Από θρίαμβο σε θρίαμβο ο Γιώργος Λάνθιμος: Πήρε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας

Από θρίαμβο σε θρίαμβο ο Γιώργος Λάνθιμος: Πήρε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας

Τον Αργυρό Λέοντα, το δεύτερο μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας για την καλύτερη ταινία, το φιλμ «The Favourite», κέρδισε ο Γιώργος Λάνθιμος, επιβεβαιώνοντας την αγάπη του κοινού για την οπτική στις ταινίες του.

Ο 45χρονος Έλληνας σκηνοθέτης «πήρε» και δεύτερο βραβείο, αφού στην πρωταγωνίστριά του, την Αγγλίδα Ολίβια Κόλμαν, απονεμήθηκε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, για τον ρόλο της Βασίλισσας Anne της Αγγλίας των αρχών του 18ου αιώνα.

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ουσιαστικά ο Μεξικανός Ππρόεδρος της Κριτικής επιτροπής του 75ου Φεστιβάλ Βενετίας, Μπενίτσιο ντελ Τόρο, ουσιαστικά «έκλεψε» τον Χρυσό Λέοντα από τα χέρια του Λάνθιμου, δίνοντας τον στον επίσης Μεξικανό, Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία του «Roma».

Ο Γουίλιαμ Νταφόε κέρδισε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για την ταινία «Βαν Γκονγκ», ο Ζακ Οντιάρ ήρε το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ οι αδερφοί Κοέν κατέκτησαν το βραβείο καλύτερου σεναρίου.



Καθώς τα βραβεία του Φεστιβάλ Βενετίας αποτελούν τα τελευταία χρόνια …προάγγελο για τα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς, αρκετοί είναι εκείνοι που λένε ότι ο Γιώργος Λάνθιμος, όχι απλώς θα δει την ταινία του ως υποψήφια σε πολλές κατηγορίες για τα Βραβεία Όσκαρ του 2019, αλλά κι ότι ίσως φέτος φύγει από την τελετή με έναν «θείο Όσκαρ».

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, μετά από τον «Κυνόδοντα», το 2009, κερδίζει βραβεία σε μεγάλα Φεστιβάλ, ενώ δύο έχουν κερδίσει υποψηφιότητες για Όσκαρ: ο «Κυνόδοντας» και ο «Αστακός».
«Ο Θάνατος ενός Ιερού Ελαφιού» πρωταγωνίστησαν η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φάρελ. Η διεθνής καταξίωσή του ήταν απόλυτη. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η τελευταία του ταινία είναι αμιγώς Αγγλοαμερικανική. Εκτός από τον Λάνθιμο δεν υπάρχει κανείς άλλος Έλληνας συντελεστής.

Συγχαρητήρια από τον Λευτέρη Κρέτσο

«Το μοναδικό ταλέντο του Γιώργου Λάνθιμου του χάρισε μια ακόμα διεθνή αναγνώριση με τον Αργυρό Λέοντα - το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας - για το “The Favourite”», αναφέρει σε συγχαρητήρια δήλωση του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Όπως επεσήμανε ο Λευτέρης Κρέτσος, «πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναγνώριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, την οποία ευχόμαστε ν' ακολουθήσουν κι άλλες. Θεωρούμε ότι η πολιτεία έχει χρέος να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και θεσμικό περιβάλλον, ώστε οι Έλληνες δημιουργοί να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να προβάλλουν τη δουλειά τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα