Απίστευτες εικόνες από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης: Αστυνομικοί διαλύουν βίαια την κατάληψη των φοιτητών (Βίντεο)

Απίστευτες εικόνες από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης: Αστυνομικοί διαλύουν βίαια την κατάληψη των φοιτητών (Βίντεο)

Μετά την κινητοποίηση στο Sciences Po, φοιτητές στη Γαλλία κατέλαβαν και τη Σορβόννη φωνάζοντας το σύνθημα «Ελευθερία στην Παλαιστίνη». Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν για να διαλύσουν βίαια την κατάληψη, καθώς το φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας επεκτείνεται από τις ΗΠΑ στη Γαλλία.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των φοιτητών σε μια προσπάθεια να τερματίσει εν τη γενέσει την κινητοποίηση.

Οι εικόνες από το διάσημο Πανεπιστήμιο, ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύουν τις σκηνές και να σέρνουν διαδηλωτές στο προαύλιο του ιδρύματος κάνουν τον γύρο του κόσμου.

«Η αστυνομία μπήκε τρέχοντας, κατέβασε σκηνές, άρπαξε τους μαθητές και τους έσυρε στο έδαφος. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Είμαστε σοκαρισμένοι», είπε ένας από τους φοιτητές της Σορβόννης, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη συμβολική δράση στο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού

«Στρώσαμε σκηνές... όπως σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ευαισθητοποιήσουμε το κόσμο για το τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη, για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα», τόνισε. Ένας συμφοιτητής του δήλωσε στο Reuters πως «αυτό για το οποίο πιέζουμε είναι η ειρήνη και απαντούν με βία και πάλι βία».

Από την πλευρά της, πηγή από την αστυνομία, ισχυρίστηκε πως «η επιχείρηση διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά και ολοκληρώθηκε ειρηνικά χωρίς επεισόδια». Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο απομάκρυνσης των φοιτητών, ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Πολλοί άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και εκτός πανεπιστημίου, μπροστά στις πύλες του ιδρύματος, καθώς τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο εσωτερικό. Η διοίκηση της Σορβόννης αποφάσισε το κλείσιμο της σχολής – τουλάχιστον για το υπόλοιπο της ημέρας – και την διεξαγωγή των μαθημάτων μέσω διαδικτύου.

«Έχουμε κάθε λόγο, όπως στο Γέιλ, στο Κολούμπια, στο Sciences Po… να καταδικάζουμε αυτό που ξέρουμε όλοι πως συμβαίνει», είπε ένας από τους φοιτητές, που βρισκόταν στη συγκέντρωση έξω από τη Σορβόννη, που ζητάει από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να καταδικάσει το Ισραήλ.

Γάλλοι πολιτικοί από τον χώρο της Αριστεράς καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας τον πόλεμο του Ισραήλ και τη σφαγή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα