Πυρκαγιές σε τέσσερις περιοχές σήμερα στο νομό Χανίων

Πυρκαγιές σε τέσσερις περιοχές εκδηλώθηκαν σήμερα στο νομό Χανίων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και οι τέσσερις πυρκαγιές που κινητοποίησαν το σύνολο των διαθεσίμων δυνάμεων οφείλονται σε κάψιμο κλαδιών από πολίτες, παρά το γεγονός ότι η ημέρα ήταν επικίνδυνη λόγω των νοτιάδων και των υψηλών θερμοκρασιών που άγγιζαν τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Από τις πυρκαγιές, σοβαρότερη ήταν η κατάσταση στα Μεσκλά όπου οι φλόγες ξεκίνησαν από ψηλά σε δύσβατη περιοχή, όμως λόγω και των ανέμων κατέβηκαν προς τα κάτω, απειλώντας και καίγοντας ακόμα και καλλιέργειες κυρίως ελιές, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν αλλάζοντας διεύθυνση έφεραν τις φλόγες σε απόσταση 300 μέτρων από οικισμό και υπήρξε σχέδιο να εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο η Πυροσβεστική είχε δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό.

Το μεσημέρι αναφέρθηκε πώς όχημα που συμμετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς, ανατράπηκε από καθίζηση αγροτικού δρόμου όπου και επιχειρούσε, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να μεταφερθεί το όχημα σε ασφαλές σημείο, παραδόθηκε στις φλόγες. Κάτοικος των Μεσκλών που είχε αποκλεισθεί σε σημείο της πυρκαγιάς, απεγκλωβίστηκε με απόλυτη ασφάλεια.

Στις 5 το απόγευμα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένας ορεινός οικισμός, ενώ από τις 4 επιχειρούσε και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Στην περιοχή έφθασαν και 2 καναντέρ που τελικά μετά τις 6 όταν και έπεσαν οι άνεμοι έκαναν ρίψεις νερού

Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος στην περιοχή, ενώ η αστυνομία είχε αποκλείσει για όλα τα οχήματα το δρόμο προς τα Μεσκλα.

Μέχρι και αργά το βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν την μάχη με τις φλόγες, προσπαθώντας να περιορίσουν την φωτιά ενώ ακριβής απολογισμός της καταστροφής αναμένεται να γίνει αύριο με το πρώτο φως της ημέρας. Τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνέδραμαν με μέσα και προσωπικό οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά, καθώς και στρατιωτικά πυροσβεστικά οχήματα

Ένα ακόμα μικρότερο μέτωπο στο Ορθούνι που έκαψε χορτολιβαδική έκταση. Στην περιοχή υπήρχε πυκνός καπνός και η πρόσβαση ήταν δύσκολη. Ωστόσο το μέτωπο αυτό βρισκόταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ακόμα στην περιοχή Σκορδαλού και στις Λουσακιές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα