Επίθεση από μέδουσες σε Χαλκιδική και Πιερία

Επίθεση από μέδουσες δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι κολυμβητές. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στις θάλασσες της Βόρειας Ελλάδας προκαλώντας ανησυχία στους παραθεριστές.

Η εμφάνιση των μεδουσών γίνεται... παραδοσιακά μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Από τις αρχές του μήνα όμως λουόμενοι σε Χαλκιδική και Πιερία άρχισαν έκπληκτοι να βλέπουν στα νερά καφετιές μέδουσες. «Η εμφάνιση μεδουσών αυτή την εποχή οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχει η θάλασσα» εξηγούν οι ειδικοί.

Δεν πρόκειται όμως για τις άχρωμες μέδουσες που εμφανίζονται πολλές φορές στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας αυτή την περίοδο, καθώς έχουν καφετί χρώμα. Αν και δεν είναι άκρως επικίνδυνες, ένα τσίμπημα από τις μέδουσες αυτές είναι αρκετό για να μας... χαλάσει το μπάνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα απαιτείται και επίσκεψη στο γιατρό, πολυτέλεια ίσως για κάποιες απόμερες παραλίες.

«Καφέ μέδουσες βλέπουμε συνήθως μετά τις 15 με 20 Αυγούστου. Από τις αυτοψίες που έχουμε κάνει διαπιστώνουμε ότι ήδη μεγάλοι πληθυσμοί μεδουσών έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μάλιστα καφέ μέδουσες εντοπίσαμε εκτός από τις παραλίες και σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή έως τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο» λέει στην «Espresso» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας με έδρα τη Νέα Πέραμο Καβάλας, Αργύρης Καλλιανιώτης.

Οι ερευνητές αποδίδουν την πρόωρη εμφάνιση των μεδουσών στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας. «Η θερμοκρασία των νερών είναι, από τον Ιούνιο ακόμη, πολύ πιο υψηλή από το συνηθισμένο. Εκείνη την περίοδο έφτασε ακόμη και τους 23 βαθμούς, όταν το φυσιολογικό είναι 18 με 19 βαθμοί. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η παρουσία των καφέ μεδουσών νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα σημάδι των κλιματικών αλλαγών. Με αυτά τα δεδομένα, θα βλέπουμε μέδουσες όλο και πιο συχνά» συμπληρώνει ο βιολόγος.

Κατά τον κ. Καλλιανιώτη, οι κολυμβητές δεν πρέπει να ανησυχούν. «Δεν πρόκειται για κάποιο επικίνδυνο είδος που πρέπει να μας φοβίζει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρθουμε σε επαφή με το καυστικό υγρό που αφήνουν οι μέδουσες» τόνισε. Οι επιστήμονες του ινστιτούτου κάνουν δειγματοληψίες από πολλές περιοχές και στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα των δειγμάτων που συλλέγουν.

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα μέδουσας είναι συνήθως έντονο κάψιμο, κοκκινίλα ή οίδημα. Τις περισσότερες φορές το τσίμπημα μέδουσας αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση πάγου τυλιγμένου με πανί στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος και φαρμακευτικά με επάλειψη με υγρή αμμωνία ή με χρήση αντιισταμινικής αλοιφής για την αποφυγή δημιουργίας φλεγμονής.

ESPRESSO

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα