Και ύστερα ήρθαν οι ... μέδουσες

Νωρίτερα, δηλαδή από αρχές Αυγούστου ήρθαν φέτος οι μέδουσες στις  παραθαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι ειδικοί μιλούν πλέον για κλιματικές αλλαγές που αλλάζουν ριζικά το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων, αλλά και η μείωση των αρπακτικών ψαριών και των θαλάσσιων χελωνών που τρέφονται με μέδουσες έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανιστεί μεγαλύτερος πληθυσμός μεδουσών σε σχέση με άλλες χρονιές. Ψαράδες και παραθεριστές σε ακτές της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας και της Ξάνθης αναφέρουν ότι βλέπουν καθημερινά μέσα στα νερά κοπάδια από καφετί μέδουσες. Τα συγκεκριμένα θαλάσσια ασπόνδυλα αγαπούν τα θερμά και αλμυρά νερά προκειμένου να αναπαραχθούν.

Οι μέδουσες εμφανίζονται φυσιολογικά μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Από τις αρχές του μήνα όμως λουόμενοι σε Χαλκιδική και Πιερία άρχισαν να βλέπουν στα νερά όχι γαλάζιες αλλά καφετιές μέδουσες. Εκτός από το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στα Άβδηρα, στο Πόρτο Λάγος και στην  Καβάλα. Οι γιατροί τονίζουν ότι όσοι είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα από μέδουσες  πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να έχουν μαζί τους αλοιφές, αντιισταμινικά η τοπικά κορτιζονούχα. Εκείνο Καλύτερα βέβαια να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με το καυστικό υγρό που αφήνουν. Τα συμπτώματα από το τσίμπημα μέδουσας είναι συνήθως έντονο κάψιμο, κοκκινίλα ή οίδημα. Τις περισσότερες φορές το τσίμπημα μέδουσας αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση πάγου τυλιγμένου με πανί στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος και φαρμακευτικά με επάλειψη υγρής αμμωνία για να αποφύγουμε τη φλεγμονή.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα