Εθισμός στο Διαδίκτυο: μια πάθηση-σημείο των καιρών μας

Είναι τρεις το πρωί και στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας. Το μόνο που σκέπτεστε είναι αν έχετε λάβει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν κάποιος σας άφησε ένα μήνυμα στο MySpace ή το Facebook ή αν σας αναζητούν στο chat room που συμμετέχετε. Ανίκανοι να αντισταθείτε, σηκώνεστε από το κρεβάτι σας και πάτε κατευθείαν στον υπολογιστή σας. Αν σας φαίνεται παράξενο, αναλογιστείτε ότι αυτή είναι μια καθημερινή κατάσταση για το 10% περίπου του πληθυσμού των ΗΠΑ που πάσχει από εθισμό στο Διαδίκτυο, μια πάθηση-σημείο των καιρών μας.

Ανησυχητικές διαστάσεις
H παθολογική εξάρτηση από το Ιντερνετ είναι κοινωνικό πρόβλημα με ανησυχητικές διαστάσεις στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, παρουσιάζεται όμως και στην Ελλάδα, άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό. Ως εθισμός μπορεί να συγκριθεί με άλλες εξαρτήσεις όπως ο αλκοολισμός ή η βουλιμία, ενώ έχει τα χαρακτηριστικά ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, με αρνητικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Στα συμπτώματα - που ποικίλλουν στην ένταση ανάλογα με την προσωπικότητα του ατόμου – περιλαμβάνονται η αυξανόμενη και στα όρια της παθολογικής συμπεριφοράς ενασχόληση με το Ιντερνετ, αλλά και η τάση του χρήστη να ψεύδεται για την ταυτότητά του όταν είναι συνδεδεμένος.

Η διεθνής προσπάθεια σκιαγράφησης του προφίλ των εξαρτημένων από το Διαδίκτυο οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα επηρεάζει άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πολιτισμικού υπόβαθρου και μορφωτικού επιπέδου. Το φύλο φαίνεται να παίζει ρόλο, με τους άνδρες να προτιμούν το διαδικτυακό σεξ και τις ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο και τις γυναίκες να αναζητούν ρομαντικές συζητήσεις και - φυσικά - αγορές μέσω Διαδικτύου προτιμώντας συνήθως την ανώνυμη επικοινωνία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό που καθορίζει την πάθηση δεν είναι πόση ώρα περνά κάποιος online, αλλά με τι ασχολείται, καθώς ο εθισμός στον ηλεκτρονικό τζόγο, τις δημοπρασίες και την ψηφιακή πορνογραφία είναι οι συνηθέστερες εκδηλώσεις της διαταραχής. «Θα ήταν αφελές πάντως» θεωρεί ο κοινωνικός αναλυτής Τζον Μπίσοπ «να ρίξουμε την ευθύνη στο Διαδίκτυο, καθώς είναι απλά ένα μέσο, στο περιβάλλον του οποίου μπορείς να βρεις από ηλεκτρονικό τζόγο και πορνογραφία, μέχρι εγκυκλοπαίδειες, πληροφορίες και ειδήσεις. Θα ήταν σαν να λέγαμε ότι τα σούπερ μάρκετ είναι επιβλαβή, γιατί κάποιος μπορεί να βρει εκεί αλκοόλ και να πιει μονορούφι ένα μπουκάλι ουίσκι».

Οι παγκόσμιες μελέτες συμπεραίνουν ότι τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται στα πανεπιστήμια, «θερμοκήπια» ανάπτυξης του εθισμού στο Διαδίκτυο, επειδή οι φοιτητές έχουν απεριόριστη πρόσβαση, πολύ χρόνο διαθέσιμο και κανείς δεν ελέγχει ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται.

Ηδη στον ίδιο τον κυβερνοχώρο λειτουργούν πολλά κέντρα θεραπείας, όπου παρέχεται συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη και προσαρμογή των ασθενών σε φυσιολογικούς τρόπους διαβίωσης.


Κρούσματα made in Greece

Με λένε Γιάννη (και Κώστα και Αννα και Μαρία) και είμαι καλά… Ετσι θα δηλώνουν οι πιτσιρικάδες – και όχι μόνο – σε λίγο καιρό στο Διαδίκτυο. Ο λόγος απλός. Τα τελευταία χρόνια, και όσο το Internet εισβάλλει με τρελούς ρυθμούς – και – στην ελαφρώς πρωτόγονη τεχνολογικά made in Greece ζωή μας, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας εθίζονται σ’ αυτό.
Μπορεί να φαντάζει έως και διασκεδαστικό, ένα σύγχρονο ανέκδοτο, το να αντιμετωπίζεται η τεχνολογία όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει τον ίδιο σχεδόν εθισμό με αυτά.

Παράδειγμα τα τέσσερα πιτσιρίκια – έφηβοι που βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, αφού εμφάνισαν συμπτώματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο. Και αν νομίζετε ότι τα περιστατικά αυτά αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, η έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών άλλα αποδεικνύει. Το 18,2% των 15χρονων παιδιών στην Αττική παρουσιάζει περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του Διαδικτύου, βρίσκεται δηλαδή σε μια κατάσταση ακριβώς πριν από τον εθισμό. Το 8% κάνει χρήση πάνω από είκοσι ώρες την εβδομάδα, ενώ τρεις στους δέκα εφήβους σερφάρει σε καθημερινή βάση, κυρίως παίζοντας online παιχνίδια. Το πρόβλημα όμως δεν επικεντρώνεται στους ανήλικους ούτε φυσικά αφορά αποκλειστικά αυτούς. Τα συμπτώματα παραμονεύουν και τους ενήλικους, απλώς οι δικές τους ασχολίες είναι ελαφρώς διαφορετικές. Τζόγος, πορνογραφία και… παράνομα διαδικτυακά ραντεβού μπορούν να παρασύρουν καταπώς φαίνεται και τον πιο «προσεκτικό» ενήλικα.

Αλλωστε, σύμφωνα με στατιστικές, περίπου το 50% των Ελλήνων ηλικίας 20-50 ετών δηλώνει ότι σερφάρει στο Διαδίκτυο περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, σε αντίθεση με τα άτομα κάτω των είκοσι, που επισκέπτονται τον Ιστό το πολύ τρεις ώρες την ημέρα.

Συμπτώματα
Τα τυπικά συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο είναι καταρχήν ψυχολογικά, με βασικά την ευφορία μπροστά στο pc και την ανικανότητα από το χρήστη να περιορίσει ή να διακόψει τη δραστηριότητα. Εχει διαπιστωθεί ότι οι εξαρτημένοι παραμελούν την οικογένεια και τους φίλους τους, διακατέχονται από άσχημα συναισθήματα όταν απέχουν από τον υπολογιστή τους, ψεύδονται σε συγγενείς και φίλους για τις δραστηριότητες και αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο ή το χώρο εργασίας.

Εκτός από τα ψυχολογικά υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα: Διατροφικές διαταραχές, αλλαγή των συνηθειών ύπνου, μυοσκελετικές παθήσεις, ξηρά μάτια, μυωπία, ημικρανίες, ακόμη και παραμέληση της προσωπικής υγιεινής.

πηγή: e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα