Ξύλα για το τζάκι: Τι πρέπει να προσέξετε;

Ξύλα για το τζάκι: Τι πρέπει να προσέξετε;

Μια βασικότατη προϋπόθεση στη σωστή χρήση του τζακιού μας, είναι πάντα όταν καίγονται τα καυσόξυλα να μένει ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο σπίτι αλλά και να βρίσκει, όταν και αν χρειάζεται, μια επιπλέον δίοδο διαφυγής ο καπνός που δημιουργείται.

Επιπροσθέτως, όλοι οι ειδικοί απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά την καύση των βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή των βερνικωμενων ξυλων, όπως επίσης και κομματιών από παλιά έπιπλα, και φυσικά κάθε είδους πλαστικού, καθώς αυτά οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα αλλά και έξω από το σπίτι. Απαγορεύουν ακόμη τη χρήση χημικών για προσάναμμα και συστήνουν να τη χρήση φυσικών υλικών για προσάναμμα, όπως η δαδιά.

Τεράστια προσοχή, πρέπει επίσης να δίνεται και κατά τη φάση του ανάμματος της φωτιάς μας. Επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση εύφλεκτα υγρά, καθώς αυτά σχηματίζουν ατμούς που προκαλούν μικρές, αλλά πολύ επικίνδυνες εκρήξεις. Οι μικρές εκρήξεις αυτές, εκτοξεύουν σπίθες που ενδέχεται να μεταδώσουν ανεξέλεγκτα τη φωτιά σε παρακείμενα εύφλεκτα υλικά, όπως υφάσματα, χαλιά, καναπέδες ή και κουρτίνες.

Φυσικά, πάρα πολύ σημαντική θεωρείται η αυτονόητη προφύλαξη των μικρών παιδιών σε ό,τι αφορά το τζάκι ή/και τις ξυλόσομπες, που ίσως χρησιμοποιούμε καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εγκαυμάτων ή άλλων τραυματισμών μικρών αλλά και μεγάλων, αν δεν προσέξουμε.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης για το μεγάλο πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού πολλές φορές παραμένει μέσα στο σπίτι, αν η καμινάδα μας δεν λειτουργεί σωστά. Καλό είναι να κάνουμε έναν καθαρισμό καμινάδας μια φορά τον χρόνο πριν την περίοδο που θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το τζάκι μας. Σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιείται το τζάκι είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.

Όσο για τη θερμική απόδοση του αστικού τζακιού, αυτή είναι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εξαιρετικά μικρή,  αφού μόλις 15% της θερμότητας παράγεται από την καύση των ξύλων, ενώ η ζέστη που παρέχει είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού στο σύνολό του, αφού περιορίζεται κατά τεράστιο βαθμό αποκλειστικά στον χώρο γύρω από το ίδιο το τζάκι. 

Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων

Δεν ρίχνουμε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη,οινόπνευμα, πετρέλαιο κλπ. για την ενίσχυση, το άναμμα ή την αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω από το τζάκι ή να κινδυνεύσουμε και εμείς οι ίδιοι.
Τοποθετούμε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε στέραιες μεταλλικές βάσεις, έτσι ώστε αν πέσει τυχόν κάποιο αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοιχτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που μπορούν να πάρουν φωτιά.
Όταν καθαρίζουμε την στάχτη από το τζάκι μας ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιούμε πάντα ένα μεταλλικό φαράσι και δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να μην μας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω σε χαλιά και επίσης ποτέ δεν αδειάζουμε τη στάχτη σε πλαστικό κάδο απορριμάτων.
Δεν τοποθετούμε σε καμία περίπτωση καθρέπτες πάνω από το τζάκι μας, ή κοντά στη ξυλόσομπα, γιατί προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το νιώθουν κοντά στην φωτιά ασυναίσθητα. Μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
Δεν αφήνουμε μικροαντικείμενα, στο περβάζι ή κοντά στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τα ίδια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα