Νέα πυρκαγιά στην Κόνιτσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στον Αμάραντο Κόνιτσας, καταστρέφοντας παλιό πυκνό δάσος μαύρης πεύκης. Στη μάχη για την κατάσβεση παίρνουν μέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη με την ενίσχυση ενός ελικοπτέρου «Έρικσον» που έφθασε στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Το τελευταίο θα έχει περισσότερο θετικά αποτελέσματα γιατί θα παίρνει νερό από λίμνες και ποτάμια που βρίσκονται κοντά στη φωτιά ενώ τα «Καναντέρ» χρειάζονταν τουλάχιστον 40 λεπτά για να φθάσουν στην φωτιά και να επιστρέψουν για γέμισμα των δεξαμενών τους με νερό στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Η φωτιά εξελίσσεται σε ορεινή και δύσβατη περιοχή όπου τα επίγεια εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν μπορούν να την προσεγγίσουν. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος σε αναχαίτιση της φωτιάς κοντά στα λουτρά του Αμαράντου, αφού το κυρίως μέτωπό της, κατευθύνεται προς εκεί. Οι εγκαταστάσεις των λουτρών εκκενώθηκαν από το απόγευμα για κάθε ενδεχόμενο. Το ευτύχημα είναι ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι και η επέκταση της φωτιάς δεν γίνεται πολύ γρήγορα, παρ’ ότι μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί αρκετά στρέμματα πυκνού δάσους μαύρης πεύκης.


Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πύρινο μέτωπο στην τοποθεσία Γερακλή Δομοκού και στα Τετρικάτα της Κεφαλονιάς. Σε ύφεση οι πυρκαγιές στον Ελίκωνα Βοιωτίας και στην Αγία Θέκλα Ζακύνθου.
Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς διατρέχουν σήμερα οι περιοχές Αθηνών - Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Λευκάδος, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κορινθίας, Αργολίδος, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, όπως προειδοποιεί, με ανακοίνωση της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς τοπικης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα