Η κίνηση της Μαρίνα Σάττι να εκφράσει επιδεικτικά την πλήξη της την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ στη χτεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2024, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Πηγές της ΕΡΤ και της ελληνικής αποστολής επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, υποστηρίζοντας πως η τραγουδίστρια ήταν «απλώς κουρασμένη» από τις πολύωρες πρόβες.
Ωστόσο η Μαρίνα Σάττι θέλοντας να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την πρόθεσή της να εκφράσει την υποστήριξή της στον Παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσει τη σφαγή που συντελείται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε και σε μια ακόμη κίνηση.
Στο κανάλι της στο Instagram ανάρτησε πέντε emoji με καρπούζια, φρούτο που συμβολίζει την Παλαιστίνη, επειδή έχει τα χρώματα της σημαίας της. Και ακολούθησε και ο χορογράφος της, Majnoon, ο οποίος σε ένα instagram story έβαλε, χρησιμοποίησε και εκείνος τα ίδια emoji.
Το καρπούζι ως σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα
Η ιστορία του καρπουζιού ως σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα έχει τις ρίζες της στις πολιτικές ελέγχου και την καταστολή, τόσο από ο ίδιο το ισραηλινό κράτος, όσο και από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Σχεδόν έξι δεκαετίες πίσω, το 1967, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, το Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό του τις δύο παλαιστινιακές περιοχές, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, επιβάλλοντας την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης της παλαιστινιακής σημαίας. Τα καρπούζια είναι ένα από πλέον διαδεδομένα αγροτικά προϊόντα τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Όχθη, καλλιεργούνται ευρέως και επιπλέον το φρούτο έχει τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας (πράσινο, κόκκινο, λευκό και μαύρο).
Συνδυάζοντας τα δύο αυτά στοιχεία, και θέλοντας να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις, οι Παλαιστίνιοι ανέδειξαν το καρπούζι σε ένα έμβλημα - ένα κωδικοποιημένο σύμβολο - της αντίστασής τους. Ακόμη και σε περιόδους άγριων διώξεων και καταστολής, πολλοί άφηναν κομμάτια καρπουζιού σε δημόσια σημεία ως ένδειξη του παλαιστινιακού αγώνα.
Με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, τη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ αναγνώρισε μια περιορισμένη παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και ταυτόχρονα τερματίστηκε και η απαγόρευση της παλαιστινιακής σημαίας. Όμως το καρπούζι είχε ήδη εδραιωθεί ως ένα σύμβολο και επανεμφανίστηκε δυναμικά κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα, της μεγάλης παλαιστινιακής εξέγερσης (2000 – 2005).
Πλήθος παλαιστίνιων καλλιτεχνών έχουν χρησιμοποιήσει το καρπούζι σε εμβληματικά έργα. Για παράδειγμα, ο Σουλεϊμάν Μανσούρ, ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα καρπούζια στα έργα του όταν δέχτηκε απειλές από ισραηλινό αξιωματικό για να σταματήσει να απεικονίζει την παλαιστινιακή σημαία. Το 2007, ο Χαλέντ Χουράνι δημιούργησε τη «σημαία καρπούζι», ένα έργο που αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς άλλους καλλιτέχνες, αλλά και δημιουργούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον περασμένο Οκτώβριο, πολλοί χρήστες στα social media είδαν τους λογαριασμούς τους και τις αναρτήσεις τους να μπλοκάρονται όταν εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους ανεβάζοντας την παλαιστινιακή σημαία. Έτσι το καρπούζι έκανε και πάλι την εμφάνισή τους με το διαδίκτυο να κατακλύζεται από σχετικά emojis. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες κατάφερναν να παρακάμπτουν τους αλγόριθμους «λογοκριτές» και να στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
Πηγή: ieidiseis.gr