Πώς να συνδυάσετε σωστά το κρασί με το φαγητό

Πώς να συνδυάσετε σωστά το κρασί με το φαγητό

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που ενδείκνυται για τον συνδυασμό του φαγητού με το κατάλληλο κρασί, βασισμένος στη διατροφική κατηγορία με το χρώμα. Συγκεκριμένα κόκκινο κρασί με κόκκινο κρέας και λευκό κρασί με ψάρια και πουλερικά. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετά αντικειμενικό, καθώς πλέον κάθε πιάτο περιλαμβάνει πολύ περισσότερες γεύσεις και υφές από όλο τον κόσμο από ότι παλιότερα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και πολύ περισσότερες ποικιλίες κρασιών. Έτσι, το ταίριασμα δεν είναι πάντα τόσο απλό, με αποτέλεσμα να ο κατάλληλος συνδυασμός να μην ανήκει ακριβώς σε ένα πλαίσιο κανόνων, παρά να προκύπτει περισσότερο από ειδικότερες συστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός στόχος είναι η ισορροπία. 
Ας εξετάσουμε μερικές προτάσεις, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε καταλληλότερη επιλογή του συνοδευτικού κρασιού.

1. Στην περίπτωση που το κρασί που αναζητάτε προορίζεται για κάποιο γεύμα/δείπνο στο οποίο έχετε προσκληθεί, μην προσπαθήσετε να το ταιριάξετε με τα πιάτα, παρά μόνο αν σας δοθεί η ανάλογη οδηγία με την ανάλογη παροχή πληροφοριών. Ο μοναδικός κανόνας, είναι η επιλογή σας από τα ξεχωριστά κρασιά από την Cava Canava, να συμβαδίζει ποιοτικά με το τραπέζι.

2. Η επιζητούμενη προαναφερθείσα ισορροπία, μεταφράζεται στην επιλογή κρασιού με “ελαφρύ σώμα” για ελαφριά γεύματα, και αντίθετα, με πλούσια γεύση για πιο έντονα φαγητά.

3. Προέλευση: Πιάτα και κρασιά με κοινή γεωγραφική προέλευση, συνήθως αποτελούν αρμονικό συνδυασμό

4. Αντιθέσεις: Αν τα πιάτα χαρακτηρίζονται από υψηλή θερμοκρασία (πχ. καυτερά), ένα γλυκό κρασί-επιδόρπιο συνιστά καλύτερη επιλογή. Αντίστοιχα ένα φαγητό με γλυκιά επίγευση απαιτεί το συνδυασμό με ένα κρασί με χαμηλά σάκχαρα.

5. Πλατώ τυριών: Το καλύτερο συνοδευτικό για μια ρομαντική βραδιά ή μια απόδραση στην εξοχή και πικ-νικ στο γρασίδι, είναι μια ποικιλία από διαφορετικά τυριά και (τουλάχιστον) ένα μπουκάλι κρασί. Εφόσον απαιτείται άρτιος συνδυασμός, τα διαφορετικά τυριά δε μπορούν να έχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ τους, γιατί αυτό θα απαιτούσε πολλά διαφορετικά κρασιά, πράγμα ανέφικτο. Ωστόσο, οι γενικές οδηγίες προτείνουν κόκκινο κρασί για τα πιο “ήρεμα” τυριά, φρουτώδη κόκκινα για τα ακόμη πιο ελαφρά τυριά, γλυκό κρασί για εκείνα με οξείες γεύσεις, και τέλος ξηρά λευκά κρασιά από το Wine outlet είναι η καλύτερη συνοδεία για κατσικίσια τυριά.

6. Διαφορετικά κρασιά: Αν κατά τη διάρκεια του γεύματος/δείπνου, επιλέξετε περισσότερα από ένα είδη κρασιών, τότε το σερβίρισμα θα πρέπει να γίνει ξεκινώντας από εκείνο με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ προς την υψηλότερη, με ίδια κλιμάκωση να εφαρμόζεται στον πλούτο της γεύσης.

7. Τέλος, μια αλάνθαστη τεχνική είναι να ακολουθείτε η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το μενού να διαμορφώνεται βασισμένο στο συνοδευτικό κρασί. Αυτό ισχύει κατά περιπτώσεις, δηλαδή αν έχουμε ήδη προμηθευτεί το κρασί, και ιδίως αν πρόκειται για κάποιο σπάνιο ή διατηρημένο στο κελάρι μας για χρόνια. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα