Πολλά παιδιά στο Ρέθυμνο αφήνουν το σχολείο!

Αύξηση παρατηρείται φέτος στο ποσοστό των παιδιών που εγκατέλειψαν την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νομό Ρεθύμνου. Συνολικά, πενήντα ένα παιδιά δεν κάθισαν φέτος στα σχολικά θρανία, δεκατρία περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη μαθητική διαρροή.

Η μεγαλύτερη διαρροή μαθητών, εντοπίζεται στο Γυμνάσιο Περάματος και το Γυμνάσιο της Κράνας στην περιοχή του Μυλοποτάμου, ενώ η πλειοψηφία των παιδιών που εγκαταλείπει το σχολείο είναι αγόρια.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και το ποσοστό των παιδιών που δεν παρουσιάστηκαν φέτος στα γυμνάσια της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς είκοσι δύο είναι συνολικά τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στα γυμνάσια της πόλης, και δεν φοιτούν σε αυτά. Τα δώδεκα είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών και τα υπόλοιπα δέκα, Έλληνες.

Όσον αφορά σε επίπεδο νομού, τα 33 παιδιά που θα έπρεπε να φοιτούν στο γυμνάσιο είναι αγόρια και τα 18 κορίτσια. Από αυτά, τα 34 είναι ελληνικής καταγωγής και τα 17 από άλλες χώρες.

Τα στοιχεία στην Εισαγγελέα

Οι καταστάσεις με τους μαθητές που δεν φοιτούν στο γυμνάσιο, απεστάλησαν από κάθε σχολείο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και από εκεί στη συνέχεια στην Εισαγγελέα Ρεθύμνου. Στόχος της εισαγγελέως είναι να εντοπίσει τους γονείς ή κηδεμόνες σε όσες περιπτώσεις είναι γνωστοί και υπάρχουν στοιχεία για αυτούς, προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο. Να σημειώσουμε πως από το νόμο προβλέπεται επιβολή προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο να ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική φοίτηση.

Για ποιους λόγους εγκαταλείπουν το σχολείο

Οι λόγοι που ποσοστό των παιδιών εγκαταλείπει το σχολείο είναι λίγο πολύ γνωστοί, ειδικά για τα παιδιά που μένουν σε αγροτικές περιοχές. Προτιμούν να απασχοληθούν στις κτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειας ή και προτρέπονται σε αυτό από τους ίδιους τους γονείς πολλές φορές. Για το λόγο αυτό, στα άμεσα σχέδια του νέου προϊστάμενου της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιώργου Γεωργουλάκη είναι μια συνάντηση σε περίπου δέκα ημέρες με τους φορείς και τους γονείς των περιοχών της υπαίθρου, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της σημασίας της για το μέλλον των παιδιών.

Όσον αφορά στους ανήλικους που διέκοψαν αδικαιολόγητα το σχολείο, στην πόλη του Ρεθύμνου, όσον αφορά τα αλλοδαπά παιδιά, σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο ότι οι οικογένειες των μεταναστών αλλάζουν τόπο διαμονής χωρίς να αναφέρουν στη Διεύθυνση τα νέα στοιχεία και επιφορτίζεται να ερευνήσει που βρίσκονται και αν φοιτούν σε άλλο σχολείο της επικράτειας, η εισαγγελέας. Και βέβαια πάντα υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα κάποιοι από τους ανήλικους να αναγκάζονται να εργαστούν είτε είναι ημεδαποί είτε αλλοδαποί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα