Τέλος στους διακόπτες του σπιτιού μέσω κινητού έβαλαν μαθητές στην Ιεράπετρα

Τέλος στους διακόπτες του σπιτιού έβαλαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας με την κατασκευή ενός συστήματος ελέγχου του φωτισμού και κινητήρων από απόσταση με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου και μιας συσκευής εντολών GSM. Οι μαθητές δημιούργησαν τη μακέτα ενός σπιτιού με φώτα εξωτερικά και εσωτερικά, μια ηλεκτροβάνα με ένα σιντριβάνι κι ένα μονοφασικό κινητήρα.


«Η λογική μας είναι να κάνουμε μια εφαρμογή όπου θα στέλνουμε ένα απλό μήνυμα από το κινητό μας και θα ξεκινάει ή θα σταματάει όλες τις εφαρμογές που είναι στο σπίτι μας», επισήμανε ο καθηγητής Γιώργος Διακάκης και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια μιας έξτρα συσκευής που λέγεται GSM και η οποία δέχεται μια κάρτα όπως αυτές των κινητών τηλεφώνων, διαθέτει μια κεραία και δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει αμφίδρομη επικοινωνία με το κινητό τηλέφωνο.

Αυτή η κατασκευή εκτίθεται μαζί με αρκετές ακόμη στο πλαίσιο της έκθεσης μαθητών και καθηγητών των ΤΕΕ και ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δαίδαλος». Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 11 έργα από σχολεία του Ηρακλείου, 7 από τα Χανιά, 6 από το Λασίθι και 3 από το Ρέθυμνο.

- Ολη την ομορφιά και το μυστήριο του βυθού της θάλασσας μετέφεραν στην οθόνη του υπολογιστή τους οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σητείας, μέσα από την ασύρματη υποβρύχια κάμερα την οποία κατασκεύασαν.

Εφαρμόζοντας την κάμερα σε μια βάρκα, οι εικόνες του βυθού μεταφέρονται αυτόματα στον υπολογιστή, ενώ δίνεται η δυνατότητα με ένα κατάλληλο υποστηρικτικό δίκτυο οι θάλασσιες εικόνες να μεταδίδονται ζωντανά και στο Διαδίκτυο. Ηδη η χειροποίητη κατασκευή των μαθητών έχει δοκιμαστεί σε βάθος 15 μέτρων με απόλυτη επιτυχία, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για νυχτερινή λήψη. Αν αναρωτιέστε για το κόστος, αυτό ανέρχεται μόλις στα 700 ευρώ, τη στιγμή που -όπως μας είπαν τα παιδιά- στο εμπόριο μια υποβρύχια κάμερα κοστίζει υπερδιπλάσια χρήματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα