Σκάνδαλο για Armani και Dior – Έρευνα από τις ιταλικές αρχές για εκμετάλλευση εργαζομένων

Σκάνδαλο για Armani και Dior – Έρευνα από τις ιταλικές αρχές για εκμετάλλευση εργαζομένων

Στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας από τις ιταλικές αρχές ανταγωνισμού βρίσκονται οι Armani και Dior. Οι δύο οίκοι μόδας ελέγχονται για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού που συνδέονται με εκμετάλλευση των εργαζομένων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα εξετάζονται οι συνθήκες εργασίας στις εταιρείες που παράγουν για λογαριασμό τους τσάντες και άλλα αγαθά πολυτελείας. Οι προμηθευτές των δύο πολυτελών οίκων μόδας φέρονται να πληρώνουν «ανεπαρκείς», όπως αναφέρεται, μισθούς, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, εώς και 14 ώρες την ημέρα.

Στελέχη των ιταλικών αρχών ανταγωνισμού μαζί με μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Armani και άλλων εταιρειών του ομίλου, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της Dior.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνο αποκάλυψαν πως στα εργαστήρια τους στα περίχωρα της πρωτεύουσας της μόδας απασχολούνται κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, συχνά μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα χωρίς να βρίσκονται νομότυπα στη χώρα. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, υπό απαράδεκτες συνθήκες, παράγουν τις δερμάτινες τσάντες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνται πανάκριβα στην αγορά.

Από την έρευνα προέκυψε πως οι περισσότερες εταιρίες που προμηθεύουν τους δύο διάσημους οίκους μόδας είναι κινεζικής ιδιοκτησίας.

Η Dior σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές και θα ενισχύσει τους ελέγχους στους προμηθευτές. «Δεν θα γίνει καμία νέα παραγγελία στο μέλλον με αυτούς τους προμηθευτές», αναφέρει και υποστηρίζει πως ήταν οι προμηθευτές που είχαν «αποκρύψει τις πρακτικές τους» από τη διεύθυνση του οίκου μόδας.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Armani εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το αποτέλεσμα της έρευνας θα αποδείξει πως δεν έχει καμία εμπλοκή και ισχυρίστηκε και αυτός με τη σειρά του πως συνεργάζεται με τις αρχές.

Σημειώνεται πως οι παραβιάσεις του κώδικα καταναλωτών στην Ιταλία, βάσει του οποίου τέθηκαν υπό έρευνα οι δύο οίκοι μόδας, επισύρουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα