Eurovision: 5+1 τραγούδια που παρολίγο να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα

Eurovision: 5+1 τραγούδια που παρολίγο να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα

Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από το 1974 και καθ' όλη τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έχει επιλέξει με διάφορους τρόπους το τραγούδι της για τον μουσικό θεσμό.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιήθηκε ο λεγόμενος εθνικός τελικός, στον οποίο συμμετείχαν πολλοί και διαφορετικοί καλλιτέχνες με το τραγούδι που κατέθεσαν στην ΕΡΤ και είτε το κοινό είτε η κριτική επιτροπή είτε ενίοτε και οι δύο επέλεγαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision. Παρ' όλα αυτά, το εν λόγω format έχει εγκαταλειφθεί από το 2015, με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να επανεξετάζει την επαναφορά του σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο από το 2024.

Η ΕΡΤ από το 2016 και μετά προκρίνει την απευθείας ανάθεση μέσω καλλιτεχνικής επιτροπής της ΕΡΤ που αξιολογεί τις προτάσεις των καλλιτεχνών, αν και φέτος προτίμησε να ανοίξει αυτό το κλειστό σύστημα εισάγοντας επιτροπή 70 πολιτών, αλλά με κωμικοτραγικά αποτελέσματα που κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες.

Ακόμα, η ΕΡΤ έχει – κατά το παρελθόν – αναθέσει την εκπροσώπησή της στη Eurovision σε καλλιτέχνη και, στη συνέχεια, διοργανώθηκε εθνικός τελικός για το τραγούδι που θα πήγαινε στη Eurovision. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα μεικτό σύστημα, μεταξύ ανάθεσης και εθνικού τελικού. Τελευταία χρονιά που χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο format ήταν το 2017.

Έτσι, ας θυμηθούμε πέντε συν ένα τραγούδια που άφησαν το στίγμα τους στις ελληνικές επιλογές, κυρίως από το 2000 και μετά, όταν και το ενδιαφέρον του κοινού αυξήθηκε κατακόρυφα, καθιερώνοντας τη Eurovision ως το δημοφιλέστερο – μη αθλητικό – πρόγραμμα της τηλεόρασης εδώ και πάνω από 20 χρόνια, σύμφωνα με τα ποσοστά τηλεθέασης.

Ηρώ – «Τίποτα»

Τη δική της προσπάθεια να βρεθεί στη σκηνή της Eurovision 1998, η οποία και τότε διεξαγόταν επί βρετανικού εδάφους, είχε κάνει η Ηρώ (Λεχουρίτη) με το διαχρονικό hit της που λέγεται «Τίποτα» και είχε γράψει η ίδια. Δυστυχώς, το εισιτήριο για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς πήρε η Διονυσία Καρόκη [ft. Θάλασσα] με το τραγούδι «Μια κρυφή ευαισθησία», καταλήγοντας στην 20ή θέση, που – μέχρι τότε – ήταν η χειρότερη θέση της Ελλάδας σε τελικό, λαμβάνοντας 12 βαθμούς μόνο από την… Κύπρο.

Πέγκυ Ζήνα – «Love is a Wonderful Thing»

O Θάνος Καλλίρης έγραψε το τραγούδι «Love is a Wonderful Thing», το οποίο ερμήνευσε η Πέγκυ Ζήνα στον εθνικό τελικό της ΕΡΤ για τη Eurovision 2002. Αν και πρόβαλε ως φαβορί, τελικά την Ελλάδα στην Εσθονία εκπροσώπησε ο Μιχάλης Ρακιντζής με το καλτ – πια – «S.A.G.A.P.O.», φτάνοντας μόλις και μετά βίας στη 17η θέση. Τότε η Πέγκυ Ζήνα είχε αμφισβητήσει ευθέως το αποτέλεσμα του εθνικού τελικού, υποστηρίζοντας σε τηλεοπτικές παρεμβάσεις της ότι ο Μιχάλης Ρακιντζής δεν είχε τραγουδήσει live, αλλά playback.

Σαμπρίνα – «Camera»

Το 2003 που η Τουρκία κέρδιζε τη Eurovision στη Λετονία με έθνικ ρυθμούς, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βάλει τη δική της πινελιά αν στον εθνικό τελικό εκείνης της χρονιάς είχε επικρατήσει το τραγούδι «Camera», που είχε ερμηνεύσει η Σαμπρίνα σε στίχους και μουσική του Νίκου Δουκάκη. Για την ιστορία, η χώρα μας είχε εκπροσωπηθεί τότε από τη Μαντώ με την μπαλάντα «Never Let You Go», φτάνοντας μέχρι τη 17η θέση.

Γιάννης Βαρδής – «Μια στιγμή»

Στον εθνικό τελικό της Eurovision 2003 έλαβε μέρος και ο Γιάννης Βαρδής, προσφέροντας στους τηλεθεατές μία διαχρονικά αισθαντική συμμετοχή, η οποία αποδόθηκε – επί σκηνής – και στη νοηματική γλώσσα. Δυστυχώς, το κομμάτι που δημιούργησαν τότε ο Δημήτρης Κοντόπουλος (μουσική) και οι Μιχάλης Σφήκας και Δημήτρης Σωτάκης (στίχοι) δεν πήρε το εισιτήριο για το Ταλίν σε αντίθεση με τη Μαντώ, που επανέλαβε τη θέση του Μιχάλη Ρακιντζή, αφού πήρε και αυτή τη 17η θέση.

Μάνος Πυροβολάκης & Ελένη Φουρέιρα – «Η κιβωτός του Νώε (Noah's Ark)»

Όχι, η πρώτη φορά της Ελένης Φουρέιρα στη Eurovision δεν ήταν με το «Fuego» για λογαριασμό της Κύπρου στον διαγωνισμό του 2018, όταν και έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση. Η πρώτη της επαφή με τον θεσμό ήταν στον εθνικό τελικό της Eurovision 2010, όταν συμμετείχε με τον Μάνο Πυροβολάκη στο τραγούδι με τίτλο «Η κιβωτός του Νώε (Noah's Ark)», που είχε συνθέσει ο ίδιος με τον Γιάννη Στίγκα. Αν και τότε ήταν μεταξύ των φαβορί, για τη Eurovision στο Όσλο επελέγη ο Γιώργος Αλκαίος [ft. Friends] με το «OPA!», φέρνοντας την Ελλάδα στην 8η θέση του τελικού.

Για το τέλος, ένα τραγούδι που ανακοινώθηκε πως θα διαγωνιζόταν σε εθνικό τελικό, αλλά αποκλείσθηκε τελικά από αυτόν.

Έλενα Παπαρίζου – «The Light in Our Soul»

Η ΕΡΤ έκανε απευθείας ανάθεση στην Έλενα Παπαρίζου για τη Eurovision 2005, που γινόταν στο Κίεβο. Τότε, με επιθυμία και της ίδιας, είχε γίνει εθνικός τελικός για την επιλογή του ελληνικού τραγουδιού. Μέσα στα τέσσερα τραγούδια που είχαν παρουσιαστεί, ήταν και το «The Light in Our Soul» δια χειρός Κώστα Μπίγαλη. Δυστυχώς, το τραγούδι αποκλείσθηκε πριν από τη διενέργεια του εθνικού τελικού επειδή είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως, κάτι που παραβαίνει τους κανονισμούς του διαγωνισμού. Έτσι, στις 2 Μαρτίου, επελέγη το «My Number One» με μεγάλη διαφορά και με αυτό η Έλενα Παπαρίζου νίκησε στη Eurovision 2005, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, και έφερε τον διαγωνισμό της Eurovision, για το 2006, στην Αθήνα για πρώτη φορά.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα