Χριστούγεννα στην Αθήνα για μικρούς και μεγάλους: Πού θα πάτε, τι θα δείτε

Χριστούγεννα στην Αθήνα για μικρούς και μεγάλους: Πού θα πάτε, τι θα δείτε

Οι στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων είναι μοναδικές.

Σύμφωνα με την kathimerini, μπορεί να μη διαθέτει τις πιο ευφάνταστες βιτρίνες ή το πιο ψηλό Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης, αλλά η Αθήνα τα Χριστούγεννα γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Με ένα ιδιαίτερα ήπιο κλίμα που ευνοεί τις βόλτες ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα, συνδυάζει το κλασικό sightseeing με τέχνη, γαστρονομία και διασκέδαση. Φωτισμένη και στολισμένη, με πολλούς νέους χώρους, η πρωτεύουσα υποδέχεται τους φίλους της με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, κάλαντα, φαναράκια και άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αν αναρωτιέστε πού χτυπά η καρδιά της πόλης αυτά τα Χριστούγεννα, ακολουθεί ένα πρόγραμμα με τα highlights των φετινών γιορτών για ένα απολαυστικό τριήμερο στην Αθήνα.

1η μέρα

Για να μπείτε στο κλίμα, ξεκινήστε τη μέρα σας από την Πλατεία Συντάγματος όπου έχει στηθεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, ένα έλατο 17 μέτρων από το Καρπενήσι με 24.000 φωτάκια led και εκατοντάδες στολίδια. Στην κεντρική σκηνή της πλατείας, από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, στις 12 το μεσημέρι μπορείτε να ακούσετε την πρώτη συναυλία της ημέρας. Πρώτος θα ξεσηκώσει τη σκηνή με ρυθμούς rock ‘n’ roll ο George Zervos με τη μπάντα του και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι Ηermaphrodite’s Child, το κουιντέτο του σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα και οι Gumbo Ya Ya ft. Sugahspank! & Emily Mesko. 

Αν δεν είστε της μουσικής, κάντε μια βόλτα στη Σταδίου, τη Βουκουρεστίου και το Κολωνάκι για να χαζέψετε μερικές από τις πιο όμορφες βιτρίνες του κέντρου. Η περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος προσφέρεται όχι μόνο για shopping αλλά και για φαγητό. Αξίζει να εξερευνήσετε το τρίγωνο που σχηματίζεται μεταξύ πλατείας Συντάγματος, Πλάκας και Πλατείας Μοναστηρακίου για να δοκιμάσετε εξωτικές γεύσεις σε μερικά από τα καλύτερα έθνικ εστιατόρια και street-φουντάδικα της Αθήνας. 

Στη συνέχεια κατεβείτε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που εκτός από το φοβερό πάρτι που διοργανώνει κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς με ζωντανή μουσική, djs, πυροτεχνήματα και τον πρώτο αγώνα δρόμου του νέου χρόνου, στήνει έναν ολόκληρο Χριστουγεννιάτικο κόσμο όλο τον Δεκέμβριο. Αρχικά κάντε μια βόλτα γύρω από το 400 μ. μήκους Κανάλι για να απολαύσετε τις εντυπωσιακές χορογραφίες των Σιντριβανιών, ή φορέστε παγοπέδιλα για να χαρείτε το show στροβιλιζόμενοι στο Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ στη βόρεια όχθη του καναλιού. Εναλλακτικά φέτος μπορείτε να παίξετε με τις φωτιστικές εγκαταστάσεις από το Βέλγιο και την Ολλανδία που έχουν στηθεί στο Ξέφωτο, τον Θόλο , τον Μεσογειακό Κήπο και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου.

Το απόγευμα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στη μουσική παράσταση «Οι Ταχυδρόμοι του Άη Βασίλη» με τους Burger Project και την Ομάδα Εν Δυνάμει στον Φάρο (από τις 23 Δεκεμβρίου και για 12 παραστάσεις), και τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου στην Εθνική Λυρική Σκηνή (από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου). Μετά την παράσταση μπορείτε να πιείτε ένα ποτό στο Pop-Up Bar στη Βεράντα του Φάρου, το πιο ψηλό σημείο του ΚΠΙΣΝ (32 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) για να θαυμάσετε την ιδιαίτερη θέα, τόσο στις φωτιστικές εγκαταστάσεις του πάρκου, όσο και σε όλη την Αθήνα. Αν πάλι θέλετε να κάνετε ένα ακόμα ιδιαίτερο δώρο στους εαυτούς σας, κλείστε ένα τραπέζι στο Delta, το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας του Κέντρου Πολιτισμού που είναι το μοναδικό με δύο αστέρια Michelin στη χώρα.

2η μέρα

Ξεκινήστε τη δεύτερη μέρα από το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» της γειτονιάς σας. Φέτος, 10 γειτονιές της Αθήνας, από τον Νέο Κόσμο μέχρι την Λαμπρινή, κι από τα Κάτω Πετράλωνα μέχρι την Ελληνορώσων, αποκτούν το δικό τους χωριό με μαριονέτες, ταχυδακτυλουργούς, face paintings και πολλές άλλες δράσεις καθημερινά από τις 11:00. Στη συνέχεια επισκεφτείτε το ολοκαίνουργιο Μουσείο Μαρία Κάλλας με αντικείμενα, φωτογραφίες, video και σπάνια ηχητικά στιγμιότυπα από τη ζωή και την καριέρα μιας από τις σημαντικότερες φωνές της όπερας όλων των εποχών. Ανάλογα με τη μέρα της επίσκεψής σας, μπορεί να πετύχετε κάποια συναυλία ή ένα δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, που εκτός από την έκθεση με έργα του εικαστικού Γιώργου Χατζημιχάλη, διοργανώνει εργαστήριο χαρτοδιπλωτικής με την τεχνική origami, αναγνώσεις παιδικών βιβλίων και ξεναγήσεις. Επίσης, στο εστιατόριο του Μουσείου ο mixologist Άρης Χατζηαντωνίου θα ετοιμάζει χριστουγεννιάτικα mocktails και cocktails και το βανάκι του Αθήνα 9,84 θα παίζει μουσική στο αίθριο. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα βρείτε και στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι που διοργανώνει προβολές ταινιών για όλη την οικογένεια, συναυλίες, αφήγηση παραμυθιών και βιωματικές δράσεις για γονείς και παιδιά. Αν θελήσετε να γευματίσετε στο B&E Goulandris Café-Restaurant, το μενού έχει την υπογραφή του chef Δημήτρη Σκαρμούτσου και η επιλογή των κρασιών έχει γίνει από τον σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη.

Το απόγευμα, μόλις σκοτεινιάσει, επιβάλλεται μια βόλτα στο Γκάζι ή στου Ψυρρή, ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά. To Christmas Factory στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φέτος κλείνει τα δέκα και το γιορτάζει με το στόλισμα μιας μεγάλης τούρτας στο Εργοστάσιο Γλυκών και πολλές δράσεις στο Εργοστάσιο Παιχνιδιών, το Fun Park και το Σπίτι των Ξωτικών. Τα ξωτικά έχουν την τιμητική τους και στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στην παράσταση του Γεράσιμου Ευαγγελάτου «Τα Χριστούγεννα ανάποδα» που παίζεται δυο φορές τη μέρα. Ξωτικά θα συναντήσετε και στου Ψυρρή, ειδικά αν περάσετε από την οδό Καραϊσκάκη όπου βρίσκεται το Little Kook, το καφέ που έχει μεταμορφώσει τη γειτονιά στην πιο παραμυθένια της Αθήνας. 

Το βράδυ μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα «Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Νέα Υόρκη», μια μουσική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια σκιών του Ηλία Καρελλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (από 22 Δεκεμβρίου 2023 έως 5 Ιανουαρίου 2024) ή τον «Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», το γνωστό μιούσικαλ που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, στο Embassy Theater στο Κολωνάκι (και αυτό από τις 22 Δεκεμβρίου). 

Αν πάλι προτιμάτε κάτι λιγότερο κλασικό, μπορείτε να δείτε το «ηχοτροπικό» υβριδικό θέαμα «Νέκυια» του Γιάννη Αγγελάκα και του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Για να κλείσετε τη βραδιά με μια φανταστική θέα της πόλης από ψηλά, κλείστε τραπέζι στο Hytra Restaurant & Bar στον 6ο & 7ο όροφο της Στέγης.

3η μέρα

Το πρωί κάντε μια βόλτα στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας. Την περίοδο των γιορτών φιλοξενεί πολλές δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, από συμμετοχικά bubble shows μέχρι την ανάγνωση του «Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι» του Όσκαρ Ουάιλντ. Τσεκάρετε το πρόγραμμα για τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα. Δοκιμάστε επίσης το πρόγραμμα της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης που τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα φιλοξενεί το Αthens Beer Weekend Xmas Edition αλλά και μουσικές παραστάσεις, bazaar και πάρτι. Συνδυάστε την επίσκεψή σας στην Αγορά με μια βόλτα ή έναν καφέ στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, της πιο πολυπολιτισμικής γειτονιάς της Αθήνας. 

Στη συνέχεια, κατεβείτε στο κέντρο για μια εξωπραγματική αλλά και fun εμπειρία στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στο Μοναστηράκι. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την έκθεση «Life in Space» (H ζωή στο διάστημα) στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, για να γνωρίσετε από κοντά την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο και να ζήσετε για λίγο σαν αστροναύτης. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο Χριστουγεννιάτικο, κατεβείτε στη στάση του μετρό Ελαιώνας για να ακούσετε το «Last Christmas» πάνω στα παγοπέδιλα σας στο Ice n Skate, το μόνιμο παγοδρόμιο της Αθήνας. 

Όταν το ρολόι χτυπήσει έξι, οι Wedding Singers, ο Βασίλης Καζούλης, η μπάντα των Polkar, η Νεφέλη Φασούλη, ο Πάνος Βλάχος και άλλοι καλλιτέχνες και μουσικά σήματα θα σας περιμένουν στην κεντρική σκηνή της Πλατείας Συντάγματος, καθώς 15 live εμφανίσεις έχουν προγραμματιστεί εδώ τις ημέρες των γιορτών. Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι επιλογές αυξάνονται με highlight τη Νύχτα των Ευχών στην Πλατεία Κοτζιά που γεμίζει τον ουρανό της πόλης με τα παραδοσιακά βιοδιασπώμενα φαναράκια. 

Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο, μπορείτε να ανεβείτε στον Λόφο του Λυκαβηττού για να δείτε το θέαμα της φωτισμένης πόλης από ψηλά ή να κατηφορίσετε προς το Ελληνικό για το υπερθέαμα που δημιουργεί το ξεχωριστό installation με φωτισμό ηλιακής ενέργειας στον κήπο Zen του Τhe Hellinikon Experience Park. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα