Η ταραγμένη υγεία των Αθηναίων

Μέσω του εκτενούς αρχείου των επειγόντων περιστατικών εξωνοσοκομειακής ιατρικής, που εξυπηρετούν κάθε χρόνο (περισσότερα από 300.000 περιστατικά, ως σήμερα), οι SOS ΙΑΤΡΟΙ δημιούργησαν παρατηρητήριο, που τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν παραμέτρους, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία των Αθηναίων, και να υλοποιούν έγκριτες επιστημονικές μελέτες.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους «Η επίδραση μετεωρολογικών παραμέτρων στη συχνότητα στη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 12o Παγκόσμιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής στο San Francisco, όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας φτάνει σε μονοψήφιες τιμές, δηλαδή κάτω των 10° C, τότε, σε διάστημα 4 ημερών -οπότε συμβαίνει ο επιπολασμός (ανάπτυξη νοσήματος)- εκδηλώνονται στους Αθηναίους λοιμώξεις στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Εκτός από τη θερμοκρασία μελετήθηκαν και άλλοι μετεωρολογικοί παράγοντες, όπως η υγρασία και η αίσθηση ψύχους, λόγω του ανέμου, οι οποίοι βρέθηκαν επίσης να επηρεάζουν τους παράγοντες της εμφάνισης λοιμώξεων.

Επιπλέον, μελετώντας τη δυναμική και αποτελεσματικότητα της επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ εξέτασαν τα προβλήματα του ιλίγγου και των φλεβοθρομβώσεων, με στόχο την εξέταση της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους στο σπίτι των ασθενών.

Τα ευρήματα που παρουσίασαν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ και στο «34ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Μάιος 2008» έδειξαν ότι σε ποσοστό 97,5% των περιπτώσεων η αντιμετώπιση του ιλίγγου ολοκληρώθηκε στο χώρο του ασθενούς, χωρίς να απαιτηθεί η εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ενώ εξίσου υψηλά ποσοστά αποτελεσματικής αντιμετώπισης στο σπίτι εμφάνισε και η περίπτωση των φλεβοθρομβώσεων (82,7%).

Την αποτελεσματικότητα της επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Οργάνωσης, σύμφωνα με τα οποία μόλις σε 9% των ασθενών, που εξέτασαν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, συστήθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ποσοστό που δικαιώνει και η διεθνής εμπειρία (12%).

Το ερευνητικό σκέλος της οργάνωσης SOS IΑΤΡΟΙ συνιστά η επιστημονική εταιρία «Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής» (ΕΕΕΕΙ), η οποία ιδρύθηκε το 1999, με στόχο την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διάδοση της εξωνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής. Το έργο της ΕΕΕΕΙ και τις ερευνητικές μεθόδους στις οποίες έχουν βασιστεί οι μελέτες των SOS ΙΑΤΡΩΝ παρουσίασαν οι Γεώργιος Πέππας, SOS Χειρουργός και Ματθαίος Φαλάγγας, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αν. Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Tufts της Βοστώνης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος των SOS IATΡΩΝ, Γιώργος Θεοχάρης, «η ιατρική εξέταση στο σπίτι του ασθενούς αποτελεί διαχρονικό δικαίωμα και δυναμική δικλείδα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, ενώ συνιστά μια από τις πλέον ανθρωποκεντρικές εκφράσεις της ιατρικής πρακτικής στις ολοένα και πιο αφιλόξενες μεγαλουπόλεις».

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ φιλοξένησαν επίσης στην επετειακή εκδήλωση τον Dr. Serge Smadja, Πρόεδρο της διεθνούς οργάνωσης SOS MEDECINS, που λειτουργεί στην Ευρώπη από το 1966. Οι SOS MEDECINS Γαλλίας συνεργάτη πολλών δημοσίων φορέων, όπως το ΕΚΑΒ (SAMU), τα αστυνομικά τμήματα, τα σωφρονιστικά ιδρύματα κλπ. Το δημόσιο γαλλικό ταμείο καλύπτει κατά 70% την αμοιβή του SOS Ιατρού, ενώ το υπόλοιπο 30% μπορεί να καλυφθεί από οποιοδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο επικουρικό ταμείο.

Ο Dr. Serge Smadja, μεταξύ άλλων, τόνισε και τον κομβικό ρόλο της οργάνωσης όχι μόνο στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Γαλλία, αλλά και την οργανική ένταξή της στα προγράμματα εθνικής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, όπως ο καύσωνας και οι επιδημίες (π.χ. η γρίπη των πτηνών). Μετέφερε την εμπειρία που έζησαν το καλοκαίρι του 2003, με τον καύσωνα στο Παρίσι, και όπως είπε χαρακτηριστικά: «οι SOS Ιατροί αρκετές φορές είναι η μόνη κοινωνική επαφή ασθενών που ζουν μόνοι». Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γιάννης Τούντας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΙΚΠΙ, ο οποίος επισήμανε ότι «στα νοσοκομεία, ο μέσος χρόνος νοσηλείας έχει μειωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια κατά περισσότερο από 50%, χωρίς όμως να έχει μειωθεί το κόστος περίθαλψης. Το νοσοκομείο του μέλλοντος θα είναι ένα νοσοκομείο για βαριά, κυρίως, περιστατικά. Η νοσηλεία στο σπίτι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υπηρεσία υγείας διεθνώς. Ταυτόχρονα όμως, όλες αυτές οι νέες υπηρεσίες, αποτελούν ενδιάμεσες μορφές περίθαλψης ανάμεσα στην κλασική νοσοκομειακή και την κλασική πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αποτελούν, δηλαδή, γέφυρες που καταργούν σταδιακά τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δυο αυτά επίπεδα περίθαλψης».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα