Σαν σήμερα το 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας με τεράστια προσφορά στον αγώνα της για ελευθερία και ανεξαρτησία δολοφονείται στο Ναύπλιο, από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831) ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας, και υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας. Προερχόταν από την αριστοκρατική οικογένεια Καποδίστρια της Κέρκυρας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Η ζωή και το έργο του
Ο Καποδίστριας ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης, πρώτα για τη Δημοκρατία των Ιονίων Νήσων και αργότερα για τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ως υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου Αλέξανδρου Α', συμμετείχε σε διάφορες ευρωπαϊκές υποθέσεις, όπως το Συνέδριο της Βιέννης (1815), όπου συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.
Το 1827, μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον κάλεσε να αναλάβει την ηγεσία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα το 1828 και ανέλαβε να οργανώσει το διαλυμένο κράτος. Έθεσε σε εφαρμογή οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως την ίδρυση σχολείων, τη δημιουργία στρατού και την καθιέρωση εθνικού νομίσματος, του Φοίνικα.
Προκλήσεις και αντιδράσεις
Η πολιτική του Καποδίστρια επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός ισχυρού κεντρικού κράτους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων ισχυρών τοπικών παραγόντων, ιδιαίτερα των προεστών και οπλαρχηγών, που θεωρούσαν ότι οι εξουσίες τους περιορίζονταν.
Η δολοφονία του
Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο. Δολοφόνοι του ήταν οι αδελφοί Γεώργιος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, μέλη της ισχυρής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων από τη Μάνη, που δυσαρεστήθηκαν με την πολιτική του. Η δολοφονία συνέβη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου ο Καποδίστριας πήγαινε για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία.
Κληρονομιά
Ο Καποδίστριας παραμένει μια από τις πιο σεβαστές και σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της Ελλάδας. Η δολοφονία του άφησε τη χώρα σε ένα κρίσιμο σημείο, και μετά τον θάνατό του η Ελλάδα βυθίστηκε σε μια περίοδο αναταραχών, μέχρι την έλευση του βασιλιά Όθωνα. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Καποδίστρια να οικοδομήσει ένα σύγχρονο κράτος άφησαν βαθιά σημάδια στην πολιτική και διοικητική δομή της χώρας.
Μία πολύ διάσημη φράση του Καποδίστρια είναι η εξής:
«Εφ' όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.»