Στα ίχνη κυκλώματος μεταφοράς και προώθησης μεταναστών

Στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά και προώθηση οικονομικών μεταναστών με συνθήκες και πρακτικές οργανωμένου εγκλήματος, βρίσκεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που συνέλαβε ένα Ιορδανό και δύο Έλληνες οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου, αλλά θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της τακτικής ανάκρισης.

Ακόμη, σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές του Πειραιά αλλά και την Ιντερπόλ, οι αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας του λιμεναρχείου Ηρακλείου αναζητούν δύο Αιγύπτιους, που φέρονται ως «εγκέφαλοι» και έχουν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές, δύο Σύρους, δύο Έλληνες και έναν Αλβανό. Αναζητούν ακόμα τον πλοιοκτήτη του σκάφους που είναι επίσης Σύρος.

Πρόσωπο-κλειδί για την αποκάλυψη του κυκλώματος απεδείχθη ο Ιορδανός που εντοπίστηκε μεταξύ των 79 οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι βγήκαν στις Τρεις Εκκλησιές του Δήμου Αστερουσίων, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με το διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, Βασίλη Βερυκοκίδη, στις 4 Ιουνίου αναχώρησαν από τον Πειραιά για Χανιά ο Ιορδανός, μαζί με τους δύο Αιγύπτιους, τους δύο Σύρους και τον Αλβανό. Ταξίδεψαν με το πλοίο της γραμμής, μεταφέροντας ένα φορτηγό-ψυγείο μέσα στο οποίο είχαν τοποθετήσει μία βάρκα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι έξι, γνωρίζοντας ότι το πλοίο με τους λαθρομετανάστες έπλεε νότια των Σφακίων, σχεδίαζαν να τους παραλάβουν με τη βάρκα, να τους επιβιβάσουν στο φορτηγό και να τους στείλουν πάλι με το πλοίο της γραμμής στον Πειραιά ώστε να χαθούν μέσα στο πλήθος ή να τραβήξουν το δρόμο τους για άλλες χώρες της Ευρώπης. Το σχέδιο ανέτρεψαν οι λιμενικοί που εντόπισαν στα ανοιχτά το πλοιάριο και έδωσαν εντολή να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα