Σε ανασχηματισμός προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και μια από τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου, ήταν να υποβιβάσει τον Νικολάι Πάτρουσεφ. Πρόκειται για έναν πολεμιστή του Ψυχρού Πολέμου που διαμόρφωσε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Κρεμλίνου και ο οποίος πλέον τοποθετείται ως επόπτης της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Παράλληλα, ο Πούτιν ανέδειξε δύο νεότερους υπολοχαγούς σε ανώτερες θέσεις στο Κρεμλίνο.
Ειδικότερα, από τότε που ο 71χρονος επικεφαλής του Κρεμλίνου ορκίστηκε σαν «τσάρος» για μια νέα προεδρική θητεία στις 7 Μαΐου, άλλαξε τον υπουργό Άμυνας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και έδωσε σε μια νέα γενιά αξιωματούχων ευρεία επιρροή στην οικονομία.
Ο Πούτιν διατήρησε τον 52χρονο Αντόν Βάινο ως προσωπάρχη και τους Αλεξεί Γκρόμοφ (63 ετών), Σεργκεί Κιριγιένκο (61 ετών) ως πρώτους αναπληρωτές προσωπάρχες. Επίσης, έδωσε στον πρώην σωματοφύλακα, Αλεξέι Ντιούμιν, 51 ετών, μια θέση στο Κρεμλίνο και ανέδειξε τον Μαξίμ Οράσκιν, 41 ετών, σε αναπληρωτή προσωπάρχη.
Τι συμβολίζει η κίνηση Πούτιν με τον υποβιβασμό του Νικολάι Πάτρουσεφ
Ο Νικολάι Πάτρουσεφ, πρώην αξιωματικός της KGB από την Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετακινήθηκε από την «καρδιά» του σύγχρονου πολιτικού γραφείου, όπου εργαζόταν επί 16 χρόνια ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στη θέση του επόπτη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας ως σύμβουλος του Κρεμλίνου. Ωστόσο, προήχθη ο 46χρονος γιος του, Ντμίτρι Πάτρουσεφ, στη θέση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τη γεωργία.
«Ο Ορέσκιν προήχθη, ο Ντιούμιν ήρθε πιο κοντά και ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος υποβιβάστηκε σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ανώτερη ρωσική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας τέτοιων δημόσιων σχολίων.
Τα πρόσωπα που «προκρίνονται» για διάδοχοι του Πούτιν και το... φαβορί
Παρόλο που ο Πούτιν, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, ξεκινά μια νέα εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνήσει για τα επόμενα χρόνια, οι ανασχηματισμοί του ελέγχονται στενά από τους παρατηρητές του Κρεμλίνου. Στόχος τους είναι να διακρίνουν εάν 71χρονος «τσάρος» ετοιμάζει πιθανούς υποψηφίους για τη διαδοχή του.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιον μπορεί να επιλέξει ο Πούτιν ως μελλοντικό διάδοχο. Ωστόσο, τα ονόματα των Ντιούμιν, Ορέσκιν και Πάτρουσεφ του νεότερου -όλοι του αναβαθμίσθηκαν κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό- αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών μεταξύ της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.
Ο Ντιούμιν παραμένει μία από τις πιο εντυπωσιακές προαγωγές, καθώς βρέθηκε στο Κρεμλίνο αφού υπηρέτησε ως περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής Τούλα της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία, το συμβουλευτικό όργανο του Κρατικού Συμβουλίου και τον αθλητισμό.
Ο 51χρονος μπήκε το 1995 στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουράς της Ρωσίας (FSO), η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια της ελίτ του Κρεμλίνου. Ήταν υπεύθυνος της φρουράς του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης θητείας του. Έχει επίσης εργαστεί ως αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (Ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών).
Τι σημαίνει η παραμονή του Νικολάι Πάτρουσεφ στο Κρεμλίνο
Όσον αφορά τον Πάτρουσεφ τον πρεσβύτερος, 72 ετών, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την τεράστια εμπειρία του σε έναν ρόλο ελαφρώς διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι «ένας απολύτως στρατηγικός τομέας» και δεν απέκλεισε ότι θα του ανατεθούν περαιτέρω αρμοδιότητες.
Η παραμονή του Νικολάι Πάτρουσεφ στο Κρεμλίνο, σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ανώτατο ηγέτη της Ρωσίας, και θα διατηρεί έναν βαθμό επιρροής.
Στην κυβέρνηση, ο Ντενίς Μαρτίνοφ, 55 ετών, ανέλαβε τον ρόλο του πρώτου αντιπροέδρου και θα διευθύνει τη βιομηχανία, ενώ ο Αλεξάντερ Νόβακ, 52 ετών, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα επιβλέπει την ενέργεια, αλλά θα αναλάβει επιπλέον καθήκοντα για τη διαχείριση της οικονομίας.
Τέλος, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα (14/5) ότι η νέα θέση του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, του δίνει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων που έχουν «μεγάλη σημασία για τη χώρα».
Πηγή: ieidiseis.gr