Τα ζώα βασανίζονται στην Κρήτη

Στο στόχαστρο των δυτικοευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και φιλοζωικών σωματείων βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Κρήτη και ειδικά τα Χανιά, με αφορμή μια πραγματική καταιγίδα από καταγγελίες για τη συμπεριφορά των κατοίκων τους απέναντι στα ζώα! Χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το πανέμορφο νησί τώρα το καλοκαίρι, διαπιστώνουν με έκπληξη ότι ο πολιτισμός δεν… μένει πια εδώ!

Οι εικόνες ζώων που έχουν πέσει θύματα τροχαίων, αλλά κυρίως αυτών που ανακαλύπτονται δηλητηριασμένα, δεμένα ή κρεμασμένα από δέντρα, κατακλύζουν τις ιστοσελίδες του Ίντερνετ και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας. Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες τουριστών για ζώα που βασανίζονται ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, προκάλεσαν το ενδιαφέρον γερμανικών και σκανδιναβικών εφημερίδων, οι οποίες περιγράφουν την Κρήτη ως «κόλαση για τα αδέσποτα ζώα»!

Τα ρεπορτάζ συνοδεύονται από φωτογραφίες νεκρών σκυλιών και γατιών από μαζικές δηλητηριάσεις ή χτυπημένων από αυτοκίνητα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, που κάνουν τους ξένους επισκέπτες να επιστρέφουν στις χώρες τους με τις χειρότερες εντυπώσεις για τη δική μας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρόσφατο περιστατικό απίστευτης κακοποίησης ενός σκυλιού στο Νεροχώρι Αποκορώνου… Άγνωστοι οι οποίοι θέλουν να αποκαλούνται «άνθρωποι» το βασάνισαν, το… σούβλισαν (!) και στη συνέχεια κρέμασαν το κουφάρι του στην πλατεία του χωριού!

Μόλις μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα, μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων εντόπισαν έναν σύγχρονο «Καιάδα» για ζώα, σε μια κάθετη τρύπα βάθους 18 μέτρων δίπλα στον κεντρικό δρόμο κοντά στην είσοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης! Οι εθελοντές που κατέβηκαν με ορειβατικά σχοινιά, αφού οι πυροσβέστες δεν διέθεταν τα κατάλληλα μέσα, βρήκαν υπολείμματα από εκατοντάδες ψόφια αμνοερίφια, κεφάλια κριαριών, εντόσθια και προβιές, αλλά και ένα ελαφρά τραυματισμένο από την πτώση σκυλί που είχε επιζήσει τρώγοντάς τα! Οι ντόπιοι ονομάζουν την τρύπα «Ο τάφος του σκύλου», επειδή κάποιοι ασυνείδητοι πετούσαν συστηματικά μέσα ζωντανούς σκύλους και άρρωστα ζώα, καταδικάζοντας τα σε αργό και βασανιστικό θάνατο (εφόσον επιβίωναν από την πτώση) ή αναγκάζοντάς τα να τρώνε το ένα το άλλο στον αγώνα τους για την επιβίωση!

Η αδιαφορία, η έλλειψη σεβασμού και η σκληρότητα κάποιων δήθεν νοημόνων όντων αφήνουν χιλιάδες ζώα χωρίς στέγη, εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα και σκελετωμένα από την πείνα να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια και λίγο νερό στα αυλάκια που σχηματίζονται μετά το πότισμα στα παρτέρια των δήμων! Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θύματα “φιλόζωων” που τα παίρνουν νεογέννητα από φίλους και γείτονες, όταν ακόμη είναι γλυκά κουταβάκια και υπόσχονται να τα φροντίζουν. Όταν, όμως, μεγαλώσουν και γίνουν ενοχλητικά, τα ξεφορτώνονται!

Η Γερμανίδα πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων κ Silke Wrobel αποκαλύπτει ότι εκατοντάδες καταγγελίες φτάνουν καθημερινά στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των αδέσποτων στην Ελλάδα και επισημαίνει:

«Δεν είναι οι εφημερίδες που δυσφημούν την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη, αλλά οι άνθρωποι και οι φορείς αυτού του τόπου που ανέχονται μια θλιβερή για τα ευρωπαϊκά πρότυπα κατάσταση».

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για την προστασία των αδέσποτων ζητώντας τη δημιουργία ενός κυνοκομείου ή πάρκου φιλοξενίας κάθε είδους ζώων. Όμως παρά τη βούληση της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει το έργο, δεν έχει ακόμα βρεθεί οικόπεδο στο οποίο θα μπορέσει να κατασκευαστεί. Ο νόμος 3170/2003 που ψηφίστηκε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει παραμείνει στα συρτάρια των υπευθύνων. Αλλά και η παρ.10 του άρθρου 75 του νόμου 3463/2006 που ορίζει αποκλειστικά αρμόδιους τους Δήμους και τις Κοινότητες για "την περισυλλογή και εν γένει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και τη δημιουργία καταφυγίων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία" αγνοείται συστηματικά, όχι μόνο στα Χανιά αλλά σ’ ολόκληρη τη χώρα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα