Μεγάλη καταστροφή στη Ρόδο από την χειμερινή πυρκαγιά

Με σύμμαχο αυτή τη φορά τους ανέμους, που έχουν πλέον κοπάσει, συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στη Ρόδο.

Σε κρανίου τόπο έχει μετατραπεί η Αρχαία Κάμειρος- μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου- από την τεράστια φωτιά που εκδηλώθηκε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική πλευρά του νησιού. Η χειμωνιάτικη φωτιά είχε κάνει στάχτη έως αργά χθες πάνω από 30.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Oλόκληρη η περιμετρική περιοχή της Καμείρου που καλύπτεται από πευκόφυτο δάσος έχει αποτεφρωθεί, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο. Η νέα μεγάλη φωτιά στη Ρόδο «έκαψε ό,τι απόμεινε από τη φωτιά του καλοκαιριού και η οικολογική- και όχι μόνο- καταστροφή είναι ανυπολόγιστη», δήλωσε ο δήμαρχος Καμείρου κ. Δημήτρης Κρητικός, ο οποίος μαζί με όλους τους άλλους δημάρχους του νησιού βρίσκονται από τα ξημερώματα στην περιοχή. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι τη νύχτα και τα εννέα Μπωφόρ ολόκληρη τη μέρα χθες κατέστησαν απαγορευτική τη χρήση αεροπλάνων και ελικοπτέρων στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς και παράλληλα, παρά την αυξημένη υγρασία που έφθανε στη Ρόδο το 60%, έδωσαν στη φωτιά μεγάλη ταχύτητα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί γρήγορα μεγάλο μέτωπο και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η πρώτη εστία
Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικάαπό άγνωστη μέχρι στιγμής αιτίασε περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Σαλάκου και Καλαβάρδων. Για πάνω από 15 ώρες η φωτιά έκαιγε τα δάση σε πολλά μέτωπα από το χωριό Σάλακος μέχρι την Αρχαία Κάμειρο και τον οικισμό Μαντρικό, όπου βρίσκονται τα περισσότερα θερμοκήπια της Ρόδου. Ευτυχώς, οι περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν εκεί και έτσι απεφεύχθη μια τεράστια οικονομική καταστροφή.

Από τα ξημερώματα πολλοί βοσκοί απομάκρυναν τα ζώα τους από τα χοιροστάσια και τις στάνες της περιοχής, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκε ολόκληρος ο πυροσβεστικός μηχανισμός, που όμως ελάχιστα μπορούσε να προσφέρει. Μέχρι αργά το απόγευμα η φωτιά είχε αποτεφρώσει έκταση που υπολογίζεται σε πάνω από 30.000

στρέμματα, ενώ η έκταση που κάηκε το καλοκαίρι στη Ρόδο έχει εκτιμηθεί σε 130.000 στρέμματα. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη πώς εκδηλώθηκε η φωτιά, αλλά ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Όπως έγινε γνωστό, η Πυροσβεστική συνέλαβε και ανακρίνει έναν άνθρωπο που θεωρείται ύποπτος για την πρόκληση της φωτιάς στην προσπάθεια του να κάψει κλαδιά από ελαιόδεντρα.

Λόγω των σφοδρών ανέμων η Ρόδος παρέμεινε για πολλές ώρες αποκλεισμένη από αέρος και θαλάσσης. Κατά συνέπεια, για να γίνει μεταφορά 40 δασοκομάντος από την Αθήνα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όπου οργανώθηκε ειδικό σχέδιο για την πτήση αεροσκάφους C-130 από την Αθήνα στην Κω. Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα μετέφερε ανά πεντάδες τους δασοκομάντος από την Κω στη Ρόδο. Και δεύτερη φωτιά
Γύρω στις 8 το βράδυ «η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη γιατί κόπασαν ελαφρώς οι άνεμοι, αλλά όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «στην Αθήνα βρίσκονται έτοιμα οκτώ πυροσβεστικά για να πετάξουν το πρωί, εάν χρειαστεί και εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

Στο μεταξύ, χθες στις 8 το πρωί και την ώρα που όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά, μια άλλη φωτιά εκδηλώθηκε στην κοινότητα Σιάννα και συγκεκριμένα στην περιοχή Γλυφάδα. Η φωτιά σβήστηκε χωρίς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές, αλλά οι αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες τη θεωρούν ύποπτη.


Ζημιές στο ελληνιστικό τείχος

 «Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ προκάλεσε φθορές στους τοίχους των αρχαίων σπιτιών που βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία της Αρχαίας Καμείρου και έφθασε μέχρι το ελληνιστικό τείχος», είπε στα «ΝΕΑ» η αρχαιολόγος κ. Μαρία Κόλλια. Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τοίχων», ενώ επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, διότι υπάρχει φόβος από μια ισχυρή βροχόπτωση να κατέβουν από τον λόφο τα χώματα και να καλυφθεί ο αρχαιολογικός χώρος». Σημειώνεται ότι τα ερείπια της Αρχαίας Καμείρου χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα και περιλαμβάνουν τον ναό της Αθηνάς, αρχαία αγορά, πολλές αψίδες κι έναν δωρικό ναό.

Από την αποτέφρωση των δένδρων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο αποκαλύφθηκαν και νέα ευρήματα, όπως είναι τα υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων. Μάλιστα, όταν άγγιξαν ορισμένα μαρμάρινα ευρήματα, αμέσως έσπασαν λόγω της μεγάλης θερμότητας που προκάλεσε η φωτιά.

Από τη χθεσινή μεγάλη φωτιά στην Κάμειρο σημαντικές ζημιές υπέστη και το γερμανικό νεκροταφείο, που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Η Αρχαία Κάμειρος αναδείχτηκε το 1929 κατά τις ανασκαφές που έκαναν οι Ιταλοί κατακτητές στο νησί και μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό αποτελούσαν την πόληκράτος της Ρόδου. Αρχαιολογικά ευρήματα από την Αρχαία Κάμειρο βρίσκονται στο Λούβρο και σε άλλα μουσεία.


Έγιναν πάλι λάθη στον συντονισμό

 ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες στη Ρόδο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εναέρια μέσα, στα οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό το σύστημα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, δεν μπορούσαν να συμβάλουν, μεγιστοποίησαν το καταστροφικό αποτέλεσμα της χειμωνιάτης πυρκαγιάς στο νησί.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, αφού οι συνθήκες λόγω καιρικών δεδομένων ήταν δύσκολες. Παράλληλα, τα τοπικά πυροσβεστικά μέσα δεν μπορούσαν να ενισχυθούν όχι μόνο από τα εναέρια, αλλά ούτε καν από οχήματα και πυροσβέστες, αφού δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί ούτε πλοίο, «άρα η βοήθεια που ήταν αναγκαία δεν υπήρχε», λέει ο κ. Ξανθόπουλος. «Γενικότερα, όμως, είναι ζήτημα η μη αξιοπ οίηση του υπόλοιπου δυναμικού και ο συντονισμός του. Για παράδειγμα, υπάρχουν έμπειροι δασικοί υπάλληλοι, εθελοντές στη Ρόδο, δασεργάτες που ξέρουν καλά την περιοχή. Η εμπειρία λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν αξιοποιούνται». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο, η υγρασία στο νησί έπαιξε σημαντικό ρόλο: «Όταν η φωτιά τρέχει με τη βοήθεια του ανέμου οι καύτρες που πετάγονται δημιουργούν νέες εστίες. Η υγρασία αποτρέπει σημαντικά κάτι τέτοιο».

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα