"Απόβαση" στα Δωδεκάνησα κάνουν και πάλι ιταλικά αλιευτικά σκάφη!

«Απόβαση» στα Δωδεκάνησα κάνουν και πάλι ιταλικά αλιευτικά σκάφη. Οι Ιταλοί ψαράδες έχουν στόχο τα κοπάδια της κόκκινης γαρίδας που, όπως διαπιστώνεται, τα τελευταία χρόνια αφθονούν στο Νότιο και Κεντρικό Αιγαίο.
Αυτήν την περίοδο, πάνω από 20 ιταλικά αλιευτικά σκάφη- περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές- ψαρεύουν τις κόκκινες γαρίδες στο Νότιο και Κεντρικό Αιγαίο από τη Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι την Αστυπάλαια και την Ανάφη, που βρίσκονται σε βάθη άνω των 500 μέτρων σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς. Ο ιταλικός αλιευτικός στόλος στο Αιγαίο χρησιμοποιεί σύγχρονα σκάφη μήκους 35-40 μέτρων, που ψαρεύει τις γαρίδες- γίγαντες στα διεθνή ύδατα αλλά όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων των Παραμεθόριων Νησιών του Νοτίου Αιγαίου κ. Κατσοτούρχης, «κανένας δεν γνωρίζει εάν ψαρεύουν και στα ελληνικά ύδατα χωρίς άδεια, αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος». «Η αλιεία της γαρίδας στο Αιγαίο είναι άρτια οργανωμένη από τους Ιταλούς, που για τη μεταφορά των αλιευμάτων χρησιμοποιούν ακόμη και κάργκο αεροπλάνα, μέσω του αεροδρομίου της Ρόδου», προσθέτει. Οι γαρίδεςγίγαντες έχουν μήκος 30 με 32 εκατοστά και πωλούνται στην αγορά της Ιταλίας και της Ισπανίας προς 40-50 ευρώ το κιλό.
Οι Ιταλοί ψαρεύουν τις συγκεκριμένες γαρίδες με μηχανότρατες και κιούρτους, αλλά τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούν και δίχτυα. Μάλιστα, από τις έρευνες που έκαναν έχει διαπιστωθεί ότι οι γαρίδες μετακινούνται τη νύχτα σε ρηχότερα νερά και έτσι ρίχνουν τα δίχτυα τους σε συγκεκριμένα σημεία.
Όμως, εκτός από τις γαρίδεςγίγαντες, οι Ιταλοί ψαράδες ασχολούνται τώρα και με την αλιεία του μπακαλιάρου στο Αιγαίο, που επίσης βρίσκεται σε μεγάλα βάθη, ενώ οι Έλληνες συνάδελφοί τους υποστηρίζουν ότι ψαρεύουν ακόμη και αστακούς, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η αλιεία τους αυτήν την περίοδο στα χωρικά μας ύδατα. Πάντως, ειδικά για τους αστακούς η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων έχει βιντεοσκοπήσει σε πολλά σημεία του Αιγαίου «ολόκληρες πολιτείες με εκατομμύρια αστακουδάκια και χρειάζεται να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να οργανωθεί η αλιεία για να προστατευθεί και το είδος», υπογραμμίζει ο κ. Κατσοτούρχης, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι «εάν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα αλιείας, τότε οι ψαράδες μας- και ειδικά στην περιοχή της Δωδεκανήσου- θα περιοριστούν στο ψάρεμα της τσιπούρας και θα τσακώνονται με τους Τούρκους κάθε χρόνο τέτοια εποχή...».
Και στο Ιόνιο

Εκτός από τα Δωδεκάνησα, πληθυσμοί της κόκκινης γαρίδας έχουν εντοπιστεί και στο Ιόνιο. Πρόκειται για τα είδη «Αristaeomorpha foliacea» και «Αristeus antennatus». Δεδομένου ότι οι Έλληνες αλιείς δεν ψαρεύουν σε μεγάλα βάθη- αφού υπάρχουν αποθέματα σε λιγότερα από 500 μέτρα- οι πληθυσμοί των συγκεκριμένων πανάκριβων γαρίδων είναι παρθένοι. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για την ανάπτυξη της αλιείας τους. Το σημαντικότερο είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας από την πλευρά των ψαράδων, αλλά και η έλλειψη εξοπλισμού που απαιτείται για να ψαρέψουν στα πιο βαθιά νερά.
Όπως λέει ο κ. Κατσοτούρχης, από το 2002 η Ομοσπονδία έχει υποβάλει μελέτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα, ώστε οι ψαράδες ν΄ αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και ν΄ αναλάβουν και αυτοί το ψάρεμα της γαρίδας- γίγας. Έως τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, βρίσκεται όμως σε εξέλιξη ανάλογη έρευνα για τις κόκκινες γαρίδες του Ιονίου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα