Πώς έγινε η επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας – Πυροβολήθηκε «από πολύ κοντά»

Πώς έγινε η επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας – Πυροβολήθηκε «από πολύ κοντά»

Σοκ προκάλεσε η χθεσινή δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας. Τα νέα πλέον είναι ευχάριστα, καθώς ο Ρόμπερτ Φίτσο δεν βρίσκεται πλέον σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση μετά από τους πολλούς πυροβολισμούς που δέχτηκε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Τομάς Ταράμπα δήλωσε στο BBC ότι η χειρουργική επέμβαση του Φίτσο πήγε «καλά» και «υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο 59χρονος Φίτσο «πάλευε για τη ζωή του» μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από την επίθεση στη μικρή πόλη Χάντολοβα. Ένας ύποπτος συνελήφθη στον σημείο της δολοφονικής επίθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας με πολιτικά κίνητρα. Ο Φίτσο διχάζει στο εσωτερικό της χώρας του και θεωρείται μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην ΕΕ για τις εκκλήσεις του να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ωστόσο, η επίθεση σε βάρος του καταδικάστηκε και χαρακτηρίστηκε ως επίθεση κατά της δημοκρατίας.

Ο ένοπλος πυροβόλησε από κοντινή απόσταση
 
Ο ένοπλος βρισκόταν μέσα σε ένα μικρό πλήθος υποστηρικτών του Φίτσο που είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο στη Χάντλοβα, όπου ο πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει συνάντηση.

Οι πυροβολισμοί αιφνιδίασαν εντελώς τους άντρες στην ασφαλείας του Φίτσο. Πλάνα δείχνουν τον πρωθυπουργό μετά τον πυροβολισμό να μεταφέρεται από αρκετούς αστυνομικούς, οι οποίοι τον βάζουν σε ένα αυτοκίνητο και τον απομακρύνουν από τον τόπο του εγκλήματος.

Ο ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές από κοντινή απόσταση και ο Φίτσο χτυπήθηκε στο στομάχι και στο χέρι.

Μετά τους πυροβολισμούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και πέρασε αρκετές ώρες στο χειρουργείο «παλεύοντας για τη ζωή του», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Από τότε δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση του πρωθυπουργού, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι ο «δεν βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση αυτή τη στιγμή».

«Απ’ όσο γνωρίζω, η επέμβαση πήγε καλά και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει», δήλωσε ο κ. Ταράμπα. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πυροβολήθηκε «από πολύ κοντά» και ότι «η μία σφαίρα πέρασε μέσα από το στομάχι και η δεύτερη χτύπησε την άρθρωση».

  Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ταυτότητα του φερόμενου ως ύποπτου, σημειώνει το BBC. Αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης σημειώνουν ότι επρόκειτο για έναν 71χρονο συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα