Κεφαλοτύρι βάρους 200 κιλών!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών, με τη πολύτιμη βοήθεια ολόκληρου του χωριού, προχώρησε στη δημιουργία ενός γιγάντιου τυριού του οποίου το βάρος φτάνει περίπου τα 200 κιλά, εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία (Κεφαλοτύρι). Στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη δημιουργία και ενός ανθότυρου 50 περίπου κιλών.

Τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν περιορισμένα γι' αυτό ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, στάθηκε η πολύχρονη γνώση που διαθέτουν οι κάτοικοι των Ζωνιανών στο τομέα της τυροκομικής η οποία μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά.

Το κεφαλοτύρι και ο ανθότυρος θα παρουσιαστούν επίσημα σε ειδική εκδήλωση που θα πλαισιώσει τις υπόλοιπες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το καλοκαίρι του 2008. Στην παραπάνω εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι εκτός του ότι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να γευτούν από κοντά τα γιγάντια τυροκομικά προϊόντα, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες για την τοπική γαστρονομία που σχετίζεται με το γάλα και τα παράγωγα του.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι κυρίως η προβολή των εξαιρετικών τυροκομικών προϊόντων που παράγονται παραδοσιακά στη περιοχή καθώς και η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, την μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος και τη παράλληλη μείωση των επιδοτήσεων, παράγοντες που συντελούν στην συρρίκνωση της κτηνοτροφίας με σημαντικές επιπτώσεις στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα