξει μια ματιά στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Η εξήγηση είναι απλή και αφορά τόσο τη μείωση των υποψηφίων που διεκδίκησαν φέτος το 5ο Επιστημονικό Πεδίο όσο και τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που οδήγησε σε βαθμολογικό «Βατερλώ». Με 12.105 μόρια ανοίγουν την είσοδό τους τα ΑΕΙ του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πελοποννήσου) και με 8.851 μόρια τα ΤΕΙ.

ΤΑ ΝΕΑ

Βάσεις 2008

Οι βάσεις των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ από ημερήσια και εσπερινά Λύκεια

Οι βάσεις των σχολών με το 10%

Οι βάσεις των σχολών από ΤΕΕ

 

ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΠΟ ΕΝΙΑΙΑ ΛΥΚΕΙΑ

α) Επιτυχόντες Πανεπιστημίων από ημερήσια σχολεία του 90%

β) Επιτυχόντες ΤΕΙ από ημερήσια σχολεία του 90%

γ) Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα