Τριάντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 195 τραυματίστηκαν χθες από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, μία ημέρα μετά την επίθεση που σκότωσε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ και υψηλό αξιωματούχο των Φρουρών της Επανάστασης.
Μία κίνηση του Ισραήλ που έχει εξοργίσει τον μουσουλμανικό κόσμο και την ίδια ώρα προκαλεί έντονη ανησυχία στις ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη που φοβάται όσο περισσότερο, μία γενική ανάφλεξη στην περιοχή.
Χθες, ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια βιομηχανική ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από τα κτίρια του αεροδρομίου της Βηρυτού, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το πιο «κοντινό» πλήγμα που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.Η πηγή είπε ότι η περιοχή είναι γεμάτη με συνεργεία αυτοκινήτων.
Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Middle East Airlines, Μοχάμαντ αλ Χουτ, είπε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Το αεροδρόμιο «δεν είναι στόχος, δεν υπάρχουν όπλα εκεί», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Οι Χούθι στο παιχνίδι για αντίποινα στο Ισραήλ
Μετά την Χαμάς, το Ιράν και την Χεζμπολάχ, που «υποσχέθηκαν» αντίποινα στο Ισραήλ και οι Χούθι τόνισαν πως ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «δεν θα είναι μάταιος».
«Αυτές οι μεγάλες θυσίες και αυτή η μεγάλη αδικία δεν θα είναι μάταιες», είπε ο επικεφαλής τους, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι σε ομιλία του. Οι Χούθι, πρόσθεσε, έχουν ξεκινήσει την «κλιμάκωση» και «τη βελτίωση των επιδόσεών τους», μετά τις πρόσφατες επιθέσεις τους εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Χθες εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, κατά την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το Τελ Αβίβ.
Beirut this night. https://t.co/Yzg1Js4b6M pic.twitter.com/i90PDJxWFE
— EUUnimus (@EUUnimus) September 28, 2024
Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη
Την ίδια ώρα, η ανησυχία είναι διάχυτη στους ηγέτες του κόσμου, αφού κι αυτοί που τάσσονται υπέρ του Ισραήλ, έχουν αρχίσει να στερούνται επιχειρημάτων και ζητούν πλέον κατάπαυση του πυρός.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο απορρίπτει οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Η Ρωσία από την πλευρά της «ανησυχεί ιδιαίτερα» από την πρακτική των «πολιτικών δολοφονιών» που έχουν πλέον «γίνει κοινοτοπία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι ορισμένοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το Ιράν, ώστε στη συνέχεια να προκληθούν οι ΗΠΑ και μετά να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος σε όλη την περιοχή», είπε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.
Η Ρωσία, χώρα σύμμαχος του Ιράν, «καταδίκασε σθεναρά» τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τις «δραματικές συνέπειες» που θα έχει αυτή η εξέλιξη.
«Ζητάμε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» ώστε «να μπει τέλος στην αιματοχυσία» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του νωρίτερα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι είπε απόψε ότι συνομίλησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, μετά το ισραηλινό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός αμέσως, για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Μια διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα για τους λαούς του Λιβάνου και του Ισραήλ», είπε ο Λάμι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ήταν σημαντική προσωπικότητα για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση TRT Haber από τη Νέα Υόρκη, ο Χακάν Φιντάν είπε επίσης ότι η Τουρκία πιστεύει πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει στον Λίβανο και θα επεκτείνει τον πόλεμο της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Φιντάν είπε ότι η «ανικανότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών επιτρέπει να συνεχιστεί η βία.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό, ζήτησε απόψε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν. Κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.
Η Γερμανία επίσης ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη, ενώ οι οικογένειες των υπαλλήλων θα φύγουν από την περιοχή, φοβούμενοι μία μεγαλύτερη ανάφλεξη.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συγκάλεσε την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για να συζητήσει την «πολύ τεταμένη κατάσταση στον Λίβανο και την περιοχή» μετά τα τελευταία πλήγματα. Αποφασίστηκε οι οικογένειες των υπαλλήλων των πρεσβειών στη Βηρυτό, τη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ να φύγουν και να πάνε σε «ασφαλές μέρος» στην περιοχή ή να επιστρέψουν στη Γερμανία.
#عاجل مشاهد جديدة للعدوان الإسرائيلي على #الضاحية_الجنوبية #لبنان #بيروت pic.twitter.com/z4lmQ2AYj3
— Ahmad El Hajj | أحمد الحاج (@AhmadElHajj007) September 27, 2024
Η Αμερική συνεχίζει να στηρίζει το Ισραήλ
Αντίθετα, στις ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις, συνεχίζουν να στηρίζουν τον Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για σημαντικό πλήγμα, με τον θάνατο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ. Διεμήνυσε ότι θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ και στο «δικαίωμά του να αμύνεται», την ώρα που στον ΟΗΕ οι αντιδράσεις γίνονται όλο και πιο έντονες.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός. «Είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός» είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ.
Μετά την μαζική φυγή εκπροσώπων των κρατών όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νετανιάχου, αρκετοί πήραν σειρά και ξεκαθάρισαν πως είναι ενάντια σε όσα πράττει το Ισραήλ, με την πρωθυπουργό από τα Μπαρμπέιντος να παίρνει τον λόγο μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και να χειροκροτείται.
πηγή: topontiki.gr