Ανησυχία στην Οία της Σαντορίνης για τα καύσιμα του βυθισμένου Sea Diamond

Σαράντα μέρες μετά το ναυάγιο οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει με τη διαδικασία της απάντλησης των καυσίμων από τις δεξαμενές του βυθισμένου Sea Diamond. Μεγάλη είναι η ανησυχία ειδικά των κατοίκων της Οίας, καθώς αν τα πετρελαιοειδή «μπουν» στο εργοστάσιο αφαλάτωσης από όπου υδρεύεται όλη η περιοχή, θα καταστραφούν οι μεμβράνες της εγκατάστασης με αποτέλεσμα να «μείνει» από νερό ίσως η τουριστικότερη περιοχή του νησιού. Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί κατέπλευσε το σκάφος «Φιλία» του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) προκειμένου να πάρει δείγματα νερού και ιζημάτων για να ελέγξει τα επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου. Ταυτόχρονα το νησί ετοιμάζεται να δεχθεί μεγάλο κύμα τουριστών, ίσως το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες θα επισκεφθούν τη Σαντορίνη φέτος.

Ο κ. Βασίλης Μαμαλούκας, ωκεανογράφος και διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» που εκτελεί το έργο της επιφανειακής απορρύπανσης προς το παρόν, εξηγεί ότι το ναυάγιο δεν έχει σταματήσει να βγάζει πετρέλαιο. Ωστόσο, επιφανειακά η ρύπανση ελέγχεται ενώ σύντομα θα μπουν και αγκυροβόλια σε μεγαλύτερο βάθος ώστε να στηριχθεί καλύτερα το υδατοφράγμα που έχει στηθεί πέριξ του ναυαγίου. Με αυτόν τον τρόπο το «φράγμα» θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί από τα ρεύματα.

Οσο τα καύσιμα παραμένουν στις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου, στη Σαντορίνη υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Αν ξαφνικά για κάποιο λόγο υπάρξει μεγάλη διαρροή ενδέχεται η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη, μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Εφόσον πετρελαιοειδή εισρεύσουν στο εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία, οι μεμβράνες που φιλτράρουν το νερό θα καταστραφούν.

«Αν οι μεμβράνες καταστραφούν, θα σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου και θα πρέπει να παραγγείλουμε καινούργιες από την Αμερική ή τη Γαλλία. Κάτι τέτοιο θα πάρει πολύ χρόνο. Εμείς το καλοκαίρι έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ποσότητα νερού που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Οίας για τρεις μέρες», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας κ. Γιώργος Χάλαρης. Οπως εξηγεί, από την αφαλάτωση «παράγονται» καθημερινά 900-950 κυβικά μέτρα νερού, τα οποία καταναλώνονται αυθημερόν τους δύο καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Στη δεξαμενή του εργοστασίου μπορούν να αποθηκευτούν 3.000 - 3.500 κυβικά μέτρα νερού, αποθέματα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε νερό για λίγες μόνο ημέρες.

«Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει να μείνουμε ξαφνικά από νερό την ώρα που θα έχουμε τόσους τουρίστες», λέει στην «Κ» ο κ. Χάλαρης που ζητεί επισήμως ενημέρωση και διαβεβαιώσεις. «Μας λένε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά κατά τη διαδικασία απορρύπανσης, αλλά ζητάμε να μας το βεβαιώσουν γραπτώς. Αν και το έχω ζητήσει εδώ και δεκαπέντε ημέρες, δεν έχω επισήμως κανένα χαρτί στα χέρια μου από το υπουργείο, ώστε να γνωρίζω τι γίνεται με το σχέδιο απάντλησης και ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν». Προσθέτει ότι το έλλειμμα ενημέρωσης αφήνει περιθώρια για εικασίες και δημιουργεί καχυποψία. «Δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα να απαντήσει στους προβληματισμούς μας και να ενημερώνει τους πολίτες. Ανησυχούμε γιατί δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει».

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έφτασε στη Σαντορίνη το σκάφος «Φιλία» του ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να πάρει δείγματα νερού και ιζημάτων ώστε να ελεχθούν τα επίπεδα της ρύπανσης στη θάλασσα εξαιτίας του ναυαγίου. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανάθεσε στο Κέντρο τη μελέτη του πυθμένα στην περιοχή του ναυαγίου. «Θα ληφθούν δείγματα από την κολώνα του νερού και την επιφάνεια του πυθμένα έτσι ώστε να ελεγχθεί τόσο η οργανική όσο και η ανόργανη ρύπανση», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Χρόνης. Η δειγματοληψία θα συνεχιστεί σταθερά για τους επόμενους δύο μήνες ώστε να ελέγχεται η κατάσταση της ρύπανσης στη θάλασσα της Σαντορίνης, ενώ οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα εξειδικευμένα εργαστήρια του Κέντρου.

πηγή: kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα