Η Βρετανία κατηγορεί την Κίνα για κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Άμυνας

Η Βρετανία κατηγορεί την Κίνα για κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Άμυνας

Η Βρετανία κατηγόρησε την Κίνα για επίθεση σε βάση δεδομένων του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

«Το υπουργείο Άμυνας (MoD) ενήργησε ευέλικτα θέτοντας εκτός λειτουργίας την βάση δεδομένων. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων με διαχείριση που δεν γίνονταν άμεσα από το MoD», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, μετά το περιστατικό, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μία ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση, παρουσιάζοντας παράλληλα και ένα πολυδιάστατο σχέδιο για την υποστήριξη, αλλά και την προστασία του προσωπικού από ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες, η Κίνα τόνισε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετη και μάχεται κατά όλων των μορφών κυβερνοεπιθέσεων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο απορρίπτει κάθε προσπάθεια χρήσης του ζητήματος των κυβερνοεπιθέσεων για πολιτικούς σκοπούς προκειμένου να δυσφημιστούν άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως οι βρετανικές αρχές, το προηγούμενο διάστημα, είχαν προχωρήσει και σε δύο συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Οι Κρίστοφερ Μπέρι, 32 ετών, και ο Κρίστοφερ Κας, 29 ετών, πρώην κοινοβουλευτικός ερευνητής, κατηγορήθηκαν για την παροχή πληροφοριών στις κινεζικές υπηρεσίες.

Οι εξελίξεις αντανακλούν την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Κίνας και τις ανησυχίες του Λονδίνου για την ενίσχυση της επιρροής και της δυναμικής του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας MI5 έχει κατονομάσει την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν ως τις κύριες απειλές για την ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόνισε δε πως οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να επηρεάσουν τη βρετανική πολιτική περιλαμβάνουν τη στόχευση και την επιρροή μιας σειράς ανθρώπων στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που βρίσκονται αρχή της πολιτικής τους σταδιοδρομία.

Πολωνία: Βρέθηκαν «κοριοί» σε αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου

Στο μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας υποστηρίζουν επίσης πως εντόπισαν και απενεργοποίησαν συσκευές υποκλοπής συνομιλιών (κοριούς) στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών στην χώρα.

Η Πολωνία θεωρείται κέντρο συλλογής και αποστολής δυτικού οπλισμού στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο μάχεται μετά από την ρωσική εισβολή, ενώ οι πολωνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τον εντοπισμό των οποιονδήποτε ενδείξεων κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

«Η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας εντόπισαν και απενεργοποίησαν συσκευές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποκλοπή συνομιλιών στην αίθουσα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κατοβίτσε», ανέφερε μία σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα