4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από 17 Μαϊου

Την επόμενη εβδομάδα, στις 17 Μαΐου ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη γιορτή, η 4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, που θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 13, 14, 15 της Helexpo. Σαράντα επτά χώρες, "τυπωμένες" σε χιλιάδες βιβλία, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η συμπρωτεύουσα ενώ εκδότες, συγγραφείς, λογοτεχνικοί πράκτορες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι, φορείς του βιβλίου, δημοσιογράφοι και αναγνώστες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Θα συναντηθούν για τέσσερις ημέρες στο ετήσιο ραντεβού τους, προκειμένου να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να διαπραγματευθούν. Η καρδιά του βιβλίου θα χτυπά για τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Η 4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 17 στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 20 Μαΐου 2007. Τα εγκαίνια θα τελέσει η ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την Πέμπτη 17 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα.

Μια δυναμική παρουσία στη διεθνή αγορά βιβλίου

Η ΔΕΒΘ ενισχύει τον διεθνή της χαρακτήρα και χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται και καθιερώνεται ως δυναμικά παρούσα στη διεθνή αγορά του βιβλίου. Όλα τα μεγέθη έχουν αυξηθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι: 12.000 τ.μ. (5.000 το 2006), 400 εκδότες (300 το 2006) και τη συμμετοχή 47 χωρών (33 το 2006). Η συμμετοχή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φραγκφούρτης, η οποία συμμετέχει σε ελάχιστες εκθέσεις βιβλίου στον κόσμο αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP) διάλεξε τη Θεσσαλονίκη για την ετήσια συνάντησή της επισφραγίζουν το διεθνές της κύρος.

Εμφανώς ενισχυμένος φέτος και ο επαγγελματικός χαρακτήρας της ΔΕΒΘ, με επαγγελματικά σεμινάρια, συνέδρια, στρογγυλά τραπέζια που θέτουν ζητήματα, ενημερώνουν, αναζητούν απαντήσεις για τους επαγγελματίες του βιβλίου. Τα σεμινάρια απευθύνονται όχι μόνο στους επαγγελματίες αλλά και στο κοινό. Η ΔΕΒΘ παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

Παράλληλα, η ΔΕΒΘ εμπλουτίζει και διευρύνει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα, προσελκύοντας το ευρύ κοινό με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 150 εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων λογοτεχνικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματική έκθεση αφιερωμένη στο «Ταξίδι», αφιερώματα, στρογγυλά τραπέζια, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ και ταινιών, παιδική γωνιά με θέμα "Στη διασταύρωση των πέντε ηπείρων". Όλα αυτά συνθέτουν ένα 4ήμερο φεστιβάλ με πρωταγωνιστή το βιβλίο.


Συγκεκριμένα οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία:
  • να δουν όλο τον πλούτο της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής αλλά και τη σύγχρονη λογοτεχνία 47 ξένων χωρών.
  • να επισκεφθούν τη θεματική έκθεση (500 τ.μ.) αφιερωμένη στο «Ταξίδι» που περιλαμβάνει:
    - έκθεση με περισσότερους από 600 τίτλους, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά – κυρίως παραγωγής των δύο τελευταίων χρόνων (μυθιστορήματα, διηγήματα, λευκώματα, κόμικς, τουριστικοί οδηγοί, χάρτες της Ελλάδας και του κόσμου)
    - προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα «Το ταξίδι της εικόνας»
    - παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια
    - ζωντανές εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού ΚΟΣΜΟΣ 93,6 FM της ΕΡΤ
    - έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ψυλλάκη με τίτλο «Ο κόσμος είναι ένας»
    - ειδική έκδοση του αγγλόφωνου περιοδικού ITHACA με θέμα το ταξίδι. Επίσης, με αφορμή το αφιέρωμα στο ταξίδι η ΔΕΒΘ οργανώνει διαγωνισμούς (σε συνεργασία με τον ραδιόφωνο σταθμό 9.58) και κληρώσεις, με δώρα βιβλία και ταξίδια, για όλους τους επισκέπτες.
  • να επισκεφθούν την παιδική γωνιά (600 τ.μ.) με θέμα "Στη διασταύρωση των πέντε ηπείρων". Πενήντα εκδηλώσεις αφιερωμένες στους μικρούς αναγνώστες που θα ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων στις πέντε ηπείρους και θα γνωρίσουν από κοντά 25 συγγραφείς και εικονογράφους.

Book Fair

Φεύγοντας από την έκθεση οι επισκέπτες θα πάρουν ως δώρο μια ενδιαφέρουσα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τίτλο "Αρχαίοι Έλληνες Ταξιδευτές" που περιλαμβάνει ταξιδιωτικά κείμενα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων. Αλλά και την εφημερίδα της έκθεσης με τίτλο «book fair» που θα κυκλοφορήσει δωρεάν σε πέντε τεύχη για να καταγράψει όλα όσα θα συμβούν στην 4ήμερη συνάντηση του κόσμου του βιβλίου.

Και για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν την έκθεση, μπορούν να κλείσουν θέση στα λεωφορεία που διαθέτει δωρεάν η ΔΕΒΘ, με αναχωρήσεις από Αθήνα στις 8 το πρωί και επιστροφές από Θεσσαλονίκη στις 4 το απόγευμα, κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης (πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 210-9200323).

Η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (το Σάββατο έως τις 10 το βράδυ) στα περίπτερα 13, 14 και 15 της HELEXPO. Η είσοδος φέτος είναι δωρεάν για το κοινό.

Η ΔΕΒΘ αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) του Υπουργείου Πολιτισμού, της HELEXPO και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Ξένες χώρες που συμμετέχουν στη ΔΕΒΘ

Η ΔΕΒΘ φέτος θα φιλοξενήσει εκατό περίπου ξένους εκδότες από 47 χώρες:

Από την Ευρώπη:
Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Καταλονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουαλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία

Από τα Βαλκάνια:
Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία – Μαυροβούνιο

Από τη Μεσόγειο:
Αίγυπτος, Αλγερία, Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, Μαρόκο, Τουρκία, Τυνησία

Από άλλες χώρες:
Αργεντινή, Αρμενία, Γεωργία, Ιαπωνία, Ιράν, Καναδάς, Κούβα, Πακιστάν, Περού, Ρωσία.

Παρουσία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων

Από τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι συγγραφείς. Εβδομήντα έξι Έλληνες και 12 ξένοι συγγραφείς θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσουν το αναγνωστικό κοινό, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, να παρουσιάσουν τα βιβλία τους:

12 ξένοι συγγραφείς:

Ο Αμερικανός Christopher Merrill, ο Μαροκινός Abdelkader Benali, ο Αλβανός Gazmed Kaplani, ο Αιγύπτιος Alaa Al Aswany, ο Σέρβος Zoran Živković, οι Ολλανδοί Arthur Japin και Arnon Grunberg, οι Γάλλοι Eric - Emmanuel Schmitt και Stéphane Heuet, ο Ιταλός Niccolò Ammaniti, η Αλγερινή Assia Djebar και ο ελληνικής καταγωγής γερμανόφωνος συγγραφέας Perikles Monioudis.

75 Έλληνες συγγραφείς:

Αθανασιάδης Κυριάκος, Ακρίβος Κώστας, Αναγνωστοπούλου Ίνα, Αναστασέα Νίκη, Αναστασιάδου Μερόπη, Αποστολίδης Παναγιώτης, Αύγουστος Κορτώ ,Βακαλίδου Ελισάβετ, Βαλτινός Θανάσης, Βέλτσος Γιώργος, Βερέμης Θάνος, Βρυώνης Σπύρος, Γαβαλά Μαρία, Δαββέτας Νίκος, Δεληγιώργη Αλεξάνδρα, Δημητράς Παναγιώτης, Δημητριάδης Δημήτρης, Δήμου Νίκος, Δοξιάδης Απόστολος, Ζαφείρης Χρίστος, Θεοδωρόπουλος Τάκης, Θεοχάρης Γιώργος, Καλιεντζίδης Γιώργος, Καρυστιάνη Ιωάννα, Κατσουλάρης Κώστας, Κεντρωτής Γιώργος, Κολιόπουλος Γιάννης, Κοροβίνης Θωμάς, Κυριακίδης Αχιλλέας, Λαδιά Ελένη, Λαχάς Κώστας, Λιβιεράτος Ευάγγελος, Μανδραβέλης Πάσχος, Μάντης Νίκος, Μαραγκόπουλος Άρης, Μάρκαρης Πέτρος, Μπουραζοπούλου Ιωάννα, Μπουσούνη-Γκέσουρα Λία, Μπράμος Γιώργος, Παναρέτου Αννίτα, Πατρίκιος Τίτος, Ραπτόπουλος Βαγγέλης, Ρούβαλης Βασίλης, Σερέφας Σάκης, Σκαμπαρδώνης Γιώργος, Σφακιανάκης Άρης, Τασιόπουλος Βαγγέλης, Τατσόπουλος Πέτρος, Τζαμιώτης Κωνσταντίνος, Τριανταφύλλου Σώτη, Τριαρίδης Θανάσης, Τσιάκαλος Γιώργος, Τσιαμπούσης Βασίλης,Χαρπαντίδης Κοσμάς, Χριστιανόπουλος Ντίνος.

Στις εκδηλώσεις της παιδικής γωνιάς συμμετέχουν:

Αρτζανίδου Έλενα, Βρέττα Σάντρα, Γιαννακοπούλου Χαρά, Γκιμοσούλης Κωστής, Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Κούτρα Μαρίνα, Μανταδάκη Σμαράγδα, Μαντουβάλου Σοφία, Μαυρολέων Μανόλης, Μιχαήλ Σύρμω, Μπασλάμ Δημήτρης, Μπίζη Αλεξάνδρα, Μπότσος Γιώργος, Ντόγκα Φραντζέσκα, Πιπίνη Αργυρώ, Στεφανίδη Φωτεινή, Τσιαμπόκαλου Γιολάντα, Χαραλάς Κώστας, Χατζημανώλη Άννα, Ψαράκη Βάσω.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα