Ερντογάν: Μήνυμα συνεργασίας στην Αθήνα μετά τη μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας

Ερντογάν: Μήνυμα συνεργασίας στην Αθήνα μετά τη μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας

Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ακολουθεί πιστά την διπρόσωπη πολιτική του.

Από τη μία θολώνει την καλή εικόνα των διμερών σχέσεων με την μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη και από την άλλη στέλνει μήνυμα συνεργασίας, κατανόησης και διαλόγου στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε με καμία από τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, διαμηνύοντας πως δεν κάνει βήμα πίσω στις κόκκινες γραμμές της, προωθώντας παράλληλα τον διάλογο με βάση τη θετική ατζέντα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει επιτέλους συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου.

«Συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για ένα παγκοσμίων διαστάσεων ανοσιούργημα, λίγα χρόνια μετά την βεβήλωση του ιδίου του Λίκνου της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Πρόκειται για ξεκάθαρη θρησκευτική και πολιτισμική επίθεση που είναι κατανοητή σε όλο τον πλανήτη ως πράξη βαρβαρότητας», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τη Δευτέρα 13 Μαΐου θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο χωρών.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα