Ρόμπερτ Φίτσο: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Ρόμπερτ Φίτσο: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του

 Σε σοκ είναι όλη η Ευρώπη μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο την ώρα που αποχωρούσε από σύσκεψη σε πόλη 180 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με το γραφείο του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι σε κρίσιμη κατάσταση «μεταξύ ζωής και θανάτου» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Σύμφωνα με Σλοβακικά ΜΜΕ δράστης φέρεται να είναι ένας διάσημος συγγραφέας και μέλος της αντιπολίτευσης, ο Juraj Cintula. 

Η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης

Όλα έγιναν λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι στην πόλη Χάντλοβα 180 χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα. Ο δράστης πλησίασε τον 59χρονο πρωθυπουργό της Σλοβακία και τον πυροβόλησε αρκετές φορές. 

Η στιγμή της σύλληψης κατεγράφη από ερασιτεχνικό βίντεο:

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Αυτή είναι η στιγμή που ο τραυματισμένος Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρεται από άνδρες της ασφάλειάς του στην κυριολεξία «σηκωτός» στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο, δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο:

Δείτε βίντεο από το σημείο

Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην πόλη Χάντλοβα για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASR μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα είπε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.  Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και οι καταδίκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από αρχηγούς κρατών.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας δήλωσε συγκλονισμένη από τη «βίαιη» ένοπλη επίθεση στον Φίτσο.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα