Σοκ: Καρκίνος από τη μυρωδιά του καινούργιου

Σοκ: Καρκίνος από τη μυρωδιά του καινούργιου

Η μυρωδιά ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι μία εμπειρία που πολλοί έχουμε βιώσει. Είτε έχουμε αποκτήσει ή μπει σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, είτε έχουμε επισκεφτεί μια αντιπροσωπεία ή κάποια έκθεση αυτοκινήτου, ο συνδυασμός του φρέσκου πλαστικού, της παρθένας υφασμάτινης ή δερμάτινης επένδυσης, δημιουργεί ίσως την πιο χαρακτηριστική μυρωδιά που μπορεί να συναντήσει κανείς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκεκριμένη μυρωδιά επειδή είναι συνδυασμένη με ένα ωραίο γεγονός -όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου- είναι ευχάριστη. Ωστόσο, από ότι φαίνεται δεν είναι εντελώς ακίνδυνη.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου, αποδείχτηκε ότι η σύσταση των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του αυτοκινήτου και όσα εκπέμπουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αρρώστιες, όπως καρκίνος και λευχαιμία.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες για μια περίοδο 12 ημερών εξέτασαν πολλαπλά SUV τα οποία ήταν λιγότερο από ένα μήνα κατασκευασμένα. Τα οχήματα ήταν παρκαρισμένα σε εξωτερικό χώρο και εκτεθειμένα στον ήλιο και στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών παρατηρήθηκε ότι περισσότερες από 20 διαφορετικές χημικές ουσίες παράχθηκαν στο εσωτερικό της καμπίνας και μερικές από αυτές είναι ιδιαίτερα βλαβερές. Ουσίες, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και η αιθανόλη.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα επίπεδα εκπομπών ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προδιαγραφές της κινεζικής νομοθεσίας. Κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, έστω και αν οι προδιαγραφές των αυτοκινήτων που εισάγονται στην Ευρώπη είναι πιο αυστηρές και συγκεκριμένες. 

Συγκεκριμένα, η έκθεση ενός επιβάτη σε αυτά τα επίπεδα βενζολίου ή φορμαλδεΰδης (το χημικό που χρησιμοποιείται στα πτώματα) αποδείχτηκε ότι μπορεί να βλάψει την υγεία σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται περισσότερα από 30 λεπτά παραμονής στο αυτοκίνητο.

Εκτός από την έρευνα των Κινέζων επιστημόνων, παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, με τα αποτελέσματα να είναι εξίσου ανησυχητικά.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πολίτες απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία στη χρήση αυτών των υλικών.

Είναι σχεδόν βέβαιο, λοιπόν, ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η μοναδική μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου δεν θα υπάρχει πια. Εκτός και αν μερικοί κατασκευαστές… κάνουν τον Κινέζο.

.newsauto.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα