Συστάσεις σε περιοχές τις Θεσσαλονίκης με αφορμή τη φωτιά στο Praktiker

Μέτρα προφύλαξης για τις περιοχές που προσβάλλονται από το νέφος που προκάλεσε η πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «Praktiker» ανακοίνωσε η διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα αφορούν τις περιοχές Θέρμης, Μίκρας, Βασιλικών και Θερμαϊκού ενώ οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις άκρως απαραίτητες και να διατηρούν κλειστά κατά το δυνατόν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες των σπιτιών τους. Παράλληλα γίνονται συστάσεις ώστε να σταματήσει η ελεύθερη βόσκηση ζώων στην περιοχή, να περιοριστούν τα ζώα στους στάβλους, να αποφεύγουν οι υπεύθυνοι των θερμοκηπίων την επαφή των εσωτερικών τους χώρων με τον ατμοσφαιρικό αέρα, να καταναλώνονται λαχανικά και οπωροκηπευτικά μετά από σχολαστικό πλύσιμο και να καθαριστούν μπαλκόνια και αυλές σπιτιών με άφθονο νερό.

Σε ό,τι αφορά την έκταση της ρύπανσης η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνη Σαμαρά ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι από επικοινωνία της με τους σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις κοντινότερες περιοχές (Πανόραμα και Καλαμαριά) δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Η ίδια απέδωσε το γεγονός αυτό στους ανέμους που πνέουν στην περιοχή και διασκορπίζουν το νέφος.

Ωστόσο ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουϊμτζής επισημαίνει ότι η πυρκαγιά δημιουργεί επικίνδυνους καπνούς λόγω του ότι καίγεται μια μεγάλη ποικιλία υλικών που περιλαμβάνει χρώματα, διαλύτες, πλαστικά, και άλλα, πολλά από τα οποία δημιουργούν καύσεις που περιέχουν επικίνδυνες τοξικές και μακροπρόθεσμα καρκινογόνες ουσίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Σαμαρά τονίζει ότι κάθε πυρκαγιά έχει επικίνδυνες εκπομπές, πολύ περισσότερο όταν καίγονται υλικά σαν αυτά που βρίσκονται στο πολυκατάστημα και ενδέχεται να δημιουργήσουν διοξίνες.

Για το λόγο αυτό, όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής, αμέσως μόλις σβήσει η φωτιά, θα ληφθούν δείγματα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και θα σταλούν στο Δημόκριτο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν εκλυθεί διοξίνες στο περιβάλλον. «Εφόσον τα δείγματα βγουν θετικά θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα» τονίζει.

Ερωτηθείσα αν το περιστατικό αυτό είναι παρόμοιο με την φωτιά που εκδηλώθηκε πριν από ένα χρόνο στη χωματερή των Ταγαράδων η κ. Σαμαρά επισημαίνει ότι σε εκείνη την περίπτωση η φωτιά διήρκεσε δύο εβδομάδες και η ποσότητα των υλικών που κάηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αντίθετα στην προκειμένη περίπτωση της πυρκαγιάς στο πολυκατάστημα τα υλικά που καίγονται εκλύουν μεν επικίνδυνες εκπομπές αλλά εφόσον σβηστεί γρήγορα η φωτιά θα υπάρξουν πολύ μικρότερης έκτασης επιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα