Ο γνωστός Σλοβάκος συγγραφέας Τσιντούλα δράστης της δολοφονικής απόπειρας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο

Ο γνωστός Σλοβάκος συγγραφέας Τσιντούλα δράστης της δολοφονικής απόπειρας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο

Ο γνωστός Σλοβάκος συγγραφέας Τσιντούλα δράστης της δολοφονικής απόπειρας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο

Ο 71χρονος Σλοβάκος Γιουράι Τσιντούλα πυροβόλησε τον Φίτσο όταν τον προσέγγισε για να του σφίξει το χέρι.

O 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης, Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) είναι σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης o ένοπλος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο στην πόλη Χάντλοβα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του.

Όμως, όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των σλοβακικών μέσων ο 71χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Έως το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές.
Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων. Το 2016 εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.

Ο Τσιντούλα, φέρεται να κατείχε νόμιμα το όπλο, το οποίο έστρεψε κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού.

Πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο 71χρονος συγγραφέας είναι υποστηρικτής του φιλελεύθερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία - το οποίο είχε προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση κατά του Φίτσο πριν αυτή ακυρωθεί.

Κινδυνεύει η ζωή του Φίτσο

Δολοφονική επίθεση δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο από ένοπλο άνδρα, ο οποίος έχει συλληφθεί από τις αρχές. Ο Φίτσο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος στην κοιλιακή χώρα και σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση «η κατάστασή του είναι κρίσιμη».

Συγκεκριμένα, ανάρτηση στον πρωθυπουργικό λογαριασμό αναφέρει πως ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται «σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση».

«Ο Ρ. Φίτσο δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Πυροβολήθηκε πολλές φορές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, επειδή θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να μεταφερθεί στην Μπρατισλάβα λόγω της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.

To Σλοβακικό μέσο Aktuality αναφέρει ότι ο Φίτσο έχει τρία τραύματα από πυροβολισμούς: δύο στο χέρι του και ένα στην κοιλιά του.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ ο φιλορώσος Ρόμπερτ Φίτσο χαιρετούσε ένα μικρό πλήθος κόσμου μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Ο δράστης έχει συλληφθεί.

Αξιωματούχος του κόμματος του Φίτσο επιβεβαίωσε τον τραυματισμό του στην κοιλιά και ανέφερε πως έχει εισαχθεί για άμεση χειρουργική επέμβαση. Το Euronews μετέδωσε πως η μεταγωγή του στο νοσοκομείο έγινε με ελικόπτερο και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε πολλούς πυροβολισμούς (τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις) και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Όπως σημείωσε είδε άνδρες της ασφάλειας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να τον απομακρύνουν άμεσα από το σημείο. Η σκηνή μάλλον αναφέρεται στη στιγμή που οι σωματοφύλακες απομακρύνουν από το σημείο τον τραυματισμένο Φίτσο.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media δείχνει τον πανικό που επικράτησε στο σημείο, αλλά και τη στιγμή της σύλληψης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα