Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία ακυρώνει τον… Έλγιν – Δεν ξέρουμε τίποτα για τα φιρμάνια

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία ακυρώνει τον… Έλγιν – Δεν ξέρουμε τίποτα για τα φιρμάνια

Μια απροσδόκητη εξέλιξη συνέβη στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας και εκπρόσωπος της χώρας στην Unesco δήλωσε πως δεν είναι σε γνώση της Τουρκίας έγγραφο, φιρμάνι, που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών.

Απρόσμενη ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά, στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, και αυτό γιατί κατάφεραν να ακυρώσουν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Βρετανών σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι αρχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που του έδινε το δικαίωμα να αφαιρέσει τα Γλυπτά.

Η εκπρόσωπος της Τουρκίας, κατά την σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO δήλωσε «δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή», πράγμα που σημαίνει πως το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, οι δηλώσεις της Ζεϊνέπ Μποζ είναι σημαντικές, όχι μόνο γιατί υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και γιατί προέρχονται από τη χώρα διάδοχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι αρχές της οποίας, βάσει του βρετανικού αφηγήματος, παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν, το φιρμάνι που τους έδινε το δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα