Λόρδος Βύρων: Ο έρωτάς του για την «Κόρη των Αθηνών» και το φλογερό ποίημα που της έγραψε

Λόρδος Βύρων: Ο έρωτάς του για την «Κόρη των Αθηνών» και το φλογερό ποίημα που της έγραψε

Σ’ ένα παλιό αρχοντικό του Ψειρή (Παπανικολή και Αγίας) διέμενε το 1750 ο Κερκυραίος γιατρός Μηνάς Μακρής με την γυναίκα του Μαριάννα Μαυρίκη. Ο γιατρός πέθανε το 1794 στα 64 και τον έθαψαν στην Αγία Ελεούσα. Η Μαριάννα, έμεινε χήρα, με ένα αγοράκι τον Προκόπη και πέντε κορίτσια μορφωμένα και καλοπαντρεμένα ( δύο με Γάλλους και τα άλλα με πλουσίους). Ο Προκόπης, που έγινε υποπρόξενος της Αγγλίας, νυμφεύθηκε την μορφωμένη Ταρσία Μπατίστα – Βρεττού, κόρη εθνομάρτυρα, που τον σκότωσαν οι Τούρκοι.

Ο Προκόπης απέκτησε τρεις κόρες, την Μαριάννα, (Ντουντού χαϊδευτικά), την  ξανθή Κατίγκω και το 1796 την πανέμορφη Θηρεσία (Τερέζα ή Λούλα). Ο Προκόπης πέθανε το 1799 στα 35 του, σ’ ένα ταξίδι με ξένους στο Μοριά όπου αρρώστησε και τα κορίτσια ορφάνεψαν. Εκείνο το διάστημα κατέφθαναν στην Αθήνα Άγγλοι περιηγητές κι επειδή δεν υπήρχε ξενοδοχείο έμεναν στο αρχοντόσπιτο. Έτσι τα Χριστούγεννα του 1809 ήρθε στο αρχοντικό της κονσολίνας Ταρσίας και νοίκιασε δωμάτιο ένα 22χρονο παλικάρι, γαλανομάτης, σγουρομάλλης, με άσπρο δέρμα που τον σύστησε μεσίτης: Άγγλος ευγενής, λόρδος Γεώργιος Νόελ Γόρδων Βύρων.

Ο λόρδος Βύρων ήρθε στην Αθήνα κι ερωτεύθηκε την Τερέζα

Τον χαιρέτησαν όλοι με σεβασμό, αλλά η ματιά του ξένου καρφώθηκε στην μικρή Τερέζα και θαμπώθηκε! Γράφει τότε σε φίλο του: «Πεθαίνω από αγάπη για τρεις Ελληνοπούλες αδελφές, που καμιά της δεν είναι πάνω από 15 ετών». Και αφού καταστάλαξε ποια ήθελε, λέγει στην Τερέζα «Σε αγαπώ, πεθαίνω για σένα!». Εκείνη τα έχασε, αλλά όταν συνήλθε άρχισε η καρδιά της να χτυπά για τον Λόρδο, που της ορκίζεται  αιώνια αγάπη.

Η Τερέζα δεν τον πιστεύει κι εκνευρίζεται. Τότε ο Λόρδος για να την συγκινήσει, αυτοπληγώνεται με ένα στιλέτο στο στήθος!  Η Τερέζα έκανε την αδιάφορη, γιατί λογάριαζε, πως αυτό ήταν ένας δίκαιος φόρος, στην ομορφιά της…

Μια ημέρα ο ερωτιάρης Λόρδος, πήρε την μητέρα της Τερέζας Ταρσία και της είπε ότι θέλει την παντρευτεί την κόρη της. Εκείνη αρνήθηκε λέγοντας. «Ευχαριστώ για την τιμή μα είναι πολύ μικρή, όταν μεγαλώσει, βλέπουμε…». Και ο λόρδος απογοητευμένος απαντά: «Μα πώς μπορώ να υπομείνω;»  Μέσα στην απελπισία του επιχείρησε να την κλέψει. Το είπε σε φίλους του, το έμαθε η Ταρσία κι έτρεξε ενημέρωσε  τον Ρωκ ( είχε νυμφευθεί την αδελφή του ανδρός της), ο οποίος πήρε την Τερέζα στο σπίτι του.

Ο Λόρδος κόντευε να τρελαθεί. Έψαχνε παντού το κορίτσι και μετά άρχισε  τις τοπικές εκδρομές για να ξεδώσει: Ακρόπολη, Δαφνί, Υμηττός, Ελευσίνα… Στις 4-3-1810,  πριν φύγει για την Πόλη, (όταν  επέστρεψε αργότερα, έμενε στην Μονή Καπουτσίνων στην Πλάκα) της έγραψε το ποίημα «Η κόρη της Αθήνας», στο οποίο ζητεί από την Τερέζα, πριν χωρίσουν, να της δώσει πίσω την καρδιά του, που του την πήρε… Της γράφει ότι την αγαπάει για τις παιχνιδιάρικες μπούκλες των μαλλιών της, που η πνοή του Αιγαίου τις κυνηγάει, για τα όμορφα της βλέφαρα, για τα μάτια της τα λάγνα που μοιάζουν με ζαρκαδιού, για τα γλυκά της χείλη, για τη σφιχτοδεμένη μέση της…

Η Τερέζα έφυγε μόνη

Και κατέληγε: «Κορίτσι της Αθήνας! Τώρα πια έφυγα. Να με θυμάσαι μοναχή, γλυκιά μου. Κι αν φύγω στη Σταμπούλ, μα εξουσιάζει μου. Η Αθήνα την ψυχή και την καρδιά μου. Να πάψω ν’ αγαπώ σε, τούτο δεν μπορώ. Ζώη μου σας αγαπώ» (1810-1811) Byron  (δεν ήξερε τότε καλά ελληνικά…).

Η πρώτη «κόρη των Αθηνών», Θηρεσία ή Τερέζα Μακρή, τον 19ο αιώνα ήταν μια όμορφη, μορφωμένη Ελληνίδα που γοήτευσε τον Λόρδο Βύρωνα στα 13 της χρόνια, πολύ πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η Τερέζα, έμαθε γράμματα από τον εφημέριο της Αγίας Ελεούσας Κύριλλο Μαγκανά, καθώς και μουσική, ιταλικά και γαλλικά. Οι άνδρες την καμάρωναν, τα κορίτσια τη ζήλευαν, παντρεύτηκε τον Άγγλο αξιωματικό Τζαίημς Μπλάκ απέκτησε την Καρολίνα  και πέθανε φτωχή και μόνη στα 78 στο Μεταξουργείο. 

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα