Ένταση στο «δωμάτιο πολέμου» του Λευκού Οίκου: Οι κρίσιμες ώρες και η συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Ένταση στο «δωμάτιο πολέμου» του Λευκού Οίκου: Οι κρίσιμες ώρες και η συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Ο Τζο Μπάιντεν, μαζί με τα μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας «κλείστηκαν» στο Situation Room του Λευκού Οίκου, το περίφημο «δωμάτιο πολέμου» την ώρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μαζί με μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας του, την ώρα της κρίσης λάμβαναν ενημερώσεις για τη συνεχιζόμενη αεροπορική επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν, καθώς συναντήθηκαν στο Situation Room του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο διαχείρισης πληροφοριών που βρίσκεται στο ισόγειο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου ήταν τεταμενη. Ο Μπάιντεν παρέμεινε στο ασφαλές δωμάτιο όλο το απόγευμα του Σαββάτου παρακολουθώντας, σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις. Περιτριγυρισμένος από μια μικρή ομάδα στενότερων συμβούλων έζησε μία στιγμή μεγάλης έντασης.

Περισσότεροι από εκατό ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ μαζί με drones και πυραύλους κρουζ. Περιγράφοντας την ένταση, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που βρισκόταν στην αίθουσα είπε: «Κάποια στιγμή, γνωρίζαμε ότι πάνω από 100 βαλλιστικοί πύραυλοι βρίσκονταν στον ουρανό, μια πολύ μικρή περίοδος, μια περίοδος λεπτών, και τα αποτελέσματα του οι άμυνες φυσικά ήταν ασαφείς».

Παρά το γεγονός ότι περίμεναν κάποιου είδους ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης παραδέχθηκαν ότι το εύρος της επίθεσης ήταν «στο υψηλότερο επίπεδο». Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων τους εξέπληξε.

Τις ημέρες μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στο Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει εντολή στις ομάδες του να προετοιμαστούν για την άμυνα του Ισραήλ «στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Αλλά το εύρος του ιρανικού χτυπήματος έδειξε ότι μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση ήταν επικίνδυνα πιθανή.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον Λευκό Οίκο

Από την πρεσβεία του στη βορειοδυτική Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ μετέβη στον Λευκό Οίκο για να είναι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Mάικλ Χέρτσογκ είναι επίσης αδελφός του Ισραηλινού προέδρου Iσαάκ Χερτσόγκ. Στο Situation Room, η Αμερική και το Ισραήλ είχαν κοινή γραμμή, παρά τις σημαντικές διαφωνίες για τη Γάζα.

Τα διπλωματικά κανάλια ήταν πολύ ζεστά. Καθώς το μπαράζ επιθέσεων φαινόταν να εξασθενεί, η επιτυχία της άμυνας δεν ήταν ακόμα εντελώς ξεκάθαρη, οι Ιρανοί επιβεβαίωσαν στους Αμερικανούς, μέσω ενός ελβετικού καναλιού, ότι η επίθεση είχε τελειώσει.

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Νετανιάχου

Στις 21:00 (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ ήταν 4 το πρωί. Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και είπε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ «είχε βγει πολύ μπροστά» και είχε «επιδείξει στρατιωτική ανωτερότητα».

Όσον αφορά στην αμερικανική πλευρά, η «θεαματική αναχαίτιση της επίθεσης» αντιπροσώπευε τη μεγάλη νίκη που έπρεπε να λάβει ο Νετανιάχου. Ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ θα λάβει τις δικές του αποφάσεις όσον αφορά την απάντηση, αλλά το επίκεντρο της κλήσης του προέδρου, πέρα από την επιβεβαίωση της υποστήριξης προς το Ισραήλ, ήταν μια συζήτηση σχετικά με το πώς να ηρεμήσουν τα πράγματα και να διασφαλιστεί ότι όλα τα σενάρια έχουν μελετηθεί διεξοδικά.

«Πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν»

Η κλήση έγινε σε μία στιγμή που αξιωματούχος της διοίκησης περιέγραψε ως «περίοδο αυξημένης συγκίνησης». Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν θα ασχοληθούν με το αν ο πρόεδρος απαγόρευσε στον Νετανιάχου να δεχτεί μια άμεση αντεπίθεση.«Το Ισραήλ πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τα πράγματα όσον αφορά το τι θα κάνει στη συνέχεια», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα μεγάλα συμπεράσματα για τον κ. Μπάιντεν και την ομάδα του από μια πραγματικά τεταμένη ώρα στο Situation Room; Πρώτον, ότι η ιρανική επίθεση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και «προοριζόταν να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Ισραήλ». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις ορισμένων αναλυτών ότι το Ιράν δεν επιθυμεί περιφερειακό πόλεμο.

«Η πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν», είπε ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.Ο δεύτερος προβληματισμός που θέλουν να τονίσουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ότι ο στρατιωτικός συντονισμός και η διπλωματική συνεργασία μεταξύ των δυτικών συμμάχων, αλλά και με την αραβική υποστήριξη, ήταν άνευ προηγουμένου. «Πραγματικά εξαιρετικό», ήταν πώς το είπε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα