Γιατί γίνονται τόσο πολλά ατυχήματα με γουρούνες κάθε καλοκαίρι;

Γιατί γίνονται τόσο πολλά ατυχήματα με γουρούνες κάθε καλοκαίρι;

Οι «γουρούνες» αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια μία γνώριμη εικόνα στα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας, όπου γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση λόγω της απολαυστικής αίσθησης ελευθερίας και ευελιξίας, αλλά και τις δυνατότητάς τους να κινηθούν σε δύσβατα σημεία εκτός δρόμου.

Δυστυχώς τα Quads ή ATVs, όπως είναι η διεθνής ονομασία των συγκεκριμένων οχημάτων, εμπλέκονται κάθε χρόνο σε πολλά τροχαία ατυχήματα με θλιβερό απολογισμό 22 θανάτων από το 2018 έως τον περσινό Αύγουστο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτά τα θανατηφόρα συμβάντα παίζουν, σύμφωνα με έρευνες της αστυνομίας και ασφαλιστικών εταιρειών, η μη χρήση κράνους (αν και υποχρεωτική), η καλοκαιρινή ανεμελιά και η αδρεναλίνη που ωθούν τον οδηγό μιας «γουρούνας» σε απερίσκεπτες ενέργειες, η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τους ελλιπείς αστυνομικούς ελέγχους και φυσικά το επικίνδυνο οδικό δίκτυο σε πολλά ελληνικά νησιά.

Να σημειώσουμε, ότι τα περισσότερα ενοικιαζόμενα Quads στη χώρα μας είναι σχετικά παλαιά, άρα πιο στενά και με παρωχημένου τύπου αναρτήσεις, αλλά και πρόχειρα συντηρημένα, ενώ οι νεότερες κατασκευές έχουν αποδειχθεί ασφαλέστερες και δεν τουμπάρουν πλέον τόσο εύκολα.

Με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται ωστόσο στην άγνοια κινδύνου και την έλλειψη γνώσεων από πλευράς των οδηγών των οχημάτων με τα χαρακτηριστικά μεγάλα και χοντρά λάστιχα, που αποτελούν υβρίδια τετράτροχου και μοτοσικλέτας. Πολλοί από αυτούς έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα Quad στις διακοπές τους και μάλιστα σε ένα τριτοκοσμικό οδηγικό περιβάλλον, αν πρόκειται για ξένους τουρίστες.

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός, ότι τα All-Terrain-Vehicles (ATVs) επιτρέπεται να οδηγηθούν με δίπλωμα αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας μικρού κυβισμού, αν και πρόκειται για πολύ ιδιαίτερα οχήματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις χειρισμού. Οι «γουρούνες» έλκουν την καταγωγή τους από τις ΗΠΑ, όπου δεν επιτρέπεται να οδηγηθούν σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Στη χώρα μας είχε επιχειρηθεί επίσης μία αντίστοιχη απαγόρευση, η οποία δεν τέθηκε όμως ποτέ σε ισχύ εξαιτίας έντονων αντιδράσεων, κυρίως από μεγάλες εταιρείες ενοικίασης τέτοιων οχημάτων.

«Όχι» στις σαγιονάρες
Οι «γουρούνες» έχουν αρκετές κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες, καθώς διαθέτουν μικρά μετατρόχια, μαλακές αναρτήσεις και «γρήγορα» τιμόνια, ενώ δεν φρενάρουν στις υψηλές ταχύτητες τόσο αποτελεσματικά όσο μία κλασική μοτοσικλέτα. Άρα, πρέπει να αποφεύγει ο οδηγός τους τις απότομες κινήσεις του τιμονιού, επειδή υπάρχει κίνδυνος ανατροπής. Επίσης η δοσολογία του γκαζιού και του φρένου πρέπει να γίνεται προοδευτικά και τα πόδια να παραμένουν συνέχεια πάνω στο μαρσπιέ, ενώ στις στροφές γέρνουμε το σώμα προς το εσωτερικό για καλύτερη πρόσφυση.

Εννοείται, ότι φοράμε κράνος και κατάλληλα παπούτσια (όχι σαγιονάρες και ανοιχτά πέδιλα στη φτέρνα), ενώ επιλέγουμε γενικότερα χαμηλές ταχύτητες σε άσφαλτο και σε χώμα, αφού το ζητούμενο είναι να απολαύσουμε τις διακοπές μας και να επιστρέψουμε υγιείς σπίτι μας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα