Μολυσματικά ιατρικά απόβλητα στη χωματερή Θεσ/νίκης

Στη χωματερή της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται, ότι καταλήγουν 135 τόνοι ιατρικών αποβλήτων το χρόνο, τα οποία έχουν μολυσματικό και ταυτόχρονα τοξικό χαρακτήρα. Πρόκειται για το 5 με 10% του συνόλου των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων καθώς το υπόλοιπο 90%, που είναι μολυσματικά απόβλητα, παραλαμβάνονται και διαχειρίζονται από ιδιωτική εταιρεία αποστείρωσης και στη συνέχεια διατίθενται σύμφωνα με τη νομοθεσία ως ακίνδυνα οικιακά απορρίμματα.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο χημικός μηχανικός, υπάλληλος της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μαυρομάτης, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της νομαρχίας. Το 5 με 10% των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων είναι κυρίως ιατρικά απόβλητα που περιέχουν υπολείμματα φαρμάκων τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς. «Μιλάμε για παράδειγμα, για έναν ορό με τη βελόνα του που περιέχει κάποιο τοξικό φάρμακο, έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή και φέρει το μολυσματικό του φορτίο» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Για την περίπτωση αυτή», προσθέτει, «η μόνη λύση είναι η αποτέφρωση και ο μόνος νόμιμος αποτεφρωτήρας που υπάρχει στη χώρα είναι εκείνος που βρίσκεται στα Λιόσια και λειτουργεί με ευθύνη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής».
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, αν και έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία φάκελοι για χορήγηση αδειών σε εταιρείες που θα μεταφέρουν αυτά τα απόβλητα στα Λιόσια, τέτοιες άδειες μεταφοράς δεν έχουν εκδοθεί. «Ως αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά και έτσι αυτά τα απόβλητα εκτιμούμε ότι καταλήγουν στη χωματερή, αφού πρώτα αποστειρωθούν, χωρίς όμως να εξουδετερωθεί το μικρό έστω τοξικό τους φορτίο» διευκρινίζει ο κ. Μαυρομάτης και σημειώνει ότι ποτέ στο παρελθόν αυτά τα απόβλητα δεν έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα.
«Και στο νοσοκομείο Παπανικολάου συμβαίνει ό,τι συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός Αττικής. Τα ιατρικά απόβλητα με μολυσματικό και τοξικό χαρακτήρα αποστειρώνονται και διοχετεύονται αναγκαστικά στους ΧΥΤΑ. Είναι ένα γνώριμο στην πολιτεία πρόβλημα» σημειώνει από την πλευρά της η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Παπανικολάου Ειρήνη Πατσινακίδου.
Το θέμα τέθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος, σύμφωνα με τη νομαρχία, δεσμεύτηκε να παρέμβει για τη διευθέτησή του.
Ερωτηθείς για το θέμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της χωματερής των Ταγαράδων, αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι όλες οι σακούλες που φτάνουν στη χωματερή από τα νοσοκομεία πρέπει να φέρουν τη σήμανση ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα των αποβλήτων αντιμετωπίστηκαν στα νοσοκομεία από όπου προέρχονται με τις απαραίτητες διαδικασίες αποστείρωσης, διαφορετικά δεν γίνονται δεκτές.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα