Μέση Ανατολή: Συνδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό Μπάιντεν και Χάρις – «Πυκνώνει» η αμερικανική παρουσία στην περιοχή

Μέση Ανατολή: Συνδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό Μπάιντεν και Χάρις – «Πυκνώνει» η αμερικανική παρουσία στην περιοχή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 21.15. Παρούσα θα είναι και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του –σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios– ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

Αναστολή πτήσεων

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία, η Τουρκία και η Ιορδανία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό.

Και τη Δευτέρα, ένα συνεργείο του NBC News ανέφερε δύο ηχητικές εκρήξεις πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, ενισχύοντας την ένταση, αν και δεν ήταν σαφές από πού προέρχονταν οι ήχοι. Αυτό έγινε αφότου ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε χτυπήσει «τρομοκρατικό πυρήνα που χειριζόταν drone» στο νότιο Λίβανο μετά από εκτοξεύσεις «πολυάριθμων βλημάτων» στο βόρειο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι υγείας της Γάζας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά χτυπήματα το Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τους συνολικούς νεκρούς κατά τη διάρκεια του πολέμου εκεί σε σχεδόν 40.000 ανθρώπους.

Αναμονή για τα αντίποινα

Στο Ισραήλ, ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε στο NBC News το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή πολυήμερη επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και του Φουάντ Σουκρ, ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «κανείς δεν μπορεί να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά μας να τιμωρήσουμε τον επιτιθέμενο» πίσω από τη δολοφονία του Χανίγιε, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη την Τετάρτη μετά την παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας του Μασούντ Πεζεσκιάν, του νέου προέδρου της χώρας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό το έγκλημα».

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία, αν και αξιωματούχοι από τη χώρα δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Η δολοφονία έγινε μια ημέρα μετά τον θάνατο του Σουκρ, ενός ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τον Σουκρ για μια επίθεση στα υψώματα του Γκολάν που ελέγχονται από το Ισραήλ που σκότωσε 12 παιδιά, λέγοντας ότι δεν υπήρχε πολύ υψηλό τίμημα για το «αίμα του λαού μας».

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για εκείνη την επίθεση, αλλά η ομάδα εξαπολύει σχεδόν καθημερινά καταιγισμό πυραύλων και ρουκετών πάνω από τα νότια σύνορα του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς την ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου, η οποία άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς και είδε περίπου 240 ανθρώπους να κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προετοιμάζονται για μια απάντηση στις δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» – ιρανών πληρεξουσίων ή συμμάχων στον Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Μετά το φονικό χτύπημα του Ισραήλ στο προξενικό κτίριο του Ιράν στη Συρία τον Απρίλιο, η Τεχεράνη εξαπέλυσε αντίποινα με drone και πυραύλους, αν και μεγάλος αριθμός καταρρίφθηκε από το περίφημο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου, στην περιοχή.

Την ίδια ώρα διπλωμάτες εργάζονται για να αποφευχθεί ένας μεγαλύτερος περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες δεν εμπόδισαν τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι, δύο ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, από το να κλιμακώσουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ σε αυτό που οι ομάδες του περιγράφουν ως υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα συνεχίζει να αυξάνεται. Μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία στην πόλη της Γάζας την Κυριακή, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στον θύλακα δήλωσαν ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε ένα στρατιωτικό συγκρότημα της Χαμάς που ήταν ενσωματωμένο στα σχολεία.

Έγινε αφότου ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε στρατόπεδο σκηνών μέσα σε νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας νωρίτερα την ίδια μέρα. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα