Την ώρα που στην Ισπανία οι ομάδες έκτακτης ανάγκης αναζητούν ακόμα δεκάδες αγνοούμενους από τις πρόσφατες πλημμύρες, οι ειδικοί κάνουν λόγο για νέες βροχοπτώσεις. Η Ισπανία ήδη μετρά 205 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν κάτοικοι της Βαλένθια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιβλική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία που σημειώθηκε στη χώρα, ενώ 1.000 στρατιώτες επιστρατεύονται για να βοηθήσουν στον εντοπισμό αγνοουμένων.
Πόλεις ολόκληρες έχουν καλυφθεί με λάσπη, γέφυρες έχουν καταστραφεί και χιλιάδες κόσμου δεν έχει νερό ή ασφαλή για κατανάλωση τρόφιμα.
Στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, υπάρχουν στοιβαγμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια, τα οποία έχουν παγιδεύσει ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους. Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει ρεύμα ή σταθερή τηλεφωνία, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων δεν είναι ξεκάθαρος.
Οργή για την ολιγωρία της κυβέρνησης
Ορισμένοι κάτοικοι λένε ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές εάν οι τοπικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ταχύτερα για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να χτενίσουν τις κατεστραμμένες περιοχές, οι πολιτικοί προσπαθούσαν να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον για την καθυστέρηση του συναγερμού της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που προειδοποιούσε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους – στάλθηκε μόλις άρχισαν οι πλημμύρες.
«Η πλημμύρα δεν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά αν μας είχαν ειδοποιήσει νωρίτερα, θα υπήρχε υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι και λιγότεροι αγνοούμενοι», έγραψε κάτοικος της Βαλένθια στο TikTok, σε βίντεο που τράβηξε από το μπαλκόνι πολυκατοικίας και στο οποίο φαίνεται πόση ώρα χρειάστηκε για να… πνιγεί η πόλη. Αρχικά, στις 19:17, τοπική ώρα, οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν την πόλη Benetusser της Βαλένθια. Στις 19:33, αρχίζει να δημιουργείται ένα χάος από μποτιλιάρισμα στους δρόμους προτού ξεσπάσει σφοδρή νεροποντή. Στις 19:40, το βίντεο καταγράφει να πλημμυρίζουν οι δρόμοι, ενώ ο κόσμος στα αυτοκίνητα συνεχίζει να προσπαθεί να ξεφύγει. Στις 20:00, οι δρόμοι είναι βυθισμένοι κάτω από λασπόνερα, ενώ οχήματα έχουν παρασυρθεί και χτυπηθεί το ένα με το άλλο.
Σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, οι κάτοικοι συνέδεσαν άμεσα την καθυστέρηση με τον αριθμό των νεκρών. «Αν μας είχαν προειδοποιήσει, αυτοί οι θάνατοι δεν θα είχαν συμβεί», δήλωσε η Laura Villaescusa, κάτοικος της La Torre. «Οι θάνατοι που έχουμε τώρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».
Εκδήλωση αλληλεγγύης από χιλιάδες εθελοντές
Την Παρασκευή, οι ανησυχίες για εκείνους που εξακολουθούν να αγωνίζονται συγκεντρώθηκαν σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης. Χιλιάδες άνθρωποι από μη πληγείσες περιοχές της περιοχής της Βαλένθια – μεταφέροντας φτυάρια, τρόφιμα και νερό – εμφανίστηκαν για να προσφέρουν βοήθεια. Πολλοί έφτασαν με τα πόδια, περπατώντας συχνά αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στις κατεστραμμένες περιοχές, με τους δρόμους σε όλη την περιοχή να παραμένουν αποκλεισμένοι.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί για λεηλασίες, με έναν κάτοικο της Αλντάιας να λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε κλέφτες να αρπάζουν αντικείμενα από ένα εγκαταλελειμμένο σούπερ μάρκετ καθώς «ο κόσμος είναι λίγο απελπισμένος».
Συναγερμός σε τέσσερις περιοχές για ισχυρές καταιγίδες
Παρότι η κακοκαιρία φαίνεται να έχει περάσει από τη Βαλένθια και τις ακτές της Μεσογείου, οι προειδοποιήσεις παραμένουν σε ισχύ στη νότια Ισπανία, με πιθανότητα περαιτέρω ισχυρών βροχοπτώσεων για σήμερα.
Η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι τέσσερις περιοχές παραμένουν σε κίτρινο συναγερμό λόγω του κινδύνου βροχών και καταιγίδων. Αυτό περιλαμβάνει την περιοχή Ουέλβα, η οποία έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τις βροχοπτώσεις. Η πόλη της Καρτάγια είδε βροχή περίπου δύο μηνών σε μόλις 10 ώρες. Πιο νότια, στην πόλη Χερέθ, εκατοντάδες οικογένειες χρειάστηκε να εκκενωθούν από τα σπίτια τους καθώς η έντονη βροχόπτωση ανέβασε τη στάθμη των ποταμών.
Αναζητούν πληροφορίες στο internet για τους αγνοούμενους
«Ονομάζεται Ραμόν Γκαρθία Χίσμπερτ. Ζει στο Αλμπάλ. Είναι ο αδελφός του. Το τηλέφωνό του είναι κλειστό από την Τρίτη. Σας παρακαλώ, μοιραστείτε αυτό το μήνυμα για να τον ξαναβρούμε». Το μήνυμα συνοδεύεται από μια φωτογραφία και είναι ένα από τα δεκάδες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό @dana.desaparecidos στο Instagram. Η λέξη dana προέρχεται από την ονομασία του καιρικού φαινομένου που σάρωσε τη Βαλένθια, το desapararecidos σημαίνει «αγνοούμενοι» στα ισπανικά. Τη σελίδα την διαχειρίζεται από την Ίμπιζα η 38χρονη Βανέσα Μολίνα.
«Η ιδέα ήταν να προσπαθήσω να βοηθήσω όπως μπορούσα», εξήγησε η Μολίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η 38χρονη έχει σπουδάσει μάρκετινγκ και προσπαθεί με τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα «να φτάσουν τα μηνύματα στον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».
Οι οικογένειες της στέλνουν φωτογραφίες, την ακριβή περιγραφή των ρούχων που φορούσαν οι αγνοούμενοι, έναν αριθμό τηλεφώνου και, συνήθως, έναν αριθμό κυκλοφορίας, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους που παρασύρθηκαν από τα νερά.
Στην Παϊπόρτα, στα προάστια της Βαλένθιας, εκτός από τους 62 νεκρούς, δεκάδες κάτοικοι αγνοούνται ακόμη. Επί δύο ημέρες, ο θείος της Τσαΐμα Μπουτσάφρα «είχε χαθεί», αφηγήθηκε η ίδια στην πλατφόρμα Χ. Δεν υπήρχε τρόπος να επικοινωνήσει μαζί του, το τηλεφωνικό δίκτυο και το Ίντερνετ ήταν εν μέρει εκτός λειτουργίας. Έτσι στράφηκε για βοήθεια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμά της το είδαν 216.000 άνθρωποι και, μέσα σε 24 ώρες, έφερε καρπούς αφού το θείος Αζίζ Μπουτσάφρα «εντοπίστηκε».
Στον Cadena Ser, ένας από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας και στη δημόσια τηλεόραση TVE, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανακοινώσεις για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Όμως, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται.
Στη Βαλένθια, οι αρχές έχουν αποκλείσει τα δύο προσωρινά νεκροτομεία και ζητούν από τους συγγενείς αγνοουμένων να μην πηγαίνουν εκεί γιατί «δεν θα μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη προσοχή και τις πληροφορίες» που αναζητούν από τους ιατροδικαστές.
Λόγω της έλλειψης επικοινωνίας, η αλληλεγγύη στο διαδίκτυο αποκτά νέα σημασία. Εθελοντές πηγαίνουν σε πλημμυρισμένες κοινότητες και παρέχουν πληροφορίες στους διαχειριστές των σελίδων. «Νοσηλεύτριες που πήγαν στο Μπενετούσερ (σ.σ. στην επαρχία της Βαλένθιας) με ενημέρωσαν απευθείας», είπε η Βανέσα Μολίνα, που ανανεώνει τη σελίδα της στο Instagram μόλις βρεθεί κάποιος. «Είχαμε δεκάδες καλές ειδήσεις», πρόσθεσε.
Εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται επίσης φωτογραφίες των ζώων τους και, κάποιες φορές, η κατάληξη είναι ευτυχής: ένα μπουλ τεριέ, ένας σκύλος, ελαφρά τραυματισμένος στη μουσούδα, βρέθηκε απόψε στο Μπενετούσερ, σύμφωνα με τον λογαριασμό @danadesaparecidos Valencia όπου αναγράφεται και το τηλέφωνο του ανθρώπου που τον διέσωσε.
Γιατί οι πλημμύρες στη Βαλένθια αποδείχθηκαν τόσο θανατηφόρες – Πώς παγιδεύτηκαν τα θύματα σε αυτοκίνητα και γκαράζ
Με την Ισπανία να μετρά τις πληγές της από τις φονικές πλημμύρες πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις αιτίες της τραγωδίας.
Το BBC επιχείρησε να χαρτογραφήσει τους λόγους για τους οποίους οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200, στην περιοχή της Βαλένθια, στις ακτές της Μεσογείου.
Ορισμένες περιοχές έχουν καταστραφεί ιδιαίτερα: η πόλη Paiporta, με πληθυσμό 25.000 κατοίκους, ανέφερε τουλάχιστον 62 θανάτους.
Διάφοροι παράγοντες, όπως οι οδηγοί που παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους, ο κακός προγραμματισμός από τους αρμοδίους και τις υπηρεσίες και οι ακραίες βροχοπτώσεις που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχουν συμβάλει σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, σύμφωνα με το BBC.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, υπό την εποπτεία της περιφερειακής κυβέρνησης, εξέδωσε έκτακτη ειδοποίηση στα τηλέφωνα μέσα και γύρω από την πόλη της Βαλένθια μετά τις 20:00 τοπική ώρα (19:00 GMT) την Τρίτη, ωστόσο, τα χιλιοστά βροχής ήταν μεγάλα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστροφές είχαν ήδη ξεκινήσει.
Αρκετοί νεκροί παγιδεύτηκαν στους δρόμους, επιστρέφοντας σε πολλές περιπτώσεις από τις δουλειές τους.
Υλικό από βίντεο δείχνει πώς ένα πρώτο κύμα πλημμυρών πέρασε μέσα από την Paiporta ενώ κυκλοφορούσαν στους δρόμους αυτοκίνητα. Αν και οι βροχοπτώσεις ήταν πιο έντονες σε άλλες περιοχές, όπως το Utiel και το Chiva, η γεωγραφία του Paiporta, με μια χαράδρα να διασχίζει το κέντρο της πόλης έπαιξε όπως φάνηκε καθοριστικό ρόλο στις πλημμύρες.
Η δήμαρχος Maribel Albalat είπε ότι η πόλη ήταν κακώς προετοιμασμένη από άποψη σχεδιασμού, με πολλά ισόγεια διαμερίσματα. Έξι κάτοικοι ενός γηροκομείου έχασαν τη ζωή τους όταν τα νερά μπήκαν στο κτίριο ενώ βρίσκονταν ακόμα στο ισόγειο.
«Στην Paiporta δεν έχουμε την τάση να έχουμε πλημμύρες και οι άνθρωποι δεν φοβούνται», είπε.
Τα γκαράζ αποδείχθηκαν επίσης μια ιδιαίτερη παγίδα θανάτου. «Όταν βρέχει οι άνθρωποι συνήθως κατεβαίνουν στα γκαράζ τους για να βγάλουν τα αυτοκίνητά τους σε περίπτωση που το γκαράζ τους πλημμυρίσει», είπε η κυρία Albalat.
Αυτό φαίνεται να συνέβη στη γειτονιά La Torre, στα περίχωρα της Βαλένθια, όπου ανασύρθηκαν τα πτώματα επτά ανθρώπων από το γκαράζ ενός κτιρίου κατοικιών.
Ο αυτοκινητόδρομος Α3 που συνδέει τη Βαλένθια με τη Μαδρίτη ήταν ένας από τους πολλούς δρόμους όπου οι οδηγοί παγιδεύτηκαν καθώς ανέβαινε η στάθμη του νερού.
«Υπάρχουν σχεδόν σίγουρα περισσότεροι άνθρωποι που πέθαναν επειδή το νερό τους παρέσυρε ενώ είχαν βγει από τα αυτοκίνητά τους», είπε ένας επιζών στο τηλεοπτικό κανάλι Telecinco. Ένας άλλος επιζών είπε ότι το νερό ήταν μέχρι το στήθος του.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι είδε έναν οδηγό που είχε βγει από το αυτοκίνητό του, ο οποίος είχε δεθεί σε έναν φανοστάτη με τη ζώνη του προκειμένου να μην παρασυρθεί από το νερό. Παραμένει άγνωστο αν κατάφερε να ζήσει.
Ο δήμαρχος της Chiva, Amparo Fort, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχαν ακόμη «εκατοντάδες αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα και σίγουρα θα έχουν κόσμο μέσα».
Ένας ακόμη παράγοντας που εξηγεί γιατί η Βαλένθια υπέστη τόσο μεγάλη καταστροφή είναι πως είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχει αφήσει το έδαφος σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας Ισπανίας ανίκανο να απορροφήσει αποτελεσματικά το νερό της βροχής.
Ο Πάμπλο Αζνάρ, ερευνητής στο Κοινωνικο-Οικονομικό Παρατηρητήριο Πλημμύρας και Ξηρασίας (Obsis), προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής είχε υποστεί αυτό που περιέγραψε ως «ακατάσχετη ανάπτυξη», με πολλές περιοχές να καλύπτονται από αδιαπέραστα υλικά, τα οποία «αυξάνουν τον κίνδυνο που προκύπτουν από αυτά τα γεγονότα».
Η θέρμανση του κλίματος είναι επίσης πιθανό να συνέβαλε στη σοβαρότητα των πλημμυρών.
Σε μια προκαταρκτική έκθεση, η World Weather Attribution (WWA), μια ομάδα διεθνών επιστημόνων που ερευνά τον ρόλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ακραίες καιρικές συνθήκες, διαπίστωσε ότι οι βροχοπτώσεις που έπληξαν την Ισπανία ήταν 12% πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής κάνοντας το καιρικό φαινόμενο ακόμη πιο ακραίο.
πηγή: topontiki.gr