Θυμός και απελπισία στην Ηλεία ένα χρόνο μετά

Θυμός, απελπισία, μα και θέληση για ζωή. Ενα χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές από το κακό που τους βρήκε. Μετρούν όμως και τις δυνάμεις που τους έχουν απομείνει από τη γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρεί, προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά, ξεχνώντας τον πύρινο εφιάλτη και τις περιουσίες που πήρε μαζί του…

Η ουσιαστική στήριξη δεν έχει έρθει, παρά μόνον από την προσφορά Ελλήνων και ξένων. «Πέρα από το προεκλογικό τριχίλιαρο λίγο μετά τις πυρκαγιές, από το κράτος δεν είδαμε τίποτα, μόνο από τον κοσμάκη…», είναι το παράπονο των κατοίκων που αναρωτιούνται γιατί από τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί στο Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων, έχουν εκταμιευθεί μόλις 26.

Δεν θα αντέξουν
Και η απορία που διατυπώνουν συνοψίζεται στο ερώτημα «ποια είναι η λογική με την οποία θα δοθούν τελικά τα χρήματα; Θα δοθούν εγκαίρως σε όσους τα έχουν ανάγκη ή θα δοθούν μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα πολλοί απλώς να μην αντέξουν;».

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όπως υποστηρίζει το μέλος της Πανηλειακής Επιτροπής Αγώνα για Πυρόπληκτες Περιοχές, κ. Κυριάκος Μπίστας, δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση για το πού θα έπρεπε να κάνει κανείς τα χαρτιά του για να αποζημιωθεί.

Σύμφωνα δε με το δήμαρχο Ζαχάρως, θα πάρουν αποζημίωση μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 60% επί του απολεσθέντος εισοδήματός τους, καθώς και οι μικροεπιχειρηματίες με δήλωση που δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ/χρόνο, για όσα υπάρχοντα ήταν δηλωμένα στην εφορία και είχαν άδεια. Επιπλέον, ο κ. Μπίστας επιμένει ότι ποτέ δεν ίσχυσαν τα άμεσα μέτρα ανακούφισης που είχαν εξαγγελθεί, όπως π.χ. το πάγωμα της αποπληρωμής δανείων, ενώ οι αποζημιώσεις που προβλέπονται δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην αξία της χαμένης παραγωγής ή των καμένων περιουσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αποζημίωση είναι 80 ευρώ για κάθε πρόβατο.

Κι όμως, κτηνοτρόφος από την περιοχή αγόρασε προς 250 ευρώ κάθε πιστοποιημένο πρόβατο τριών μηνών από την Αρτα, χωρίς να υπολογιστεί η χαμένη του παραγωγή σε γάλα ή κρέας για έναν χρόνο, και ενώ το νεαρό πρόβατο θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα για να αποφέρει κέρδος.

Τα χρήματα που έφτασαν ως βοήθεια από την αυστραλιανή κυβέρνηση (περίπου 1,2 εκατομμύριο ευρώ) δόθηκαν στους δήμους, οι οποίοι τα δαπανούν σε καινούργια δημοτικά κτίρια, πλακόστρωτα πεζοδρόμια ή αποπληρωμές λογαριασμών.

Ακόμα και η έκτακτη βοήθεια των 3.000 ευρώ που είχε δοθεί στους πυρόπληκτους επιχειρείται καθώς φαίνεται να επιστραφεί.

e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα