Ο Νίκος Γκάλης άναψε το βωμό της Ολυμπιακής Φλόγας στη Θεσσαλονίκη

Ο «θρύλος» του ελληνικού μπάσκετ, Νίκος Γκάλης άναψε το βωμό της Ολυμπιακής Φλόγας το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Αριστοτέλους, καταχειροκροτούμενος από χιλιάδες Θεσσαλονικείς που υποδέχτηκαν το σύμβολο της ειρήνης στην «Νύμφη του Θερμαϊκού».

Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώθηκε η 4η ημέρα της Λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καλύπτοντας 171 χιλιόμετρα.

Μετά την τελετή, ο Γκάλης δεν έκρυψε τη συγκίνηση του και κρατώντας αγκαλιά την κόρη του σχολίασε:

«Είμαι πολύ συγκινημένος που ήμουν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην πόλη μου. Είναι κάτι που μου έδωσε μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση και θέλω να ευχαριστήσω τους Θεσσαλονικείς για το ζεστό τους χειροκρότημα και την υποδοχή που μου επιφύλαξαν. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους Κινέζους για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η Αθήνα και η Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια».

Ο Νίκος Γκάλης παρέλαβε τη Φλόγα από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ μεταξύ άλλων λαμπαδηδρόμοι στη Θεσσαλονίκη ήταν η πρωταθλήτρια της τοξοβολίας Ευαγγελία Ψάρρα, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής στο μπάσκετ Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου και ο αειθαλής Παντελής Κωνσταντινίδης, ο οποίος ήταν δρομέας και στην πρώτη Λαμπαδηδρομία της σύγχρονης ιστορίας, το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Την Πέμπτη, η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Βέροια, όπου είχε διανυκτερεύσει την Τετάρτη, με πρώτο δρομέα τον διεθνή παίκτη του χάντμπολ Γρηγόρη Σανίκη που ήρθε από τη Γερμανία ειδικά για το σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Νάουσα, όπου μικροί και μεγάλοι υποδέχθηκαν τους λαμπαδηδρόμους κρατώντας κλαδιά ελιάς και το βωμό άναψε ο προπονητής της Εθνικής ομάδας γυναικών στο μπάσκετ, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, Γιώργος Τσίτσκαρης.

Ακολούθησαν στάσεις στη Σκύδρα, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά - όπου τον βωμό άναψε η «αργυρή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο ταεκβοντό, Ελλη Μυστακίδου - και η Αρχαία Πέλλα, με την τελετή να γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο όπου υπήρχε η πρωτεύουσα της Μακεδονίας από τον 5ο αιώνα π. Χ.

Σε όλες τις πόλεις η υποδοχή των κατοίκων ήταν πολύ θερμή, ενώ την παράσταση έκλεψε στη Νάουσα, το μεγάλο πανό που κρατούσαν μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου που ανέγραφε: «Τα δέοντα στο Πεκίνο».

Επίσης στη Νέα Χαλκηδόνα, οι κάτοικοι αυθορμήτως τους λαμπαδηδρόμους, παρότι δεν ήταν προγραμματισμένη στάση για την πραγματοποίηση τελετής

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, πέμπτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας, η Φλόγα θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και με σταθμούς στο Δίον, τη Λάρισα και το Βόλο, θα καταλήξει στη Λαμία, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα