Νέο πρόγραμμα διαχείρισης κονδυλίων του ΚΘΒΕ

Μια νέα «υπερπαραγωγή», όχι στον τομέα του καλλιτεχνικού έργου αλλά σ΄αυτόν της διοίκησης και διαχείρισης (κατανομή των οικονομικών πόρων, απορρόφησης και διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ) ενός από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του ΚΘΒΕ.
Η «υπερπαραγωγή» αφορά τα έργα υποδομής (κατασκευή συγκροτήματος κτιρίων του Θεάτρου στη Νέα Ραιδεστό που θα στεγάσουν εργαστήρια κατασκευής σκηνικών και μεταλλικών κατασκευών καθώς και αποθήκες), τη μηχανοργάνωση του συστήματος προμηθειών υλικού καθώς και την οργάνωση, καταγραφή και ψηφιακή τεκμηρίωση του πολιτιστικού αρχείου του ΚΘΒΕ (δημιουργία φωτογραφιών, εντύπων και τεκμηρίων και βελτίωση του ήδη υπάρχοντος δικτυακού τόπου του θεάτρου).
Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε σήμερα αναλυτικότατα στη Θεσσαλονίκη από τους εκπροσώπους της διοίκησης του θεάτρου (τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νίκο Μακραντωνάκη και τον αναπληρωτή διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου) αλλά και την κ. Βασιλική Κολυβά, υπεύθυνη για τα έργα του Άξονα «Παιδεία και Πολιτισμός», εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο οποίο εντάχθηκε το ΚΘΒΕ (ο συνολικός προυπολογισμός των έργων αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ σε συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 25% από εθνικούς πόρους).
«Παραλάβαμε χάος και απόλυτη άγνοια οργάνωσης και τρόπου διάθεσης των κονδυλίων. Στόχος μας ήταν ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής και λειτουργικής δομής του θεάτρου, η εξασφάλιση της σύννομης λειτουργίας του, η αναβάθμιση και αποκατάσταση του κύρους του» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου κ. Οικονόμου, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στους υπευθύνους όλων των προγραμμάτων για την αναλυτικότατη παρουσίαση των οικονομικών, τεχνικών, ψηφιακών, υλικών και τέλος καλλιτεχνικών μεγεθών ιδιοκτησίας του θεάτρου. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα ψηφιακά δεδομένα του υλοποιημένου πλέον προγράμματος:
«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ιδρύθηκε το 1961 και είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στον κόσμο. Σε επίπεδο καλλιτεχνικών έργων παρουσιάζει πλέον σε ετήσια βάση ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τις εσωτερικές παραγωγές του θεάτρου (συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών του Χοροθεάτρου και της Όπερας Θεσσαλονίκης), συμπαραγωγές με άλλους θεατρικούς οργανισμούς, αφιερώματα, ανταλλαγές με μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, μετακλήσεις παραστάσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Παιδική Σκηνή με παραστάσεις για σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, εκδηλώσεις διαφόρων ειδών (π.χ. λογοτεχνικά πρωινά), καθώς και πλούσιο εκδοτικό έργο.
Το ΚΘΒΕ μέχρι σήμερα έχει οργανώσει περισσότερες από 550 παραγωγές και 300 συμπαραγωγές, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, το ΚΘΒΕ έχει δημιουργήσει και συντηρεί σήμερα διάφορα αρχεία, φωτογραφικό - έντυπα τεκμήρια (Βασιλικό Θέατρο), αρχείο video (Βασιλικό Θέατρο), ηχητικό αρχείο (Μονή Λαζαριστών), μία ενδυματολογική συλλογή (Θέατρο Γης) και μία συλλογή φροντιστηρίου (χρηστικά αντικείμενα - Θέατρο Δάσους) που αγγίζει τα 30.000 πρωτογενή πολιτιστικά τεκμήρια?».
Η θητεία του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του θεάτρου είναι τριετής και λήγει στα τέλη του Φεβρουαρίου. Αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή (επίσης τριετής) ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα