Τι είναι αυτές οι μικρές πράσινες πινακίδες που βλέπουμε στην Εθνική Οδό - Γιατί δεν πρέπει να τις αγνοούμε;

Τι είναι αυτές οι μικρές πράσινες πινακίδες που βλέπουμε στην Εθνική Οδό - Γιατί δεν πρέπει να τις αγνοούμε;

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που έχουν απορίες σχετικά με το τι σημαίνουν κάποιες μικρές πράσινες πινακίδες που βλέπουν στους αυτοκινητόδρομους της χώρας μας.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η σημασία των πινακίδων οδικής σήμανσης στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, δεδομένου ότι υποδεικνύουν στους οδηγούς τις υποχρεώσεις τους, τους προειδοποιούν για κινδύνους κ.ο.κ.

Οι περισσότερες από τις πινακίδες οδικής σήμανσης είναι γνωστές σε όλους μας, αλλά υπάρχουν και κάποιες τις οποίες μια μεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν ορισμένες μικρές πλευρικές πινακίδες πράσινου χρώματος που συναντάμε ιδιαίτερα συχνά στους αυτοκινητοδρόμους της χώρα μας.

Εντός αυτών των πινακίδων αναγράφεται ένας αριθμός, ενώ στις πινακίδες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων προηγείται και ένα γράμμα.

Οι εν λόγω πινακίδες οδικής σήμανσης τοποθετούνται ανά μόλις λίγα μέτρα και γνωστοποιούν στους οδηγούς την εκάστοτε χιλιομετρική θέση, δηλαδή το σημείο της οδού με βάση ένα αρχικό σημείο αναφοράς.

Για παράδειγμα, εφόσον ταξιδεύουμε από την Κόρινθο στην Αθήνα, και κάποια στιγμή δούμε πλευρική πράσινη πινακίδα που αναγράφει τον αριθμό “50” τότε σημαίνει ότι βρισκόμαστε 50 χλμ. μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο είναι το σημείο αναφοράς.

Την ίδια χιλιομετρική θέση βλέπουν και όσοι ταξιδεύουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προς Κόρινθο, καθώς σημείο αναφοράς παραμένει το κέντρο της πρωτεύουσας.

Στην περίπτωση, μάλιστα, των μικρών πράσινων πινακίδων που βλέπουμε στην Αθηνών-Κορίνθου, του εκάστοτε αριθμού προηγείται το γράμμα “Ε” που ουσιαστικά αναφέρεται στον οδικό άξονα "Ε94", δηλαδή την ευρωπαϊκή ονομασία της Αθηνών-Κορίνθου.

Για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι πινακίδες

Πολλοί θα αναρωτηθούν για ποιο λόγο τοποθετούνται οι συγκεκριμένες πληροφοριακές πινακίδες, όταν στους αυτοκινητοδρόμους υπάρχουν οι γνωστές σε όλους μας μεγάλες πινακίδες που γνωστοποιούν την απόσταση μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στόχος των χιλιομετρικών θέσεων σε μια οδό δεν είναι να κρατούν ενήμερο τον οδηγό σχετικά με τα εναπομείναντα χιλιόμετρα για να φτάσει στον προορισμό του. Αλλά προκειμένου να τον κρατούν συνεχώς ενήμερο για το πού βρίσκεται στην οδό.

Έτσι ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα και ο οδηγός χρειαστεί να επικοινωνήσει με την Τροχαία, να μπορεί να γνωρίζει την ακριβή θέση (χιλιομετρική θέση) στην οποία βρίσκεται ώστε να τον εντοπίσουν άμεσα οι ομάδες περιπολίας και επέμβασης.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που οι συγκεκριμένες πινακίδες είναι τοποθετημένες ανά μόλις λίγα μέτρα -ώστε ο οδηγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται.

Τέλος, πολλές φορές συνοδεύονται και από μια πινακίδα με ένα τηλέφωνο, που γνωστοποιεί την ακριβή θέση της πλησιέστερης τηλεφωνικής συσκευής επείγουσας ειδοποίησης.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα